Lavaohjelma

Lauantai 11-20
Sunnuntai 11-18

LAUANTAI 1.9.

Päälava
KATTILAHALLI

11:00–11:30 Vuoden sarjakuvablogi

Vuoden sarjakuvablogi 2018 -palkinnon jako ja voittajan haastattelu. Palkinnon jakaa Suomen sarjakuvaseura ry.

11:30–12:00 Patrick Wirbeleit: Loota

Patrick Wirbeleit (s. 1971) on kirjailija ja kuvittaja, joka asuu maaseudulla lähellä Hampuria ja jonka teoslistalla on melkein 50 lastenkirja- ja sarjakuvanimikettä. Wirbeleit on käsikirjoittanut kehutun ja palkitun Kiste -lastensarjakuvasarjan (suomeksi ‘Loota’) yhdessä kuvittaja Uwe Heidschötterin kanssa. Suomen sarjakuvaseura julkaisee ensimmäisen Loota-lastensarjakuvakirjan suomeksi festivaaleille. Haastattelijana Hannele Richert.

12:00–12:30 Gianluca Costantini (Italia)

Gianluca Costantini (s. 1971) on taiteilija, aktivisti, opettaja ja sarjakuvajournalisti, joka taistelee yhteiskunnan vääryyksiä vastaan piirroksillaan. Hän puoltaa vahvasti ihmisoikeuksia ja tekee myös yhteistyötä Ai Weiwein kanssa. Costantini tekee yhteistyötä organisaatioiden kanssa, kuten ActionAid, Amnesty International, Cesvi ja Oxfam International. Hänen töitään on nähty festivaaleilla, kuten HRW Film Festival, FIFDH Human Rights Festival ja Milan Human Rights Festival. Costantinin piirroksia on julkaistu usealla alustalla sekä Italiassa että kansainvälisesti. Haastattelijana Silja-Maaria Aronpuro.

12:30–13:00 Bianca Bagnarelli (Italia)

Bianca Bagnarelli (s. 1988) on palkittu italialais-ranskalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja kirjoittaja. Vuonna 2015 Bagnarelli voitti sarjakuvanovellillaan Fish ensimmäisen sijan The Society of Illustratorsin kilpailun sarjakuvanovellien kategoriassa. Vuonna 2016 Bagnarellille myönnettiin Lorenzo Bartoli -palkinto vuoden lupaavimpana italialaisena sarjakuvantekijänä. Milanossa kasvanut Bagnarelli on opiskellut sarjakuva- ja kuvitustaidetta Accademia di Belle Arti di Bolognassa. Haastattelijana Onni Mustonen.

13:00–14:00 Tullio Altan: Ada viidakossa

Francesco Tullio Altan (s. 1942) on merkittävä italialainen sarjakuvataiteilija, jonka käsistä on syntynyt yli 7500 pilapiirrosta, tusina eeppistä sarjakuvaromaania sekä kymmeniä lastenkirjoja. Ada viidakossa (Asema Kustannus) on törkeän hauska parodia romanttisista jatkokertomuksista, jolla on klassikon asema myös Suomessa. Teos ilmestyi suomeksi jatkokertomuksena legendaarisessa sarjakuvalehdessä Tapiirissa vuosina 1986–88. Haastattelijana Vesa Kataisto, tulkki Silja-Maaria Aronpuro.

14:00–14:30 Anna Deflorian (Italia)

Anna Deflorian (s. 1985) on opiskellut kuvittamista Bolognassa ja Hampurissa. Deflorianin ensimmäinen sarjakuvaromaani Roghi ilmestyi vuonna 2013 (Canicola) ja sitä seurasi Faith in Strangers (2015, Youth in Decline). Deflorianin sarjakuvia on julkaistu myös useissa kokoelmissa, mm. baltialaisessa š!-antologiasarjassa. Deflorian tekee kuvituksia useille kansainvälisille asiakkaille. Haastattelijana Tiina Laine.

14:30–15:00 Mari Ahokoivu: Oksi

Kertomus äideistä ja tyttäristä, tähdistä ja myyteistä. Karhuemon pennuista yksi ei ole kuin muut. Mikä se on? Kuka sen on lähettänyt? Oksi (Asema Kustannus) on Mari Ahokoivun tähänastisen uran pääteos, scifiä, fantasiaa ja suomalaista mytologiaa sekoittava eeppinen sarjakuvaromaani. Tarina pohtii äidin ja lapsen välistä suhdetta muinaisen karhunsyntymyytin kautta. Mari Ahokoivu (s. 1984) on Kööpenhaminassa asuva sarjakuvataiteilija, jonka töitä on käännetty useille eri kielille. Hänet tunnetaan myös lastensarjakuvistaan, Kalle Hakkolan käsikirjoittamasta Sanni ja Joonas -sarjasta sekä Ranskan markkinoille tehdystä Lola Olifantesta. Haastattelijana kustannustoimittaja Ville Ranta.

15:00–16:00 JP Ahonen: Belzebubs, Villimpi Pohjola: Irtiotto & Suomen ihmisten historia

Vuoden 2018 festivaalitaiteilija JP Ahonen (1981) on noussut kotimaisen yleisön kestosuosikiksi opiskelija-arjesta ja nuoresta aikuisuudesta kertovalla Villimpi Pohjola -sunnuntaisarjallaan sekä Journalisti-lehdessä ilmestyneillä satiristisilla Puskaradio-stripeillään. Syksyllä 2018 Ahoselta ilmestyy peräti kolme eri teosta, ensimmäinen Belzebubs -strippikokoelma (Kumiorava), Villimpi Pohjola: Irtiotto (WSOY) sekä Teemu Keskisarjan kanssa toteutettu Suomen ihmisten historia (WSOY). Haastattelijana Noora Raiskio.

16:00–17:00 Feministisen sarjakuvan vuosikymmenet Suomessa

FEMSKT – Feministinen sarjakuvatoiminta täyttää viisi vuotta. Verkoston tarkoituksena on edistää sarjakuvakenttää feministisin arvoin järjestämällä erilaisia työpajoja, tapaamisia, näyttelyitä ja tapahtumia. FEMSKTillä on ollut edeltäjiä suomalaisen sarjakuvan historiassa, ja erilaiset julkaisufoorumit ovat tarjonneet naisille mahdollisuuksia julkaista töitään ja saada vertaistukea. Miten feministinen sarjakuvatoiminta on Suomessa kehittynyt? Mistä kaikki sai alkunsa? Mikä oli Naarassarjat tai Nettinarttu? Paneelissa käsitellään feministisen sarjakuvatoiminnan historiaa Suomessa lähtien liikkeelle 1990-luvun alusta. Historiallisen kehyksen avulla pyritään rakentamaan kokonaiskuvaa siitä, miten kotimainen sarjakuvakenttä on kehittynyt vuosikymmenten varrella nimenomaan feministisestä näkökulmasta tarkasteltuna. Keskustelemassa Warda Ahmed, Hannele Richert ja Johanna ”Roju” Rojola. Moderaattori Leena Romu.

17:00–17:30 Tommi Musturi: Mielen antologia

Mielen antologia on kokoelma Tommi Musturin sarjakuvanovelleja. Kirja sisältää 37 teosta vuosilta 1997–2017 ja on todellinen sukellus sarjakuvakerronnan erilaisiin muotoihin. Musturi liikkuu luontevasti erilaisten tyylien ja kerrontatapojen välillä, teosten pursuillessa villejä ideoita. Mielen antologia julkaistaan samanaikaisesti seitsemällä kielellä eri puolilla Eurooppaa sekä keväällä 2019 Yhdysvalloissa. Tommi Musturi (s. 1975) on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia sarjakuvantekijöitä ja 2000-luvun käännetyin tekijämme. Vuonna 2011 Musturi sai Puupäähattupalkinnon ja vuonna 2016 Grafia palkitsi hänet kuvituksen Kultahuipulla.

17:30–18:00 Luke McGarry (Iso-Britannia)

Luke McGarry (1987) on pilapiirtäjä, kuvittaja, animaattori sekä graafinen suunnittelija. McGarry on alunperin Manchesteristä, mutta asuu tätä nykyä Los Angelesissa. McGarry aloitti tekemällä keikkajulisteita yhdessä kaksoisveljensä kanssa perustamalleen bändille, Pop Noirille. Nykyään McGarryn asiakkaita on Festival Supreme, Goldenvoice, FYF lukuisten muiden tunnettujen tapahtumien lisäksi. Vuonna 2015 McGarry alkoi julkaista Sad Chewie -strippiä, josta poiki oitis uusi internet-meemi. Haastattelijana Jon Karvinen.

18:00–18:30 Wolf Kankare: Subdimensionaalinen portti

Eelis haaveilee rakkaudesta, mutta oppii jo varhain, että se täytyy tehdä salaa ja yksin. Eihän kukaan hänen kaltaistaan saa haluta. Sen opettivat jo luokkatoverit ennen murrosikää, ja tämä totuus vahvistuu jokaisen epäonnistuneen ovenavauksen myötä. Kelpaamattomuus on pysyvä tila, jonka päälle tulee rakentaneeksi huomaamattaan koko identiteettinsä. Wolf Kankareen Subdimensionaalinen portti (Suuri Kurpitsa) kertoo tyydyttämättä jääneestä rakkaudennälästä ja sen yllä roikkuvasta häpeästä. Fiktioksi naamioitu omaelämäkerrallinen tarina liikkuu neljällä aikatasolla. Se nivoo yhteen tilanteita, tunteita ja ihmissuhteita, etsii niiden läpi kulkevaa punaista, joka antaisi tälle kaikelle merkityksen. Miksi olen tässä ja tällainen? Haastattelijana Aino Sutinen.

18:30–19:00 Alexis Beauclair (Ranska)

Alexis Beauclair (1986) on ranskalainen taiteilija, jonka työt liikkuvat kokeilevan sarjakuvan, kuvituksen ja graafisen suunnittelun välimaastossa. Hänen taiteensa tunnusmerkkejä ovat selkeät kuviot, yksinkertaiset väripinnat ja viivat. Beauclair on valmistunut tunnetusta Haute école des arts du Rhin -koulusta Strasbourgissa. Beauclair pyörittää pientä risotekniikkaan keskittyvää painotaloa nimeltä Papier Machine. Haastattelijana Matti Hagelberg.

19:00–20:00 Becky Cloonan (Yhdysvallat)

Becky Cloonan (1980) on amerikkalainen sarjakuvataiteilija ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan mangavaikutteisista töistään. Merkittävä saavutus Cloonanin uralla oli vuonna 2012, kun hänestä tuli ensimmäinen Batmania piirtävä nainen. Moninkertainen Eisner-ehdokas Cloonan tunnetaan mm. kriitikoiden ylistämästä trilogiasta By Chance or Providence. Cloonan on tehnyt useita sarjakuvia julkaisijoille kuten DC Comics, Dark Horse ja Marvel. Cloonan on lisäksi työskennellyt mm. seuraavien sarjojen parissa: American Virgin, The True Lives of the Fabulous Killjoys, American Vampire Anthology, Gotham Academy, Northlanders ja Swamp Thing. Haastattelijana Onni Mustonen.

Zine Fest
TIIVISTÄMÖ

11:00–11:15 Avajaissanat

Zine Festin järjestäjät Apila Pepita ja Reine Palmqvist toivottavat vieraat tervetulleiksi Zine Festiin ja kertovat päivän ohjelmasta.

11:30–12:15  Turun sarjakuvakerhon antologia Anomia

Turun sarjakuvakerho esittelee uuden antologiansa Anomian. Haastateltavana Nikke Lindholm ja toinen antologian tekijä. Haastattelijana Tiina Niemi.

12:30–13:00 Joakim Juvelén: Ugly Monsters

Netissä suosiota saanut Ugly Monsters on tuhma ja hulvaton sarjakuva, joka juhlistaa kaupunkilaista homokulttuuria. Englanninkielisessä sarjakuvassa seikkailevat mörköhahmot bilettävät ja deittailevat, pohtivat petipuuhia ja ihmissuhteita. Yksi ihmettelee housujensa sisältöä, toinen kiukuttelee saadakseen huomiota kännykkäriippuvaiselta poikaystävältään ja kolmas himoitsee roskaruokaa ja kuumia miehiä. Ugly Monsters on helsinkiläisen Joakim Juvelénin esikoisalbumi. Haastattelijana Apila Pepita.

13:00–13:30  Milla Paloniemi: Kiroileva siili 8

Milla Paloniemen Kiroileva siili on palannut! Tässä äreässä, mutta hauskassa uutuusalbumissa siili sompailee rakkauden ja mustasukkaisuuden maisemissa ja ottaa kantaa uusiin ruokakulttuureihin ja muihin aikamme ilmiöihin. Suloinen piikkipallo tutustuu myös kauan kateissa olleeseen isoisäänsä, kokeilee akupunktiota aggressiivisuutensa hoitoon ja harkitsee horrostamista. Mukana seikkailevat monet muutkin tutut hahmot. Haastattelijana Apila Pepita.

13:30–14:00 Nam-Ke taiteilijahaastattelu

Natalia Kekkonen on vuonna 1992 syntynyt sarjakuvataiteilija. Hän on tehnyt monia vuosia erilaisia sarjakuvapienlehtiä. Natalian sarjakuvissa on usein vain vähän tekstiä tai ei tekstiä ollenkaan. Hän myös käyttää sarjakuvalehdissään epätavallisia formaatteja ja muotoja. Natalia Kekkosta haastattelee Apila Pepita.

14:15–15:30  Strippisarjakuva ilman sanomalehteä -paneeli

Panelistit: Pii Anttonen (Piin Seikkailut Cismaailmassa), Johanna Jasmine (Kummitus), Laura ”LaNiemi” Nieminen (Piksun Seikkailut), Sara Honkanen (Sukupuolipaskaa). Strippisarjakuva muotona on syntynyt printtimedian asettamiin raameihin, mutta formaatti on säilyttänyt relevanssinsa myös sen ulkopuolella. Mikä on strippisarjakuvan paikka ja tulevaisuus yhä enemmän digitalisoituvassa maailmassa ja miksi uudet tekijät yhä edelleen sitoutuvat formaattiin julkaisukanavilla joissa ei ole rajoituksia?

15:45–17:00 Games and Comics -panel

Panelists: Nadia Nova, Dan Martin (Deathbulge), Anni Hõ, Maaria Laurinen (Phantomland), Elsa “Erli” Kosunen.  Panel is moderated by the webtoon artist H-P Lehkonen. Comics are not the easiest way to make a living, so a lot of comics artists also work on games. In this panel five people come to discuss why and how they work in both of these fields. Panelists work on webcomics, indie games, bigger gaming companies, comics editing and teaching. The panel is in English.

17:15–17:45  Rachael House artist talk

Rachael House (UK) is an artist who makes events, objects, performances, drawings and zines. Her auto-bio Red Hanky Panky was part of a thriving UK and international queerzine scene in the 1990s. She has recently made projects for Arnolfini and Supernormal and facilitated zine making at Hastings Cartoon Festival and with The Feminist Library at Tate Modern, exhibited at House of Illustration, University of Kent, Peckham Platform, Murray Edwards College alongside New Hall Women’s Art Collection and in Inking Women, Cartoon Museum, London. The talk is in English.

SUNNUNTAI 2.9.

Päälava
KATTILAHALLI

11:00–11:30 Tuuli Hypén: Nanna – Eläimen pelikirja

Tuuli Hypénin (1983) citykettutyttö Nanna on seikkaillut useiden sanomalehtien sivuilla, muun muassa Helsingin Sanomissa vuonna 2012. Vuonna 2011 Hypénin Nanna-esikoisalbumi oli Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana, ja sarjan fanit ovat puhaltaneet elämän hahmoihin cosplayn kautta. Hypén tuo festareille elokuussa ilmestyvän, sarjan neljännen albumin Nanna: Eläimen pelikirja. Haastattelijana Vesa Kataisto.

11:30–12:00 Suvi Ermilä: Jälki

Jälki on Tampereella syntyneen ja kasvaneen Suvi Ermilän toinen sarjakuvakirja. Se sisältää neljä sarjakuvanovelia, joita yhdistävät lapsuuteen ja nuoruuteen liittyvät muistot. Koettu elämä jättää jäljen, joka siirtyy kertomuksiin. Tarhamatka palaa lapsuuden lähiöön. Pikkusisko haetaan pyörällä päiväkodista, mutta matka ei suju lainkaan toivotulla tavalla. Heikki sijoittuu teini-ikään, vanhempien eron jälkeiseen jouluun. Äiti ja siskot saavat uuden jouluvieraan. Vierailussa tytär ja isä kohtaavat isän uudessa kodissa, jota hallitsee hemmoteltu lemmikkieläin. Mökki on lopulta ainoa paikka, jossa mikään ei muutu. Siellä tiiraillaan kiikareilla hevosia ja istutaan kasvihuoneessa. Haastattelijana Kati Ilomäki.

12:00–13:00 Pertti Jarlan autokoulu

Mitä valmiuksia sarjakuvantekijällä pitää tänä päivänä olla? Ne ajat ovat ohi, jolloin originaali lähetettiin sellaisenaan tilaajalle. Pitää hallita PDF ja CMYK ja muita kirjainyhdistelmiä. Sarjakuva tekniikkalajina, nippelipiirtämisen taidoista kertomassa automies Pertti Jarla, komennusmies Kari A. Sihvonen ja sarjakuvamies Ilpo Koskela. Moderaattorina Vesa Kataisto.

13:00–13:30 Lise Myhre (Norja)

Lise Myhre (1975) on norjalainen sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Hänet tunnetaan parhaiten Nemi-sarjakuvasta, joka on myös yksi Norjan suosituimpia sarjakuvia. Myhre kehitti Nemin 1997, kun hänet kutsuttiin piirtämään sivu norjalaiseen versioon Far Side -lehdestä. Tänä päivänä Nemillä on oma sarjakuvalehti, joka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Haastattelijana Janne Suominen.

13:30–14:00 Anni Nykänen (Suomi)

Anni Nykänen (s. 1983) on Turussa asuva sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Nykänen tunnetaan erityisesti Mummo-sarjakuvastripistä, jota hän on piirtänyt vuodesta 2008. Mummo voitti 2009 Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun ja Sammakko kustansi ensimmäisen Mummo-kirjan vuonna 2010. Neljästä toistaiseksi ilmestyneestä Mummo-kirjasta kolme on ollut Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaina. Haastattelijana Verna Kuutti.

14:00–14:30 Ville Ranta: Kuningas menettää päänsä

Ville Ranta palaa suomalaisen sarjakuvan keskiöön uudella sarjakuvaromaanillaan Kuningas menettää päänsä (WSOY), jossa miehenä oleminen pilkotaan pieniksi paloiksi ja meno yltyy päättömäksi. Linnan katto vuotaa, narrin jutut eivät naurata, kukaan ei kunnioita. Eikä seksikään maistu. Kuninkaalla alkaa horjua usko koko touhuun. Onneksi on pastori, joka tuntee lääkkeen eksistentiaaliseen ahdistukseen. Kaksikko lähtee tarunhohtoiselle seikkailulle, missä olut virtaa, päät putoilevat ja naiset kellistetään – vielä kerran. Haastattelijana Mikael Ahlström.

14:30–15:00 Harri Römpötti: Kaiken maailman sarjakuvat

Mistä on kaiken maailman sarjakuvat tehty? Harri Römpötti on työskennellyt ja matkustellut 30 vuotta sarjakuviin erikoistuneena vapaana toimittajana ja kriitikkona. Sinä aikana hän on haastatellut suurta osaa maailman merkittävimmistä sarjakuvantekijöistä, jotka ovat kertoneet hänelle teoksistaan, työtavoistaan ja innoittajistaan. Tähän kirjaan on koottu artikkelit yli 60 taiteilijasta. Valikoimaan kuuluu neroja, pioneereja, uudistajia, suunnannäyttäjiä ja kapinallisia kaikilta asutuilta mantereilta: Abouet & Oubrerie, Bilal, Burns, Campbell, Crumb, Delisle, Eisner, Emerson, Gaiman, Giraud, Hernandez, Kannemeyer, König, Lust, McKean, Mezieres & Christin, Modan, Muñoz & Sampayo, Otomo, Pirinen, Rosa, Satrapi, Sattouf, Spiegelman, Tardi, Ware, Walker… Haastattelijana Vesa Kataisto.

15:00–15:30 Marko Raassina (Suomi) *PERUTTU*

Marko Raassina (1990) piirtää digitaalisesti ja julkaisee materiaaliaan lähinnä internetissä. Muun muassa taiteilijan englanninkielisiä sarjakuvia sisältävällä Instagram-profiilillaan on lähes 77 000 seuraajaa. Raassinan humoristiset ja modernit Kalevala-tulkinnat ovat ilmestyneet vuosina 2015 (Kalevala) ja 2016 (Kullervo). Tällä hetkellä Raassina tekee kuvituksia Vienan Karjalan satuja sisältävään lastenkirjaan. Haastattelijana Tiina Laine.

15:30–16:00 Mika Lietzén: Minä olen saari

Jossakin lännessä on kivinen saari. Ennen niin menestynyt yhteisö on kuihtunut, asukkaat ovat muuttaneet mantereelle ja tuotantolaitosten koneet on siirretty Kiinaan. Kun kaikki muut lähtivät, hän jäi. Nyt hän autoilee yksin kotisaarensa pimeitä teitä ja uneksii Las Vegasin kirkkaista valoista. Matkalla nopeasti ei minnekään. Mutta tänään hänen elämänsä muuttuu. Minä olen saari on sekoitus rikoskertomusta ja pakanallista kauhua, realistinen kuvaus yhden ihmisen syöksykierteestä. Se on tarina yhteiskunnan reunalta, missä epätoivoiset ihmiset sortuvat epätoivoisiin tekoihin. Mika Lietzén (s. 1974) on edelleen turkulainen sarjakuvantekijä. Hän on ollut kolmasti Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaana. Haastattelijana Ainur Elmgren.

16:00–17:00 Charlie Adlard (Iso-Britannia)

Charlie Adlard on tehnyt useita eri sarjakuvia Marvelille, DC:lle ja 2000AD:lle. Näistä tunnetuimman, The Walking Dead -sarjan lisäksi Adlard on piirtänyt Judge Dreddiä, X-Filesia, Mars Attacksia ja The Establishmentia. Taiteellisen uransa rinnalla Adlard pyrkii myös levittämään innostusta sarjakuvaa kohtaan, ja hänet on nimitetty Iso-Britannian sarjakuvalähettilääksi vuosille 2017–2019. Haastattelijana Julie Tait.

17:00–17:30 Emmi Valve: Girl Gang Bang Bang – Ei kenenkään tyttöjä

Girl Gang Bang Bang kertoo kolmen mimmin muodostamasta jengistä, The Bang Bangsista. Friida, Fanny ja Pixie asuvat hökkelissä kaupungin ulkopuolella. Viereisellä tontilla majaa pitää sirkus, jonka jäsenet muodostavat heidän lähimmän sosiaalisen piirinsä. Fannylla ja sirkuksen eläintenkesyttäjällä on Pluto-niminen lapsi, joka asuu pääasiassa the Bang Bangsien kanssa, mutta välillä myös isänsä ja tämän ärsyttävän täydellisen uuden puolison luona. The Bang Bangsit ovat holtittomia antisankareita, jotka perhehommien lisäksi dokailevat ja harrastavat epämääräisiä seksisuhteita. Toisaalta tarinoissa on syvempiä teemoja, kuten ystävyys, masennus ja lähimmäisenrakkaus. Emmi Valve (s. 1984) on porvoolainen sarjakuvantekijä, jonka edellinen albumi, omaelämäkerrallinen Armo (2017), sai ylistävän vastaanoton niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Haastattelijana Hannele Richert.

Zine Fest
TIIVISTÄMÖ

11:00–11:45 Lady Isabella’s secrets artist talk

Virva Auvinen: How a digital game concept turned into an historical graphic novel. The winding journey of Lady Isabella’s Secrets. Virva E. Auvinen was born in Helsinki, Finland and graduated 1999 from the University of Helsinki as an art historian. She has a MA degree from the department of New Media Design and Production at the University of Art and Design of Helsinki in 2010. The talk is in English.

12:00–12:45 Nadia Nova taiteilijahaastattelu

Apila Pepita haastattelee sarjakuvataiteilija ja pelikehittäjä Nadia Novaa, joka on tehnyt sarjakuvapienlehtiä queer -aiheista. Sarjakuvissaan hän reflektoi usein omia kokemuksiaan transnaisena. Hän pitää myös sarjakuvablogia, jossa hän käsittelee omaelämänkerrallisesti mielenterveyttään. Nadia tekee seksuaalisia tekstipohjaisia visual novel -pelejä, joissa seikkailevat samat hahmot kuin hänen sarjakuvissaan.

13:00–13:45 Verihukka ja muita tarinoita kauhukammiosta – antologia, ideasta albumiksi

Eve Kajander, Sara Honkanen, Johanna Jasmine, Julia Järvelä. Erittäin salainen tissimerenneitoseura kertoo uudesta feministisestä kauhuantologiastaan Verihukka ja muita tarinoita kauhukammiosta. Samalla käydään läpi antologiantekoprosessia ja annetaan kuumia vinkkejä siitä, miten kriisitilanteisiin on syytä varautua.

14:00–15:15 Romance in Comics panel discussion

Panelists: Eelis Torvinen (BSandL/Summertime), Sajan Rai, H-P Lehkonen (Life Outside the Circle), Eve Kajander. Moderated by Estonian cartoonist and teacher Anni Hõ. What if an alien from another planet would move in with you? What if your ex lover was a mouth attached to the side of your face? What if your boyfriend, who’s a ghost, was married to a demon, who’s also your girlfriend, and they have a gay son and a pet dinosaur? What if you’re from Seinäjoki? Sounds unlikely, but all of these comics fall into the romance genre. Join our four panelists in discussing how they use romance in their comics and what tropes they want to avoid. The panel is in English.

15:3016:30 Young Russian comics creators

Ilya Obukhov (St. Petersburg), Olga Posukh (Novosibirsk) and Anna Volovik (Kaliningrad) are interesting Russian comics artists, whose short stories have been awarded at several festivals. They are in Helsinki as part of a history comics project by Finnish Comics Society and Boomkniga publishing house. Their exhibition is up at Kattilahalli. Aino Sutinen interviews. The programme is in English.

16:30–17:30 Petteri Kantola: Hämärän prinssi & Jussi Waltameri: Pieni hetki onnea

Suuren Kurpitsan uusien julkaisujen tekijöiden yhteishaastattelu. Haastattelijana Sara Valta. Hämärän prinssi on kaikissa harmaan sävyissä kerrottu tarina kamppailusta ympäristötuhoa sekä vallitsevia olosuhteita ja valtarakenteita vastaan. Petteri Kantolan toisen sarjakuvakirjan seikkailu on fiktiivinen, mutta maailma, jossa se tapahtuu, on todempi kuin tahtoisimme uskoa. Pieni hetki onnea -albumin tekijä Jussi Waltameri kertoo omin sanoin: ”Pieni hetki onnea kertoo elämästä, jonka olin kokenut, lyhyestä ajanjaksosta jossakin. Muutin ihmisiä, aikoja ja paikkoja. Huomasin, että elämässä suuretkin asiat sattuvat nopeasti. Mietin, voisiko jossain sellaisessa tilanteessa, jonka tietää johtavan tuhoon, tuntea suurinta onnea, minkä ihminen voi tuntea. Tein sarjakuvan, joka sivuaa ihmisten kohtaloita hetkessä, joka on nopea ja peruuttamaton ja samalla pieni hetki onnea.”

Sponsorit ja yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Kulttuurikeskus Stoa
The Lakes International Comic Arts Festival
Annantalo
Goethe-Institut Finnland
Slurp

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2018
Copyright © kuvitukset/illustrations JP Ahonen