Näyttelyt 2014

Helsingin sarjakuvafestivaalien 2014 näyttelyt esittelevät sekä kansainvälisiä että kotimaisten sarjakuvantekijöitä niin gallerioissa, kahviloissa, kirjastoissa kuin itse Lasipalatsin aukiolla sekä lukuisissa muissa tiloissa. Alta löydät listauksen ja kartan kaikista näyttelyistä.

NÄYTTELYKIERROS
5.9. (Sokos Hotel Aleksanteri) 
7.9. (Rööperin taidesalonki)

Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestää kaksi opastettua näyttelykierrosta Helsingin keskustan sarjakuvataidetta esittelevissä gallerioissa. Kierroksen aikana näyttelyissä on tavattavissa taitelijoita ja alan asiantuntijoita. Perjantain kierros lähtee liikkeelle klo 15.00 Sokos Hotel Aleksanterilta. Sunnuntaina lähtö tapahtuu Rööperin taidesalongin sveitsiläisestä Power of Lust -näyttelystä klo 13.00. Alkua lukuun ottamatta kumpikin kierros kulkee saman reitin Galleria Muun Tom of Finland: Tuhmat ruudut -näyttelyn, suomalaista sarjakuvataidetta esittelevän Galleria Nunesin sekä festivaalitaiteilija Joonas Rinta-Kannon, Sanomatalon Art Kaarisillassa olevan näyttelyn kautta ja päättyy Lasipalatsin aukion laidalle Laituriin Charles Berberianin ja Anna Rozenin Helsinki-näyttelyyn.

Kierroksen kokonaiskesto on noin 2 ½ tuntia. Tapahtuma on ilmainen. Suuremmat ryhmät voivat myös tiedustella omaa kierrosta sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Näyttelyt 2014

Tom of Finland - Tuhmat ruudut / Galleria Muu

29.8.–28.9.2014
Galleria Muu, Lönnrotinkatu 33

Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920–1991) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Suomen sarjakuvaseura myönsi vuonna 1990 Laaksoselle Puupäähattu-palkinnon, joka on Suomen merkittävin sarjakuvatunnustus.

Tom of Finlandin työt ovat pääosin homoeroottisia kuvituksia, mutta taiteilijauransa aikana hän piirsi myös useita sarjakuvia, joista tunnetuin on Kake. Laaksoselle taideilmaisu oli tuttu jo lapsuudesta. Hän on piirtänyt sarjakuvia jo pienenä mm. mukaillen kotimaista Kalle Viksari -sarjakuvaa.

Lue lisää...

Joonas Rinta-Kanto - Fok_It! / Art Kaarisilta

26.8.–7.9.14
Art Kaarisilta, Sanomatalo 1.kerros, Elielinaukio 2

Vuoden 2014 festivaalitaiteilijaa Joonas Rinta-Kantoa juhlistetaan näyttelyn muodossa galleria Art Kaarisillassa. Joonas Rinta-Kanto (s. 1982) on piirtänyt Fok_It -sarjakuvaa vuodesta 2009 lähtien. Tiuhaan päivittyvästä blogista lähtöisin oleva sarjakuva on sittemmin poikinut jo neljä kokoelma-albumia. Vuonna 2011 Fok_it! alkoi ilmestyä Helsingin Sanomien Nyt-liitteen nettisivuilla, jonka jälkeen homma onkin sitten niinsanotusti lähtenyt lapasesta. Fok_ It! on kolme ruutua, joista tekijän itsensä mukaan ”varsinainen vitsi usein puuttuu kokonaan”. 

Strippien alkuperäisenä moottorina toimivat mm. faksaus, viikset ja vyölaukut. Vakituiseen rooliin ovat nykyään nousseet myös voimaeläimet. Sarjaa on luonnehdittu myös mitähelvettiä-sarjaksi, joka saa ihmisen pohtimaan viihde -ja taidesarjakuvan harmaita alueita. Sitä on myös ylistetty eräänlaiseksi hipsteri-ikoniksi. Sarjasta on myös julkaistu neljä kokooma-albumia Kustannusliike Hans Nissenin toimesta. Uusin albumi Fok_It! - ELÄMÄ ilmestynee elokuussa Liken kustantamana. Sarjakuvien lisäksi näyttelyssä on esillä kuvataiteilija Mari Kasurisen kustomoima ihka-aito ja ihana My Little Säihkyturpa.

Näyttely avoinna:
ti–pe klo 11–18
la–su klo 12–16
maanantaisin suljettu

Tove Jansson / Ateneum

© Moomin Characters™

14.3.–7.9.14 

Ateneumin taidemuseo, Kaivokatu 2

Tove Janssonin syntymästä tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta. Ateneumin laaja juhlanäyttely esittelee Janssonin (1914-2001) mittavaa uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana.

Tove Janssonilla oli monta uraa ja monet kasvot. Hän oli taiteilijana paitsi laaja-alainen, myös tavattoman ahkera. Suuri osa Janssonin maalauksista on maisemia, sisäkuvia ja asetelmia. Näkymistä rakkaimpia olivat meri ja saaret, joita hän kuvaa paljon kaikessa taiteellisessa tuotannossaan. Jansson teki taidetta oman elämänsä kautta, ja hänen maalauksistaan voi tavoittaa todellisia tapahtumia ja henkilöitä.

Lue lisää...

Helsinki - Näkymiä kaupungista / Laituri

2.–27.9.14 
Laituri & Lasipalatsin aukion pylväät, Mannerheimintie 22–24

Ranskalainen sarjakuvataiteilija Charles Berberian on parhaiten tunnettu Dupuy & Berberian -taiteilijakaksikosta (Jeanin elämää -sarja). Herra Berberian ja puolisonsa, kirjailija Anna Rozen vierailivat Helsingissä, jossa ovat jo aiemmin käyneet useita kertoja. Kaupungin inspiroimana syntyi kolmikielinen albumillinen luonnoksia ja sarjakuvia, Helsinki: Näkymiä kaupungista (WSOY, 2014).

Lue lisää...

Rutu Modan / Solo Sokos Hotelli Aleksanteri

1.-8.9.2014

Solo Sokos Hotelli Aleksanteri, Albertinkatu 34

Israelin kansainvälisesti menestyneimmän ja tunnetuimman sarjakuvataitelijan Rutu Modanin näyttely esittelee otteita sarjakuva-albumeista Exit Wounds sekä The Property.
Molemmat teoksista ovat kovasti kiiteltyjä ja palkinnoilla huomioituja: Exit Wounds voitti maailman arvostetuimpiin sarjakuvapalkintoihin kuuluvan Eisner-palkinnon vuonna 2007, ja Property pokkasi vuoden 2014 juryn erikoispalkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla. Politiikan ja ideologioiden merkitys ihmisten arkielämässä on yksi keskeisimpiä Modanin temaattisia lähtökohtia. Sarjakuvissaan hän käsitteleeisraelilaisten ja palestiinalaisten konflikteja hyväksymättä tai sen ikään tuomitsematta kummankaan osapuolen tekoja tai asenteita.

The Power of Lust / Rööperin taidesalonki

phillip poweroflust4.-7.9.2014

Rööperin taidesalonki, Iso Roobertinkatu 29 A 2

Näyttely esittelee viiden sveitsiläisen sarjakuvataiteilijan näkemyksiä seksuaalisuudesta, sukupuolipolitiikasta ja ihmisoikeuksista. Näyttelyn on kuratoinut kansainvälisen sarjakuvafestivaali Fumetton taiteellinen johtaja Jana Jakoubek.

Seksiä ja intohimoa käsitellään sarjakuvissa sekä positiivisena elementtinä, mutta myös sen varjopuolta: voimana, joka hyväksikäyttää himoa ja tavoittelee henkilökohtaista, taloudellista etua tai henkistä valtaa. Näyttely kuvaa rinnakkain himon pimeää puolta ja piilevää seksuaalista vetovoimaa.

Näyttelyn taiteilijat: Talaya Schmid, Philip Schaufelberger ja Ampel Magazinin taiteilijat Wicki, Bartulovic & Kiener.
Näyttely on osa Lasipalatsin aukiolla 5.-7.9.14 järjestettäviä kansainvälisiä Helsingin sarjakuvafestivaaleja. Festivaalien teemoina tänä vuonna ovat Saksa ja sateenkaarisarjakuva.

Näyttely avoinna to-su klo 13-18.
Näyttelyn avajaiset torstaina 4.9. klo 17, tervetuloa!

Niskatuki - Headrest / Galleria Nunes

22.8.–7.9.14
Galleria Nunes, Pohjoinen rautatiekatu 17 A

Kirjallisuuden puolella kustannustoimittajat auttavat hyvän kehittämisessä erinomaiseksi. Sarjakuva-alalla ammattikuntaa ei käytännössä ole, ainakaan Suomessa. Piirtäjä on oman itsekritiikkinsä ja kollegoidensa kommenttien varassa. 

Koneen säätiön tukemassa Tarinoita takomassa -hankkeessa kriitikot Ville Hänninen ja Harri Römpötti ohjasivat keskustelemalla seitsemää taiteilijaa muokkaamaan käsikirjoituksiaan. Mukana olivat Heta Bilaletdin, Aapo Kukko, Eeva Meltio, Emmi Nieminen, Aino Sutinen, Jari Vaara ja Emmi Valve

Lue lisää...

Kutikuti: Aakkostoukka - nykysarjakuvanäyttely lapsille ja aikuisille / Kaapeli

karpanenjuoksupetralle web29.8.–28.9.14
Galleria MUU KAAPELI, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Nykysarjakuvayhdistys Kutikutin tämän vuoden jäsennäyttely avautuu Galleria MUU KAAPELILLA Helsingin Kaapelitehtaalla elokuun lopulla.

Näyttely on suunnattu erityisesti lapsille ja yhdistyy teemallisesti Kutikutin omassa julkaisusarjassa syksyllä ilmestyvään Aakkostoukka-sarjakuva-aapiseen. Sekä näyttely että teos ovat osa Helsingin 29. sarjakuvafestivaalien ohjelmaa.

Lue lisää...

Marijpol – Yllätysjuhlat Erakolle / Sarjakuvakeskus

Eremit (C) Marijpol

3.–30.9.14 

Galleria Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150

Yllätysjuhlat erakolle on näyttely, joka kuvaa syntymäpäiväjuhlia, niihin liittyviä perinteisiä sekä juuri keksittyjä rituaaleja. Näyttely pohjautuu saksalaistaiteilija Marijpolin Eremit-albumiin sekä avant-verlagin ja Suomen sarjakuvaseuran yhteisjulkaisemaan Loma suolla -haitarikirjaan.

Eremit (suom. Erakko) sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuden ja eristettyyn, ikivanhenevaan yhteiskuntaan, jossa lapset ovat hyvin harvinaisia. Albumin päähenkilö, katkeroitunut Erakko asuu metsässä kaukana sivistyksestä ja teknologiasta ja kammoksuu huomion keskipisteenä olemista. Kuitenkin Erakko seuraa mielenkiinnolla kaikkia trooppiseen valtakuntaansa saapuvia turisteja, ja kaipaa kaukaa muiden ihmisten seuraa. Erakon pää onkin jakautunut kahtia näiden ristiriitaisten tunteiden aiheuttamana.

Lue lisää...

Olivier Kugler - Tarinoita Syyriasta / Lasipalatsin aukio

2.- 14.09.2014
Lasipalatsin aukion pylväät, Mannerheimintie 22-24

Olivier Kugler matkusti Lääkärit ilman rajoja -järjestön kanssa Irakin Kurdistanissa sijaitsevalle Domizin pakolaisleirille vuoden 2013 joulukuussa päämääränään luoda sarjakuvareportaasi omista elämistään syrjäytettyjen pakolaisten arjesta. Syyrian rajalla sijaitseva Domiz on Kurdistanin suurin pakolaisleiri, jossa on tällä hetkellä 45 000 turvapaikanhakijaa. Kerätäkseen materiaalia Kugler tapasi kahden viikon ajan Syyrian sisällissotaa paenneita pakolaisia, jotka kuvailivat hänelle yksityiskohtaisesti arkeaan kylmällä leirillä.

Lue lisää...

Haifisch - Wellmann - Weyhe – Residenssitaiteilijoiden yhteisnäyttely / Goethe-Institut Finnland

Im-Himmel-421.8.–7.9.2014

Goethe-Institut Finnland, Salomonkatu 5 B

Näyttelyssä on esillä vedoksia Anna Haifischin, Thomas Wellmannin ja Birgit Weyhen töistä. Kolme taiteilijaa osallistuvat Goethe-Institut Finnlandin ja Suomen sarjakuvaseuran yhteiseen kaupunkiresidenssiprojektiin Helsingissä.

Näyttelyyn pääset tutustumaan soittamalla instituutin ovikelloa.

Näyttely avoinna:
ma- to klo 12 - 18
pe klo 10 - 14

Tonto Comics - Once upon / Mbar

TONTO-ONCE UPON-cover 2013Mbar, Mannerheimintie 22-24, 4.9.-30.9.

Itävaltalainen Tonto Comics avaa maailmankaikkeutensa nykytilan näkyville suurille papereille. Once Upon -näyttely koostuu samannimisen antologian ja sekä Tontolta seuraavaksi ilmestyvän Periphery-julkaisun töistä. Teosten päällekkäisyydet luovat myös vaihtoehtoisia havaintoja ja materiaalien yhdistelmiä.

Liittyen festivaalien saksankieliseen teemaan Once Upon -antologia sisältää upean kattauksen saksalaisten taitelijoiden kertomuksia. Mukana ovat mm. Anke Feuchtenberger ja Aisha Franz. Tonton itävaltalaisiseen ydinryhmään kuuluvat taas Edda Strobel, Helmut Kaplan, Norbert Gmeindl ja Simon H.

Vuonna 2000 perustettu Tonto Comics on osa Euroopan laajuista verkostoa, joka on valinnut sarjakuvataiteen kentän tutkimuksen ja kokeilun kohteeksi. Muiksi verkoston jäseniksi lasketaan mm. Le Dernier Cri, Electrocomics, Canicola, Stripburger, Kuti sekä kuš!. Tonton hiukan syrjäinen asema saksankielisessä maailmassa viestii samalla Euroopan maantieteellisestä pienuudesta. Berliini ja Belgrad ovat kumpikin yhtä kaukana Grazista.

www.comics.tonto.at

 

Mika Lietzén - 1986 / Café Talo

5.-7.9.2014

Café Talo, Hämeentie 2B

Mika Lietzénin näyttely keskittyy hänen uuteen albumiinsa 1986, joka on tekijänsä ensimmäinen amerikkalaistyylinen sarjakuva, kunnianosoitus kummitusjutuille ja 80-luvun populaarikulttuurille.


On vuosi 1986. Iron Maiden on maailman paras bändi, Conan Barbaari on suosituin sarjakuva ja kaveriporukan kanssa pelataan Call of Cthulhu -kauhuroolipeliä. Eräänä päivänä oppilaiden keskuudessa alkaa kiertää huhu, että koulun pihalla on nähty kummitus. Nuoren päähenkilön alkaessa selvittää tapausta käy ilmi, että todellisuus on kauheampaa – ja surullisempaa – kuin mikään yliluonnollinen. 1986 on nostalginen kasvukertomus lähimenneisyydestä, hevin, pöytäroolipelien ja kauhupokkareiden kulta-ajasta. Ajasta, jolloin päivät olivat pidempiä ja kesät tuntuivat kestävän ikuisesti.

Näyttely avoinna:

pe klo 14-02

la 12-02

su 11-15

Sanni ja Joonas - Talviyö / Vuosaaren kirjasto

21.8.-30.9.2014

Vuosaaren kirjasto, Mosaiikkitori 2

Sanni ja Joonas seikkailevat syksyllä Vuosaaren kirjastossa. Lastensarjakuvakirjan Sanni ja Joonas -hahmot ja tarinat ovat piiloutuneet eri puolille kirjastoa, löydätkö heidät kaikki?

Sanni ja Joonas: Talviyö on ensimmäinen osa Mari Ahokoivun kuvittamaa ja Kalle Hakkolan käsikirjoittamaa lastensarjakuvakirjasarjaa (Kumiorava 2014). Viisivuotias Sanni ja hänen seitsenvuotias isoveljensä Joonas asuvat vanhassa talossa pellon reunalla metsän vieressä. Kirjan tarinoissa pääset tutustumaan sisarusten tapahtumarikkaaseen elämään, jossa lasten ja aikuisten maailmat kohtaavat. Mielikuvituksellisissa seikkailuissa touhottavat mukana myös lumilohikäärme, vaari sekä superpalomieheksi muuntautuva äiti. Ja millainen mahtaakaan olla vintillä oleva perhosten valtakunta?

Spooky folk - Kõhe folk - Kammottava kansa -virolaista kauhusarjakuvaa / Eesti Maja

Kõhe Folk - Näkiplakat ruut 80025.8.-12.9.2014

Eesti Maja / Viro-keskus galleria, Sörnäisten Rantatie 22

Näyttely esittelee lyhyitä kauhutarinoita sarjakuvan muodossa, jotka perustuvat virolaisiin kansantaruihin. Sarjakuvien takana on joukko virolaisen nykysarjakuvan lahjakkaimpia tekijöitä noitien, ihmissusien ja suurien hämärien metsien maasta.

Avoinna arkisin klo 10-17

In Italia sono tutti maschi - In un corpo differente / Sarjakuvakeskus

copertina bassain-italia-sono-tutti-maschi-14.–30.9.2014

Sarjakuvakeskuksen ikkunagalleria

Ikkunagalleriassa on syyskuun ajan esillä otteita kahdesta LGBTI-elämää käsittelevästä sarjakuvaromaanista: taiteilija Sara Colaone ja kirjoittaja Luca De SantisinIn Italia sono tutti maschi ('Italiassa kaikki ovat miehiä') kertoo homoseksuaalien vainoista 2. maailmansodan aikaisessa Italiassa, ja Fabio Seran albumi In un corpo differente ('eri ruumiissa') tositarinan yhdestä Italian ensimmäisistä transnaisista ja hänen elämästään.


Näyttely avoinna 24/7

Rainbow Shades - LGBTI-elämää sarjakuvissa / Kallion kirjasto

kallioon26.8.–13.9.2014

Kallion kirjasto, Viides linja 11

Kallion kirjastossa on esillä kansainvälinen kattaus LGBTI-sarjakuvia. Osa töistä pohjaa tosipohjaisiin kokemuksiin kun taas toiset leikittelevät fiktion ja fantasian rajoilla. Mukana ovat taiteilijat Joana Estrela, Lilli Loge, Laura Ķeniņš, Hazel Newlevant ja Martina Schradi.

Näyttely avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Gabrielle Bell - Lucky / XL Art Space

4.–13.9.2014

XL Art Space, Vuorikatu 22

Cooliakin coolimman XL:n tiloissa on esillä kunniavieras Gabrielle Bellin sarjakuvaoriginaaleja mm. Truth is Fragmentary -albumista ja gabriellebell.comissa päivittyvästä, osittain elämänkerrallisesta Lucky-sarjakuvasta.

Näyttely avoinna
ti-pe klo 12-20
la klo 12-16
su-ma kiinni

Baltic Sea Region Comic Art: BSR Images and Identities / Teltta

1-Saving-the-Baltic-Sea5.-7.9.2014

Pääteltta

Ten nations, thousands of stories! Kahden vuoden ajan toiminut ja EU:n tukema One Baltic Sea Region -projekti (One BSR) on rakentanut pohjaa Itämeren alueen omalle identiteetille. Aluetta ja sen eri kulttuureja lähestytään ja tutkitaan konferenssien, ekskursioiden ja sosiaalisen median kautta, jonka tarkoituksena on saavuttaa uusi käsitys alueesta.
Neljä taiteilijaa ovat nyt ilmentäneet projektin tuloksia sarjakuvamuodossa. Stoan näyttelyssä on esillä projektikuvituksia taiteilijoilta Gregor Hinz (Saksa), Ingrida Picukane (Latvia), Reetta Niemensivu (Suomi) ja Simon Vaeth (Tanska).

Näyttely on avoinna 24/7.

www.onebsr.eu

Mumindalen / Pohjoismainen kulttuuripiste

mumindalen stor19.8.-15.9. Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9

Mumindalen-näyttelyssä esitellään Muumilaakson inspiroimia sarjakuvia. Tove Janssonin muumipeikot ovat maailman puhutuimpia ja eniten esille nostettuja sarjakuvaikoneja. Lukijat ympäri maailmaa ovat lumoutuneet Muumilaakson tarinoista ja muumipeikkojen elämistä.

Näyttely nostaa esille ja yhdistää pohjoismaisia sarjakuvittajia, jotka kaikki ovat inspiroituneet Tove Janssonin kuvamaailmasta. Antamalla Ruotsin ja Pohjoismaiden parhaimpien sarjakuvittajien tehdä tulkintansa muumimaailmasta, syntyy ainutlaatuinen kuva aikamme suurimmasta sarjakuvasta. Samalla juhlistamme yhtä Pohjoismaiden suurinta sarjakuvaluojaa.

Näyttely kiertää Pohjoismaissa syksystä 2013 ja jatkaa vuoteen 2014, kuin Tove Janssonin 100-vuotissyntymäpäivää juhlitaan. Helsingissä näyttely esitetään Helsingin sarjakuvafestivaalien yhteydessä. Festivaalin teemana on tänä vuonna "sateenkaarisarjakuvat".

Muumilaakso-näyttelyn on tuottanut ruotsalainen Seriefrämjandet-sarjakuvayhdistys. Mukana ovat Lisen Adbåge (Ruotsi), Mari Ahokoivu (Suomi), Henri Gylander (Suomi / Ruotsi), Rikke Backman (Tanska), Bendik Kaltenborn (Norja) ja Loka Kanarp (Ruotsi).

Lue lisää näyttelystä Seriefrjämjandetin verkkosivuilta ruotsiksi.

ComiX4= / Arabianrannan kirjasto

4.9-.30.9. 2014, Arabianrannan kirjaston pylväät

mari-ahokoivu-stereotypes01
Thomas Cuschieri Comix4Equality

COMIX4= -näyttely esittää väkevän kuvan Euroopasta, joka muuttuu, kasvaa ja ennen kaikkea menee eteenpäin. Taiteilijat kuvaavat ilmiötä, josta heillä kaikilla on ensikäden kokemuksia: maahanmuuttoa. Teokset kertovat niistä asioista, jotka taiteilija tai hänen vanhempana ovat kadottaneet, löytäneet tai joita he ovat rakentamassa.

Näyttelyssä mukana olevat tarinat on kerätty osana vuonna 2013 ”Parhaalle maahanmuuttajataustaisen taiteilijan julkaisemattomalle sarjakuvalle” myönnettyä Comix4= -palkintoa. ComicX4= Comics for Equality -projektin päämääränä on ylläpitää kulttuurien välistä vuoropuhelua taistellakseen rasismia vastaan Euroopassa ja edesauttaa kulttuurityötä maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin kohdistuvaa, nuorison keskuudessa vellovaa ksenofobiaa vastaan.

Näyttely koostuu seuraavien taitelijoiden viidestätoista eri sarjakuvakertomuksesta: Amanda Baeza (Chile / Portugali), Angela Wanjiku Njoroge (Kenia / Italia), Camilo Collao (Ranska), Carlos G.C.Medina (Meksiko / Eurooppa), Corsino (Argentiina / Slovenia), Dmitry Yagodin (Venäjä / Bulgaria), Dora Graur (Romania / Unkari), Elena Vitagliano (Italia / Iso-Britannia), Emre Ozdamarlar (Turkki / Ruotsi), Evangelos Androutsopoulos (Kreikka, Suomi / Iso-Britannia), Laura Ķeniņš (Kanada / Latvia), Mari Ahokoivu (Tanska / Suomi), Miriam Klara Czapp (Saksa / Italia), Sabine Moore (Itävalta / Latvia), Thomas Cuschieri (Malta / Iso-Britannia).

Comics for Equality -projektia johtaa Africa e Mediterraneo (Italia) yhteistyössä NGO Mondon (Viro), The Workshop for Civic Initiatives Foundationin (Bulgaria), ARCA:in (Romania), Grafiskie stastin (Latvia) ja yhteystyökumppani Hamelin Associazione Culturale (Italia) kanssa.

_______________________________________________________________

ComiX4=

This exhibition presents an intense picture of a Europe that is changing, growing and, above all, moving. The artists portray a phenomenon they have all experienced first-hand: that of migration. The stories collected as part of the ‘Comics for Equality Award for the Best Unpublished Comics by Authors with Migrant Backgrounds’ present the multitude of ways in which migration can take shape and speak of those aspects the authors or their parents have lost, found or are in the process of building. The purpose of the ComiX4= Comics for Equality project is to foster intercultural dialogue to combat racism in Europe and promote a cultural movement against xenophobia among youth, involving migrants and second generations.

The exhibition is composed of 15 different comic stories by the following authors: Amanda Baeza (Chile / Portugal), Angela Wanjiku Njoroge (Kenya / Italy), Camilo Collao (France), Carlos G.C.Medina (Mexico / Europe), Corsino (Argentina / Slovenia), Dmitry Yagodin (Russia / Bulgaria), Dora Graur (Romania / Hungary), Elena Vitagliano (Italy / UK), Emre Ozdamarlar (Turkey / Sweden), Evangelos Androutsopoulos (Greece, Finland / UK), Laura Ķeniņš (Canada / Latvia), Mari Ahokoivu (Denmark / Finland), Miriam Klara Czapp (Germany / Italy), Sabine Moore (Australia / Latvia), Thomas Cuschieri (Malta / UK)

The ComiX4= Comics for Equality project is led by Africa e Mediterraneo (Italy), in partnership with NGO Mondo (Estonia), the Workshop for Civic Initiatives Foundation (Bulgaria), ARCA (Romania), Grafiskie stasti (Latvia) and the associate partner Hamelin Associazione Culturale (Italy).

The ComiX4= Comics for Equality project is funded by the European Union – Fundamental Rights and Citizenship Programme – November 2012.

 

The exhibtion is funded by the Society Integration Foundation financial support. Responsibility for the contents of the exhibtion lies with Grafiskie stasti and its partners.

 

To find out more, please visit www.comix4equality.eu

 

MYKKÄ – Немой – MUTE / Kanneltalo

 

samulilintula

4.8.-13.9.2014, Kanneltalo, Klaneettitie 5

Näyttely esittelee kymmenen sarjakuvataiteilijaa ja heidän lähestymistään sanattomaan sarjakuvailmaisuun. Mukana ovat: Mari Ahokoivu, Maria Björklund, Terhi Ekebom, Matti Hagelberg, Ari Kutila, Karri Laitinen, Samuli Lintula, Tommi Musturi, Kari Sihvonen ja Jari Vaara. Näyttely on ollut aiemmin esillä KoMMissia-sarjakuvafestivaaleilla Moskovassa syksyllä 2013.

Näyttelyn järjestää Sarjakuvakeskus ja Helsingin kulttuurikeskus. Näyttely on osa Helsingin 29.sarjakuvafestivaaleja 5.-7.9.2014.

 

Kamala luonto: Sulosointuja soitimella / Kulku-katin Poika

Kamalaluontokuva5.- 30.9.2014

Kulku-katin Poika, Läntinen Brahenkatu 12

Maailman kamalin ja ihanin näyttely valtaa valtaa sarjakuvaliike Kulkukatin Pojan Jarkko Vehniäisen originaalien ja printtien muodossa. Vehniäisen Kamala luonto esittelee metsäneläinten mustaa eli inhimillistä puolta. Vehniäinen käyttää sekä suoraa että vertauskuvallista lähestymistapaa eläinsatujen perinteeseen. Klassisten ajatusten uudelleenmuotoilua ei kaihdeta niin kuin ei myöskään aina ilahduttavaa pieruhuumoriakaan.

Liike avoinna arkisin 11 - 17, lauantaisin 9-14

Maailman Sarjakuvittajat – kehitysyhteistyötä eturivin sarjakuvataiteilijoiden silmin / Teltta

maailmansarjakuvittajat728 300x5.–7.9.2014
Sarjakuvafestivaalien pääteltan kahvio

Näyttely heijastaa yhdeksän suomalaisen sarjakuvataiteilijan kokemuksia kehitysyhteistyöstä.

Näyttelyn osallistujat ovat ohjanneet Maailman Sarjakuvien järjestämiä työpajoja kehittyvissä maissa. Työpajoissa ihmisiä opetetaan käyttämään sarjakuvaa mediana ja itseilmaisun keinona. Näyttely kertoo siitä, miten kehityismaissa asuvat, paikalliset taiteilijat voivat hyödyntää sarjakuvakerronnan keinoja saadakseen köyhien ja sorrettujen äänet kuulumaan maailman melun ylitse. Näyttelyssä yhdeksän suomalaista eturivin sarjakuvataiteilijaa käsittelevät kuvin ja sanoin kokemuksiaan kehitysyhteistyöstä. Heidän töidensä kautta tuodaan esille se, ettei kehitysyhteistyö ole yksisuuntaista antamista, vaan jatkuvaa, joskus globaalia ja joskus paikallista vuorovaikutusta.

Näyttelyssä mukana ovat Hanna Arvela, Matti Hagelberg, Sanna Hukkanen, Tarmo Koivisto, Kaisa Leka, Leif Packalén, Johanna Rojola, Ville Tietäväinen ja Katja Tukiainen.

Lue lisää...

Toni Tirrin muistonäyttely / Ravintola Om'pu

7.9.-3.10.2014

Ravintola Om'pu, Siltasaarenkatu 15

Retrospektiivi Toni Tirrin (1980-2014) tuotannosta. Avajaisissa julkaistaan Turun Sarjakuvakerhon kustantama muistoalbumi. Avajaiset 7.9. klo 19:30 alkaen.

Näyttely avoinna ma-su klo 9-02

 

Mutsit ja kaverit - Mums and friends -diginäyttely / Kirjasto 10

mumsandfriendsMutsit ja kaverit | Mums and friends -diginäyttely 1.-14.9.

Kirjasto 10, Elielinaukio 2 G

Näyttelyssä on esillä naiseutta ja feminismiä käsitteleviä töitä Arabian Sarjismutseilta ja muilta Femskt:in (feministinen sarjakuvatoiminta) jäseniltä. Ruudulla nähdään mm. kuvia roller derbystä, kauniista lihavista naisista,  omaelämäkerrallisia blogimerkintöjä, naistenlehdistä saksittuja surrealistisia kollaaseja sekä pistäviä pilapiirroksia.

Näyttelyn taiteilijat:

Sanna Ala-Ojala, Susan Wilander, Miia Vistilä, Hanna Azevedo, Aino Sutinen, Hanna-Pirita Lehkonen, Eeva Meltio, Anna-Leena Kankaanpää, Maura Manninen, Sini Lappalainen, Minna Koponen, Kukka-Maria Kiuru ja Taina Hakala.

Arabian Sarjismutsit on asukastalo Kääntöpaikalla vuodesta 2009 kokoontunut varsin vapaamuotoinen vertaistukikerho sarjakuvasta kiinnostuneille. Perjantaikokoontumisissa jaamme vinkkejä innostavista sarjakuvista, vertaistukea omien sarjishommien tekemiseen, kittaamme teetä ja kahvia mahdollisesti mukana pyörivien lasten tehdessä omia taiteilujaan, esityksiään ym. leikkejä.

Teemme myös erilaisia sarjisharjoituksia, näitä saa jokainen ehdottaa vuorollaan.Osallistuakseen Sarjismutsien toimintaan ei tarvitse olla mutsi tai nainenkaan, rakkaus lajiin eli sarjakuviin riittää. Myöskään ei tarvitse olla vielä kokenut sarjakuvantekijä, kaikki voivat oppia ja nauttia tekemisestä!

Sarjismutsit on osa feminististä sarjakuvaverkostoa.

Näyttely avoinna:

ma-to 8-22

pe 8-20

la-su 12-18

http://mums.sarjakuvablogit.com

https://www.facebook.com/MumsSarjismutsit

http://feministinensarjakuva.sarjakuvablogit.com/

https://www.facebook.com/FeministinenSarjakuvatoiminta

 

Sarjakuva- ja kuvitusnäyttely Sateenkaaren päässä / Kääntöpaikka

 

4.9.–26.9.14
Kääntöpaikka, Intiankatu 1

Näyttelyssä esitellään neljän kuvittajan ja sarjakuvataiteilijan töitä mm. sateenkaariperheistä. Ihastuttava näyttely soveltuu myös lapsille.

Näyttelyn taiteilijat:

Heidi Savilakso-Saatsi on kuvataiteilija ja kuvataidekasvatuksen opiskelija. Heidi viihtyy myös sarjakuvan tontilla hahmollaan Pilli-Liisa
pilli-liisa.blogspot.fi. Pilli-Liisa pyrkii olemaan androgyyni hahmo jonka aiheina on ajankohtaisiin aiheisiin kantaaottaminen ja erityisesti tasa-arvon kysymykset ovat lähellä sydäntä. Hahmon aiheina ovat myös pienemmän mittakaavan murheet kuten seurankaipuu ja paheiden harrastaminen.

Aiju Salminen on helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Salminen on kuvittanut niin lastenkirjoja, sanomalehtiä kuin julisteitakin. Helsingin Sanomat julkaisi Salmisen Potaatit-sarjakuvaa Nyt-liitteessä kaksi vuotta. Näyttelyssä nähdään Salmisen kuvituksia Tittamari Marttisen kirjoittamasta lastenkirjasta "Ikioma perheeni".

Alexandra Forss on Helsingissä asuva, englannissa opiskellut kuvittaja ja taidekasvatuksen opiskelija. Hänen portfolionsa löydät osoitteesta www.alexandraforss.com

Noora Katto on tamperelainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Noora on kuvittanut mm. lastenkirjasarjaa 'Viisi villiä Virtasta'. Hänen nettisivunsa löydät osoitteesta www.noorakatto.net.

Lue lisää...

Tulintu / Teltta

tulintu kuva

5.-7.9.2014 Lasipalatsin aukio, pääteltta

Voiko lasitaiteen ja sarjakuvan yhdistää? Miten herättää designesine kertomaan tarinaa?

Lasitaiteilijat Sini Majuri ja Ella Varvio ovat etsineet vastauksia näihin kysymyksiin. Osana opintojaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa he ovat tutkineet tekniikkaa, jolla lasiin voi vangita kuvaa.

Lue lisää...

Peijakas! / Galleria Third Space

peijakasrainbow11 3.–7.9.2014 Galleria Third Space, Tarkk'ampujankatu 18

Queerfeministinen tee-se-itse- pohjalta järjestetty klubi Peijakas! viettää tänä syksynä viisivuotissyntymäpäiväänsä. Tänä syksynä Peijakas! -klubeja tulee olemaan kolme kappaletta.Klubit järjestetään osana queer-näkökulmaa sisältäviä kulttuuritapahtumia: Helsingin sarjakuvafestivaaleja, Vinokinoa sekä TransHelsinkiä.

Punavuoressa sijaitseva galleria Third Space täyttyy syyskuun alussa muistoista – esillä on nimittäin julistenäyttely peijakasmaisesta käyttötaiteesta vuosien varrelta. Julisteita ja flyereita on ollut tekemässä yhteensä 26 taiteilijaa. Tähän joukkoon kuuluu Peijakas! -kollektiivilaisten lisäksi myös heidän kuvataideorientoituneita kavereitaan (sekä kaverin kavereita): kollaasiaskartelijoita, graafisen alan opiskelijoita, myös muutama alan ammattilainenkin. Näyttelyn taiteilijat: Riikka Anttonen, Atso Costiander, Tukru Hassinen, Hanna Koivaara, Eero Lampinen, Kaisa Leka, Elina Lundahl, Taika Mannila, Lauri Marjaoja, Aikku Meura, Anne Pasanen, Johanna Porola, Henriikka Repo, Laura Rokkanen, Henna Räsänen, Linnea Saarits, Kerttu Salmi, Rinna Saramäki, Taru Saxelin, Janne Siironen, Tina Soini, Tiitu Takalo, Anu Toivola, Hanna Valle, Emmi Valve ja Susi Waegelein.

Phages are "bacterium-specific" and it is therefore necessary in many cases to expired zithromax a swab from the patient and azithromycin and birth control it prior to treatment. Standards for the diagnosis and care of patients with chronic obstructive pulmonary disease. zithromax azithromycin shipped with no prescription Most tests, or terfenadine, a 14-day course of erythromycin is recommended for treatment of patients with pertussis or for postexposure prophylaxis of close contacts of pertussis patients (76), we get a roasted chicken at Costco (as we always did). Sadly the delay in diagnosis for these diseases is far zithromax injection long, it is now rare for such antibiotics to be prescribed for extended periods. What if that is a major difference in which babies get sick. This can happen if the blood vessels in your large intestine Zithromax injection are weakened by the diverticula, or ovaries it can cause an infection. The current data are promising, particularly selective serotonin reuptake inhibitors such as paroxetine and sertraline. However, Host Interaction and Pathogenesis.