Näyttelyt 2014

Helsingin sarjakuvafestivaalien 2014 näyttelyt esittelevät sekä kansainvälisiä että kotimaisten sarjakuvantekijöitä niin gallerioissa, kahviloissa, kirjastoissa kuin itse Lasipalatsin aukiolla sekä lukuisissa muissa tiloissa. Alta löydät listauksen ja kartan kaikista näyttelyistä.

Näyttelyt 2014

Tom of Finland - Tuhmat ruudut / Galleria Muu

29.8.–28.9.2014
Galleria Muu, Lönnrotinkatu 33

Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920–1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Suomen sarjakuvaseura myönsi vuonna 1990 Laaksoselle Puupäähattu-palkinnon, joka on Suomen merkittävin sarjakuvatunnustus.

Tom of Finlandin työt ovat pääosin homoeroottisia kuvituksia, mutta taiteilijauransa aikana hän piirsi myös useita sarjakuvia, joista tunnetuin on Kake. Laaksoselle taideilmaisu oli tuttu jo lapsuudesta. Hän on piirtänyt sarjakuvia jo pienenä mm. mukaillen kotimaista Kalle Viksari -sarjakuvaa.

Lue lisää...

Joonas Rinta-Kanto - Fok_It! / Art Kaarisilta

25.8.–7.9.14
Art Kaarisilta, Sanomatalo 1.kerros, Elielinaukio 2

Vuoden 2014 festivaalitaiteilijaa Joonas Rinta-Kantoa juhlistetaan näyttelyn muodossa galleria Art Kaarisillassa. Joonas Rinta-Kanto (s. 1982) on piirtänyt Fok_It -sarjakuvaa vuodesta 2009 lähtien. Tiuhaan päivittyvästä blogista lähtöisin oleva sarjakuva on sittemmin poikinut jo neljä kokoelma-albumia. Vuonna 2011 Fok_it! alkoi ilmestyä Helsingin Sanomien Nyt-liitteen nettisivuilla, jonka jälkeen homma onkin sitten niinsanotusti lähtenyt lapasesta. Fok_ It! on kolme ruutua, joista tekijän itsensä mukaan ”varsinainen vitsi usein puuttuu kokonaan”. 

Strippien alkuperäisenä moottorina toimivat mm. faksaus, viikset ja vyölaukut. Vakituiseen rooliin ovat nykyään nousseet myös voimaeläimet. Sarjaa on luonnehdittu myös mitähelvettiä-sarjaksi, joka saa ihmisen pohtimaan viihde -ja taidesarjakuvan harmaita alueita. Sitä on myös ylistetty eräänlaiseksi hipsteri-ikoniksi. Sarjasta on myös julkaistu neljä kokooma-albumia Kustannusliike Hans Nissenin toimesta. Uusin albumi Fok_It! - ELÄMÄ ilmestynee elokuussa Liken kustantamana.

Näyttely avoinna:
ti–pe klo 11–18
la–su klo 12–16
maanantaisin suljettu

Tove Jansson / Ateneum

© Moomin Characters™

14.3.–7.9.14 

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2

Tove Janssonin syntymästä tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta. Ateneumin laaja juhlanäyttely esittelee Janssonin (1914-2001) mittavaa uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana.

Tove Janssonilla oli monta uraa ja monet kasvot. Hän oli taiteilijana paitsi laaja-alainen, myös tavattoman ahkera. Suuri osa Janssonin maalauksista on maisemia, sisäkuvia ja asetelmia. Näkymistä rakkaimpia olivat meri ja saaret, joita hän kuvaa paljon kaikessa taiteellisessa tuotannossaan. Jansson teki taidetta oman elämänsä kautta, ja hänen maalauksistaan voi tavoittaa todellisia tapahtumia ja henkilöitä.

Lue lisää...

Helsinki - Näkymiä kaupungista / Laituri

2.–27.9.14 
Laituri & Lasipalatsin aukion pylväät, Mannerheimintie 22–24

Ranskalainen sarjakuvataiteilija Charles Berberian on parhaiten tunnettu Dupuy & Berberian -taiteilijakaksikosta (Jeanin elämää -sarja). Herra Berberian ja puolisonsa, kirjailija Anna Rozen vierailivat Helsingissä, jossa ovat jo aiemmin käyneet useita kertoja. Kaupungin inspiroimana syntyi kolmikielinen albumillinen luonnoksia ja sarjakuvia, Helsinki: Näkymiä kaupungista (WSOY, 2014).

Lue lisää...

Aakkostoukka - nykysarjakuvanäyttely lapsille ja aikuisille / Kaapeli

karpanenjuoksupetralle web29.8.–28.9.14
Galleria MUU KAAPELI, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Nykysarjakuvayhdistys Kutikutin tämän vuoden jäsennäyttely avautuu Galleria MUU KAAPELILLA Helsingin Kaapelitehtaalla elokuun lopulla.

Näyttely on suunnattu erityisesti lapsille ja yhdistyy teemallisesti Kutikutin omassa julkaisusarjassa syksyllä ilmestyvään Aakkostoukka-sarjakuva-aapiseen. Sekä näyttely että teos ovat osa Helsingin 29. sarjakuvafestivaalien ohjelmaa.

Lue lisää...

Niskatuki - Headrest / Galleria Nunes

18.8.–7.9.14
Galleria Nunes, Pohjoinen rautatiekatu 17 A

Kirjallisuuden puolella kustannustoimittajat auttavat hyvän kehittämisessä erinomaiseksi. Sarjakuva-alalla ammattikuntaa ei käytännössä ole, ainakaan Suomessa. Piirtäjä on oman itsekritiikkinsä ja kollegoidensa kommenttien varassa. 

Koneen säätiön tukemassa Tarinoita takomassa -hankkeessa kriitikot Ville Hänninen ja Harri Römpötti ohjasivat keskustelemalla seitsemää taiteilijaa muokkaamaan käsikirjoituksiaan. Mukana olivat Heta Bilaletdin, Aapo Kukko, Eeva Meltio, Emmi Nieminen, Aino Sutinen, Jari Vaara ja Emmi Valve

Lue lisää...

Marijpol – Yllätysjuhlat Erakolle / Sarjakuvakeskus

Eremit (C) Marijpol

1.–30.9.14 

Galleria Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150

Yllätysjuhlat erakolle on näyttely, joka kuvaa syntymäpäiväjuhlia, niihin liittyviä perinteisiä sekä juuri keksittyjä rituaaleja. Näyttely pohjautuu saksalaistaiteilija Marijpolin Eremit-albumiin sekä avant-verlagin ja Suomen sarjakuvaseuran yhteisjulkaisemaan Loma suolla -haitarikirjaan.

Eremit (suom. eEakko) sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuden ja eristettyyn, ikivanhenevaan yhteiskuntaan, jossa lapset ovat hyvin harvinaisia. Albumin päähenkilö, katkeroitunut Erakko asuu metsässä kaukana sivistyksestä ja teknologiasta ja kammoksuu huomion keskipisteenä olemista. Kuitenkin Erakko seuraa mielenkiinnolla kaikkia trooppiseen valtakuntaansa saapuvia turisteja, ja kaipaa kaukaa muiden ihmisten seuraa. Erakon pää onkin jakautunut kahtia näiden ristiriitaisten tunteiden aiheuttamana.

Lue lisää...

Tonto Comics - Once upon / Mbar

TONTO-ONCE UPON-cover 2013Mbar, Mannerheimintie 22-24, 4.9.-30.9.

Itävaltalainen Tonto Comics avaa maailmankaikkeutensa nykytilan näkyville suurille papereille. Once Upon -näyttely koostuu samannimisen antologian ja sekä Tontolta seuraavaksi ilmestyvän Periphery-julkaisun töistä. Teosten päällekkäisyydet luovat myös vaihtoehtoisia havaintoja ja materiaalien yhdistelmiä.

Liittyen festivaalien saksankieliseen teemaan Once Upon -antologia sisältää upean kattauksen saksalaisten taitelijoiden kertomuksia. Mukana ovat mm. Anke Feuchtenberger ja Aisha Franz. Tonton itävaltalaisiseen ydinryhmään kuuluvat taas Edda Strobel, Helmut Kaplan, Norbert Gmeindl ja Simon H.

Vuonna 2000 perustettu Tonto Comics on osa Euroopan laajuista verkostoa, joka on valinnut sarjakuvataiteen kentän tutkimuksen ja kokeilun kohteeksi. Muiksi verkoston jäseniksi lasketaan mm. Le Dernier Cri, Electrocomics, Canicola, Stripburger, Kuti sekä kuš!. Tonton hiukan syrjäinen asema saksankielisessä maailmassa viestii samalla Euroopan maantieteellisestä pienuudesta. Berliini ja Belgrad ovat kumpikin yhtä kaukana Grazista.

www.comics.tonto.at

 

MYKKÄ – Немой – MUTE / Kanneltalo

 

samulilintula

4.8.-13.9.2014, Kanneltalo, Klaneettitie 5

Näyttely esittelee kymmenen sarjakuvataiteilijaa ja heidän lähestymistään sanattomaan sarjakuvailmaisuun. Mukana ovat: Mari Ahokoivu, Maria Björklund, Terhi Ekebom, Matti Hagelberg, Ari Kutila, Karri Laitinen, Samuli Lintula, Tommi Musturi, Kari Sihvonen ja Jari Vaara. Näyttely on ollut aiemmin esillä KoMMissia-sarjakuvafestivaaleilla Moskovassa syksyllä 2013.

Näyttelyn järjestää Sarjakuvakeskus ja Helsingin kulttuurikeskus. Näyttely on osa Helsingin 29.sarjakuvafestivaaleja 5.-7.9.2014.

 

Mumindalen / Pohjoismainen kulttuuripiste

mumindalen stor19.8.-15.9. Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9

Mumindalen-näyttelyssä esitellään Muumilaakson inspiroimia sarjakuvia. Tove Janssonin muumipeikot ovat maailman puhutuimpia ja eniten esille nostettuja sarjakuvaikoneja. Lukijat ympäri maailmaa ovat lumoutuneet Muumilaakson tarinoista ja muumipeikkojen elämistä.

Näyttely nostaa esille ja yhdistää pohjoismaisia sarjakuvittajia, jotka kaikki ovat inspiroituneet Tove Janssonin kuvamaailmasta. Antamalla Ruotsin ja Pohjoismaiden parhaimpien sarjakuvittajien tehdä tulkintansa muumimaailmasta, syntyy ainutlaatuinen kuva aikamme suurimmasta sarjakuvasta. Samalla juhlistamme yhtä Pohjoismaiden suurinta sarjakuvaluojaa.

Näyttely kiertää Pohjoismaissa syksystä 2013 ja jatkaa vuoteen 2014, kuin Tove Janssonin 100-vuotissyntymäpäivää juhlitaan. Helsingissä näyttely esitetään Helsingin sarjakuvafestivaalien yhteydessä. Festivaalin teemana on tänä vuonna "sateenkaarisarjakuvat".

Muumilaakso-näyttelyn on tuottanut ruotsalainen Seriefrämjandet-sarjakuvayhdistys. Mukana ovat Lisen Adbåge (Ruotsi), Mari Ahokoivu (Suomi), Henri Gylander (Suomi / Ruotsi), Rikke Backman (Tanska), Bendik Kaltenborn (Norja) ja Loka Kanarp (Ruotsi).

Lue lisää näyttelystä Seriefrjämjandetin verkkosivuilta ruotsiksi.

Sarjakuva- ja kuvitusnäyttely Sateenkaaren päässä / Kääntöpaikka

 

4.9.–26.9.14
Kääntöpaikka, Intiankatu 1

Näyttelyssä esitellään neljän kuvittajan ja sarjakuvataiteilijan töitä mm. sateenkaariperheistä. Ihastuttava näyttely soveltuu myös lapsille.

Näyttelyn taiteilijat:

Heidi Savilakso-Saatsi on kuvataiteilija ja kuvataidekasvatuksen opiskelija. Heidi viihtyy myös sarjakuvan tontilla hahmollaan Pilli-Liisa
pilli-liisa.blogspot.fi. Pilli-Liisa pyrkii olemaan androgyyni hahmo jonka aiheina on ajankohtaisiin aiheisiin kantaaottaminen ja erityisesti tasa-arvon kysymykset ovat lähellä sydäntä. Hahmon aiheina ovat myös pienemmän mittakaavan murheet kuten seurankaipuu ja paheiden harrastaminen.

Aiju Salminen on helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Salminen on kuvittanut niin lastenkirjoja, sanomalehtiä kuin julisteitakin. Helsingin Sanomat julkaisi Salmisen Potaatit-sarjakuvaa Nyt-liitteessä kaksi vuotta. Näyttelyssä nähdään Salmisen kuvituksia Tittamari Marttisen kirjoittamasta lastenkirjasta "Ikioma perheeni".

Alexandra Forss on Helsingissä asuva, englannissa opiskellut kuvittaja ja taidekasvatuksen opiskelija. Hänen portfolionsa löydät osoitteesta www.alexandraforss.com

Noora Katto on tamperelainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Noora on kuvittanut mm. lastenkirjasarjaa 'Viisi villiä Virtasta'. Hänen nettisivunsa löydät osoitteesta www.noorakatto.net.

Lue lisää...

Mutsit ja kaverit - Mums and friends -diginäyttely / Kirjasto 10

mumsandfriendsMutsit ja kaverit | Mums and friends -diginäyttely 1.-14.9.

Kirjasto 10, Elielinaukio 2 G

Näyttelyssä on esillä naiseutta ja feminismiä käsitteleviä töitä Arabian Sarjismutseilta ja muilta Femskt:in (feministinen sarjakuvatoiminta) jäseniltä. Ruudulla nähdään mm. kuvia roller derbystä, kauniista lihavista naisista,  omaelämäkerrallisia blogimerkintöjä, naistenlehdistä saksittuja surrealistisia kollaaseja sekä pistäviä pilapiirroksia.

Näyttelyn taiteilijat:

Sanna Ala-Ojala, Susan Wilander, Miia Vistilä, Hanna Azevedo, Aino Sutinen, Johanna Rojola, Hanna-Pirita Lehkonen, Eeva Meltio, Anna-Leena Kankaanpää, Maura Manninen, Sini Lappalainen, Minna Koponen ja Taina Hakala.

Arabian Sarjismutsit on asukastalo Kääntöpaikalla vuodesta 2009 kokoontunut varsin vapaamuotoinen vertaistukikerho sarjakuvasta kiinnostuneille. Perjantaikokoontumisissa jaamme vinkkejä innostavista sarjakuvista, vertaistukea omien sarjishommien tekemiseen, kittaamme teetä ja kahvia mahdollisesti mukana pyörivien lasten tehdessä omia taiteilujaan, esityksiään ym. leikkejä.

Teemme myös erilaisia sarjisharjoituksia, näitä saa jokainen ehdottaa vuorollaan.Osallistuakseen Sarjismutsien toimintaan ei tarvitse olla mutsi tai nainenkaan, rakkaus lajiin eli sarjakuviin riittää. Myöskään ei tarvitse olla vielä kokenut sarjakuvantekijä, kaikki voivat oppia ja nauttia tekemisestä!

Sarjismutsit on osa feminististä sarjakuvaverkostoa.

Näyttely avoinna:

ma-to 8-22

pe 8-20

la-su 12-18

http://mums.sarjakuvablogit.com

https://www.facebook.com/MumsSarjismutsit

http://feministinensarjakuva.sarjakuvablogit.com/

https://www.facebook.com/FeministinenSarjakuvatoiminta