Grönlantilaista satiiria

23.8.–9.9.2016
Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki 

Grönlantilainen satiiri -näyttely  koostuu humoristisista piirustuksista ja sarjakuvista, joissa käsitellään Grönlannin ajankohtaisia aiheita ja ilmiöitä. Näyttelyssä on mukana Per Dankerin, Robert Holmenen ja Martin Brandt Hansenin töitä.

Näyttely kommentoi yhteiskuntaa terävällä ja humoristisella tavalla. Näyttelyssä esitellään kolmen eri taiteilijan töitä aina 70-luvulta tähän päivään. Per Dankerin Parcafolket-sarja on ollut olemassa vuodesta 1969 ja Robert Holmenen Buuarsikkut og Co. sai alkunsa 1990-luvulla. Martin Brandt Hansen on uudempi tekijä. Hän tuli tunnetuksi piirroksistaan Tiu Tiu -lehdessä, joka ilmestyi aikaisemmin viikoittain Nuukissa.

Kaikki kolme taiteilijaa ovat suosittuja Grönlannissa. He ovat vuosien varrella tarjonneet yhteiskunnalle sekä naurua että provosoivia ajatuksia. Näyttely on syntynyt yhteistyössä taiteilijoiden ja Nuukin taidemuseon kesken.  Se saapuu nyt Pohjoismaiseen kulttuuripisteeseen Det Grønlandske Hus i Københavnin kautta. Näyttely on osa Helsingin sarjakuvafestivaalin ohjelmaa.

GreenlandSatire

Per Danker (s. 1934)

Parcafolket/Parcarsuallit (suomeksi "Parkakansa”) on Per Dankerin piirtämä sarjakuva. Se ilmestyi ensimmäistä kertaa Sermitsiaq-lehdessä 17. lokakuuta 1969. Siitä lähtien parkoihin pukeutuneet linnut, jääkarhut, poliitikot ja tavalliset kansalaiset ovat jakaneet mielipiteitään ajankohtaisista tapahtumista painetussa muodossa. Teemat ovat usein hyvin poliittisia: piirroksissa vierailee muun muassa grönlantilaisia poliitikkoja Kansankäräjiltä (Folketinget) ja Grönlannin parlamentista (Inatsisartut).

Robert Holmene (s. 1969)

Buuarsikkut og Co. (tanskaksi Boas og hans venner) on hyvin suosittu sarjakuva, joka on ilmestynyt kausittain Nuuk Ugeavis ja Sermitsiaq -lehdissä. Sarjan henkilöhahmot joutuvat usein hupaisiin arkielämän tilanteisiin tai sitten saamme seurata ystävien keskusteluja ja kiusoittelua. Buuarsikkut on täynnä Robert Holmenen osuvia havaintoja grönlantilaisesta yhteiskunnasta.

Martin Brandt Hansen (s. 1990)

Martin Brandt Hansen on piirtänyt lapsuudestaan asti, mutta hän alkoi tehdä pilapiirroksia vasta kun sai pyynnön tuottaa humoristisen kirjoituksen Tiu Tiu -lehteen. Tiu Tiun pilapiirroksissa oli laaja kirjo grönlantilaisia aiheita, yleismaailmallisia koomisia tilanteita ja karikatyyreja maailman poliittisista johtajista. Martin Brandt Hansenin piirustuksissa ei ole toistuvia hahmoja, vaan satiirisissa muotokuvissa nähdään oikeita henkilöitä ja referenssejä esimerkiksi elokuvamaailmaan ja länsimaiseen popkulttuuriin. Niiden kautta hän luo yhteyden Grönlannin ulkopuoliseen maailmaan. Hansen on myös osallistunut satiiriohjelmaan ”Labrador’ Kangian’”, joka näkyi KNR-TV-kanavalla vuosina 2011 ja 2012.

Näyttely avataan yleisölle 23. elokuuta ja se on auki Pohjoismaisen kulttuurikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti 9. syyskuuta asti.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Grönlantilainen satiiri on osa Pohjoismaisen kulttuuripisteen Grönlanti-teemaa, joka on yksi syksyn 2016 viidestä teemasta.

Logo KKN fi