Näyttelyt

Helsingin sarjakuvafestivaalit eivät rajoitu pelkästään festivaaliviikonloppuun, vaan sarjakuvataiteesta päästään nauttimaan myös elo-syykuussa järjestettävissä näyttelyissä. Yhdeksännen taiteen näyttelyitä järjestetään keskusta-alueella niin gallerioissa kuin kirjastoissakin, ja satelliittiohjelmaan riittää ympäri kaupunkia. Galleria Huudossa juhlitaan Kutikutia, Annantalolla on esillä lastensarjakuvaa, Art Kaarisillassa festivaalitaiteilija Petteri Tikkasen töitä ja Stoassa espanjalaisen Maxin töitä sekä pohjoismaista lastensarjakuvaa. Tutustu koko näyttelytarjontaan alla olevasta listauksesta.

Festivaaliviikonloppuna on myös ilmaisia ja kaikille avoimia kävelykierroksia näyttelyihin! Lisätietoa täällä. Kartta täällä. Festivaalin pop-up-kauppoja on Petteri Tikkasen näyttelyn yhteydessä Art Kaarisillassa ja kiinalaisen Special Comix -näyttelyn yhteydessä Kalliossa (Hämeentie 26, myös kahvio). Saatavilla mm. festivaalikatalogi ja uutuuskirjoja.

Petteri Tikkanen: Nuokkarilta molskille

tikkanen autoerotiikkaaGalleria Art Kaarisilta, Sanomatalo, Elielinaukio 2, 25.8.–6.9.

ti–pe klo 11-18, la–su klo 12–16, ma suljettu

Avajaiset ti 25.8. klo 17–19

Näyttelyn yhteydessä on myös festivaalien pop-up-kauppa!

Petteri Tikkanen (s. 1975) on iisalmelainen sarjakuvantekijä, joka teki suomalaista sarjakuvahistoriaa voittamalla kaksi kertaa peräkkäin Kemin sarjakuvakilpailun albumeilla Outo äitipuoli (1997) ja Kanerva (1998). Vuonna 2010 hän voitti Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon teoksella Eero. Teoksissa Tikkanen käsittelee lasten ja teini-ikäisten ajatusmaailmaa realistisella, kuitenkin lapsenomaisella lähestymistavalla, joka teemojensa kautta puhuttelee myös aikuista lukijaa.

Tikkanen on tunnettu myös live-esiintymisiä tekevästä Black Peider-showpainihahmosta, josta on ilmestynyt teokset Black Peider (2008) ja kokoelmateos Black Peider: URA (2012). Itseoppineen sarjakuvataiteilijan ensimmäinen omakustanne oli Kuolema kummina (1993) ja hän toimittaa edelleen Patto-nimistä pienlehteä. Tikkanen toimii sarjakuvanteon ohella myös opettajana ja kuvittajana. Suuri yleisö muistaneekin Tikkasen kuvitukset Walter de Campin Sisäpiiri-palstan kuvituksista City-lehdestä. Tikkanen vastaa tämän vuoden Helsingin sarjakuvafestivaalien ilmeestä.

Näyttely keskittyy festivaalitaiteilija Petteri Tikkasen tunnetuimpiin hahmoihin Kanervaan, Eeroon ja Black Peideriin. Mukana sarjakuvaoriginaaleja ja kansikuvituksia.

Taiteilija on tavattavissa ilmaisen näyttelykierroksen yhteydessä.

Jesse Jacobs

Mbar, Mannerheimintie 22-24, 26.8.-30.10.

Garden comic panelKanadalaisen kuvittaja ja sarjakuvataiteilijan Jesse Jacobsin graafiset suunnittelutyöt ovat suuntautuneet muun muassa tekstiileihin, sanomalehtikuvituksiin, levynkansiin, skeittilautojen designiin ja sarjakuviin. Hänen töitään on ollut myös esillä ympäri Kanadaa erinäisissä näyttelyissä ja gallerioissa. Jacobs on julkaissut kaksi sarjakuva-albumia: Even The Giants (2011) ja By This Shall You Know Him (2012). Lisäksi Jacobs on osallistunut Cartoon Networkin piirrossarja Adventure Time tekoon ja hänen sarjakuviaan on nähty vuosien 2012 ja 2013 Best American Comics -julkaisuissa. Suomen sarjakuvaseura julkaisee sarjakuvafestivaaleille Jacobsilta  split-albumin, joka sisältää kaksi tarinaa: Avaruusmeduusa ja Nuori safariopas. Mbarin näyttelyssä esillä Jacobsin julistetaidetta sekä muuta sarjakuvallista tuotantoa.

Mawil: The Singles Collection

Goethe-Institut, Salomonkatu 5 B 17.8.–14.9.15

mawil1The Singles Collection on sarjakuvakirja, joka sisältää miltei kaikki Mawilin Supa Hasi -sarjakuvat. Niiden teemoja ovat  Berliini, polkupyörät, rock, matkat, asunnonetsintä, vapaapäivät, cowboyt, zombit, lapsuus, taide, sota, sairaala, Itämeri ja rakkaus. Näyttely koostuu teoksen kuvista. 

Lue lisää...

Tempora mutantur – Kutikutin 10-vuotisjuhlanäyttely

kutikuti10

Galleria Huuto, Uudenmaankatu 35 20.8.–6.9.15

Näyttely avoinna ti-su 12–17. Näyttelyn pidennetyt aukioloajat: Taiteiden yönä 20.8. klo 12-21, Helsingin 30. sarjakuvafestivaalien aikana pe 28.8. klo 12-21, la-su 29.-30.8. klo 12-18
Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 19.8. klo 18–20!

Nykysarjakuvayhdistys Kutikuti täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi koottu Tempora mutantur -juhlanäyttely esittelee yhdistyksen nykyisen jäsenistön uusia sarjakuvateoksia. Teokset ovat tilaustöinä 10-vuotisnäyttelyä varten tehtyjä ja ne on toteutettu serigrafia-painotekniikalla. Isokokoisten sarjakuvien värikkäästä kokonaisuudesta paistaa läpi suomalaisen sarjakuvan tyylien ja kerrontatapojen moninaisuus.

Lue lisää...

Justin Wong: Hello World

Lasipalatsin aukion pylväät, 4.8.-31.8. 

Avoinna 24/7

Justin Wong on sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja - graafista suunnittelua, animaatiota ja interaktiivista taidetta Justin Wong worksampleunohtamatta. Lasipalatsin aukion pylväissä sekä Kirjasto 10:ssä on esillä sarjakuvia albumista Hello World, joka kertoo Wongin omasta pojasta. 

Comix Home Base: Comics and the City

Kirjasto 10, Elielinaukio 2G, 20.8.-6.9. 

comicnadthecity montagutma-to klo 08-22, pe klo 08-20, la-su 12-18 

Hongkongilaisen taideyhteisön Comix Home Basen kuratoima ja kiertävä "Comics and the City" -näyttely, jossa mukana on useita hongkongilaisia taiteilijoita esitellen sekä Hongkongia että paikallisen sarjakuvataiteen kirjoa.

Choi Juhyun

Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150, 27.8.-19.9.

Ma-pe 10-18, la 12-16. Tervetuloa avajaisiin torstaina 27.8. klo 15-16

Näyttely esittelee Suomen sarjakuvaseuran järjestämässä CUNE CiR -sarjakuvaresidenssissä Helsingissä Choi Juhyun worksampleelokuunsa viettävän, Etelä-Koreasta kotoisin olevan Choi Juhyunin töitä. Juhyun on julkaissut yhteensä kahdeksan sarjakuva-albumia ja hänen töitään on nähty lukuisissa lehdissä, antologioissa sekä näyttelyissä Ranskassa, Sloveniassa, Venäjällä ja nyt Suomessa.

Taiteilijasta on artikkeli festivaalikatalogissa.

 

MAX

Max worksample1Kulttuurikeskus Stoa, Galleria Stoa, Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki (Itäkeskus) 21.8.–12.9.15

Avajaiset to 27.8. klo 17.

Francesc Capdevila (s. 1976) on espanjalainen sarjakuvataiteilija, joka tunnettu maailmalla paremmin taiteilijanimellään MAX. Helsingin sarjakuvafestivaalien näyttely on retrospektiivinen kattaus Maxin töistä sarjakuvataiteilijauran varrelta. Mukana tunnetut hahmot kuten Gustavo ja Peter Pank uran alkuajoilta sekä myöhemmiltä vaiheilta Bardín. Underground-sarjakuvan tunnetuimpiin tekijöihin lukeutuvan taiteilijan tarinoita voi kuvailla niin humoristisiksi, vihaisiksi, surulliseksi kuin surrealistiksi.

Gisp!

Kulttuurikeskus Stoa, Parvigalleria, Turunlinnantie 1 (Itäkeskus) 21.8.-12.9.15

Färsaarilla Pohjola-talossa koottu GISP -sarjakuvanäyttely sisältää sarjakuvia ja niihin liittyviä installaatiota 18 pohjoismaiselta sarjakuvapiirtäjältä. Mukana taiteilijoita Färsaarilta, Islannista, Tanskasta, Ruotsista sekä Suomesta. Näyttelyn teemallisena yhdistäjänä toimii mielikuvitus ilmaisussa. Näyttelyn on saanut tukea Kulturkontakt Nordilta. Näyttelyn on kuratoinut Lotte Nishanthi Winther.

Näyttelyn taiteilijat: Torudd Poulsen (FO), Barud Oskarsson (FO), Edward Fuglö (FO), Silja Ström (FO), William Heinesen Tummas Jakup Thomsen (FO), Sigrun Gunnarsdottir (IS), Ole Wich (FO/DK), Bjarni Hinriksson (IS), Hugleikur Dagsson (IS), Dorri Hringsson (IS), Katja Tukiainen (FI), Mari Ahokoivu (FI), Eeva Meltio (FI), Malin Biller (SE), Åsa Grenvall (SE), HuskMitNavn (DK), Nuka Konrad Dodtfredsen (GL/DK), Peter Madsen (DK).

Joakim Pirinen

PIRINEN TecknarenTovi, Mannerheimintie 22-24, 26.8.-6.9.

Esillä töitä sarjakuvataiteilija Joakim Pirisen uralta ja uutuusteoksesta Komisario Neliön välähdys (Suuri Kurpitsa). Joakim Pirinen (s. 1961) on suomensukuinen ruotsalainen sarjakuvapiirtäjä. Pirinen asuu Tukholmassa ja hänen sarjakuvissaan hallitsevana ympäristönä on usein tämä nimenomainen kotikaupunki mustasävyisenä ja unenomaisena. Pirinen on kunnostautunut myös kuvataiteilijana, runoilijana ja näytelmäkirjailijana.

Avajaiset ke 26.8. klo 17–19, yhdessä Anneli Furmarkin avajaisten kanssa.

Kati Närhi: Agnes

agnes narhi 7s vierasAnnantalo, Annankatu 30, 20.8.–11.10.15

Näyttely aukeaa torstaina 20.8. klo 17–20 yhdessä Pop-up Sarjakuvakeskus -tapahtuman kanssa. Paikalla on lapsille puuhanurkka. Taiteilija on paikalla. Osa Pop-up Sarjakuvakeskus -ohjelmaa.

Annantalo avoinna: ma–pe klo 8–20, la–su klo 10–16 Näyttelyt avautuvat arkisin klo 9.

Kati Närhen näyttely Agnes liittyy Seitsemäs vieras -kirjaan (WSOY, 2015), joka on orpotyttö Agnesista kertovan sarjakuvatrilogian huima päätösosa. Albumi ilmestyy sarjakuvafestivaaleille ja sarjan aiempia osia ovat Saniaislehdon salaisuudet (2010) ja Mustasuon mysteeri (2012). Näyttely sisältää Julkaistuja sekä ennen näkemättömiä ruutuja Agnes-trilogiasta. Näyttely esittelee kirjojen hahmoja ja valottaa myös tarinoiden taustoja.

Lue lisää...

Luke Pearson: Hilda

Annantalo, Annankatu 30, 20.8.-11.10.15

Hilda cover webSuomen sarjakuvaseura julkaisee Hilda ja kivipeikko -kirjan suomeksi. Kirja ilmestyy näyttelyn avajaisissa to 20.8. klo 17–20 (taiteilija ei ole paikalla). Lapsille on avajaisessa puuhanurkka ja mm. Hilda-tehtävävihko. Osa Pop-up Sarjakuvakeskus -ohjelmaa.

Annantalo avoinna: ma–pe klo 8–20, la–su klo 10–16 Näyttelyt avautuvat arkisin klo 9.

'Vedenhaltioita, jättiläisiä, metsäläisiä ja peikkoja – Hildan retket poikkeavat aina kovin tavallisuudesta. Tämänkertainenkin reissu tuo taatusti mukanaan yllätyksiä, mutta kuten Hilda osuvasti toteaa: "sellaista on seikkailijan elämä".'

Lue lisää...

Filippa Hellas serier för barn

Lilla Luckan, Simonsgatan 9, 28.8.–30.9. 

serieskolan3Filippa Hellan sarjakuvia lapsille – sarjakuvanäyttely Lilla Luckanissa, Simonkatu 9 Helsinki

29–30.8 lördag-söndag non stop-serieteckningsverkstad kl 12–15 samt
Filippa Hellas serieutställning för barn öppen lördag-söndag kl 11–16

5–6.9. lördag-söndag non stop-serieteckningsverkstad kl 12–15 samt
Filippa Hellas serieutställning för barn samt pop up ateljée öppen lördag-söndag kl 12–18

En dela av Konstrundans program: www.konstrundan.fi

29–30.8 launtaina ja sunnuntaina non stop -sarjakuvapaja lapsille klo 12–15
sekä Filippa Hellan sarjakuvanäyttely lapsille avoinna klo 11–16 (la-su)

5–6.9. lauantaina ja sunnuntaina non stop -sarjakuvapaja lapsille klo 12–15
sekä Filippa Hellan sarjakuvanäyttely lapsille ja pop up -ateljee avoinna klo 12–18 (la–su)

Osa Taidekierroksen ohjelmaa: www.konstrundan.fi

Anneli Furmark: Punainen talvi / Den röda vintern

Anneli Furmark worksampleLuckan, Simonkatu 8 20.8.–1.9.

ma–pe 11–17. Avajaiset ke 26.8. klo 17–19, yhdessä Joakim Pirisen avajaisten kanssa.

Ruotsalaisen Anneli Furmarkin sarjakuvien teemoina nähdään usein taiteilijan omiin kokemuksiin perustuvaa ihmissuhdedraamaa pohjoismaisissa ympäristöissä. Näyttely perustuu Helsingin sarjakuvafestivaaleilla suomeksi ilmestyvään uutuusalbumiin Punainen talvi (Suomen sarjakuvaseura 2015). Tarinassa on rakkautta ja poliittisia jännitteitä 1970-luvulla.

Svenska serietecknaren Anneli Furmark är en skicklig beskrivare av relationerna mellan människorna och historierna är djupt rörande. Albumen Den röda vintern (Punainen talvi på finska, publiceras av Finlands serieförening på tiden av Helsingfors seriefestival) är en lågmäld men dramatisk berättelse om förbjuden kärlek, politiska spänningarna och den nordiska vintern.  
Jean-Michel Dupont & Mezzo: Love in Vain

Love in Vain 3Dubrovnik, Eerikinkatu 11, 28.-30.8.

Jean-Michel Dupontin kirjoittama ja Mezzon piirtämä Robert Johnsonin sarjakuvaelämäkerta Love in Vain esittäytyy bluesin tahdittamana sarjakuvafestivaalien iltaklubilla lauantaina. 

Dupontin kirjoittama ja Mezzon kuvittama yhteisteos Love in Vain oli vuonna 2015 ehdokkaana Angoulêmen pääpalkinnon saajaksi. Kyseessä on sarjakuvaromaani Robert Johnsonin (1911–1938) elämästä. Johnson on edelleen yksi kaikkien aikojen maineikkaimpia kitaristeja. Legendan mukaan Johnson myi tienristeyksessä sielunsa paholaiselle oppiakseen soittamaan. Musiikko vietti rankkaa elämää ja menehtyi sen seurauksena jo 27-vuotiaana. Love in Vain esittelee uniikin näkemyksen Johnsonin elämästä ja sen mustavalkokuvitus huokuu kohtalokasta tunnelmaa bluesin alkuaikojen tarinaan sopivalla tavalla.

 

SETH

SETH, Original Sokos Hotel Aleksanteri, Albertinkatu 34

Seth worksample1

Kanadalainen Seth (s.1962) on parhaiten tunnettu Palookaville -sarjastaan ja “mukaomaelämäkerrallisesta” albumistaan It's a Good Life, If you Don't Weaken. Hänen piirrostyylinsä on saanut paljon vaikutteita The New Yorker -lehden klassisilta sarjakuvapiirtäjiltä. Sethin töitä esillä Original Sokos Hotel Aleksanterin aulassa.Stripburger: Attention, work!

Myymälä 2, Uudenmaankatu 23F, 24.8 - 13.9.

ke-la 12–18, su 12–17, ma-ti suljettu. Avajaiset pe 28.8. klo 18.
Stripburger worksample

Slovenialainen Stripburger on kansainvälisesti tunnettu monikielinen sarjakuvalehti, jota on julkaistu vuodesta 1992 lähtien. Se oli tuolloin maansa ensimmäinen ja ainoa sarjakuvaan keskittyvä julkaisu ja on sitä yhä edelleen. Stripburger tuo Helsingin sarjakuvafestivaaleille Attention, work! -näyttelynsä, joka on ollut aiemmin esillä mm. Ranskassa ja Sloveniassa.

Dynaamisesta sosiaalisesta tilanteesta ja työn muuttuvasta roolista inspiroituneena Stripburger julkaisi kansainvälisen Workburger­sarjakuva­antologian. Mukana on sarjakuva-­alan osaavimpien taitajien parhaita töitä. Stripburger Enterprises esittää ylpeänä työväenluokan vanhoja tovereita ja uusia kykyjä, jotka tuovat mukaan ajatuksia, näkemyksiä, sarjakuvaa, silkkipainojulisteita, installaatioita, esineitä ja videoita – kuin myös verta, hikeä ja kyyneleitä – kaikki työn käsitteseen liittyen. Näin syntyi multimedianäyttely Attention, work! (‘Pozor, delo!’).

Näyttely esittelee visuaalista tutkiskelua tästä pyhitetystä aktiviteetista, joka aateloi ihmisen ja antaa yksilölle merkitystä. Työ kieltämättä vahvistaa ruumista ja mieltä, kuten sanonta kuuluu, mutta järjestelmällisessä muodossaan se myös mahdollistaa rahallisen arvonmuodostuksen ihmisen voimasta ja tietämyksestä. Tämä voi johtaa persoonan menettämiseen ja häikäilemättömään riistoon, jonka tarkoituksena on ainoastaan voittojen maksimointi. Työ voi myös tuoda mukanaan liiallista taakkaa, uupumusta ja stressiä. Multimedianäyttelyssä mietitään työn luonnetta, tarkoitusta ja merkitystä nykyajan jälkifordistisessa yhteiskunnassa.

Projektissa ovat mukana Bojan Albahari (SI), Žiga Aljaž (SI), Max Andersson (SE/DE), Arara (Miguel Carneiro, Bruno Borges, Dayana Lucas, Daniela Duarte, Pedro Nora, Ana Tórrie, Francisco Queimadela & Mariana Caló, Nuno Sousa, Marco Mendes, Carlos Pinheiro, André Lemos, Ruca/Dr.Urânio, David Ferreira) (PT), Kaja Avberšek (SI), Arkadi (DE), Boris Beja (SI), Pakito Bolino (FR), Paul Ashley Brown (UK), Anna Ehrlemark (SE), Mina Fina (SI), Domen Finžgar (SI), Lars Fiske (NO), Matti Hagelberg (FI), Jyrki Heikkinen (FI), Igor Hofbauer (HR), Jeroen Janssen (BE), Jakob Klemenčič (SI), Marko Kociper (SI), Tanja Komadina (SI), Marko A. Kovačič (SI), David Krančan (SI), Olaf Ladousse (FR/ES), Matej Lavrenčič (SI), Andraž Magajna (SI), Akinori Oishi (JP), Teresa Camara Pestana (PT), Marija Mojca Pungerčar (SI), Marcel Ruijters (NL), Lars Sjunnesson (SE), Mateusz Skutnik (PL), Boris Stanič (RS), Matej Stupica (SI), Andrej Štular (SI), Lasse Wandschneider (DE) ja Danijel Žeželj (HR/US).

 

Kaisa & Christoffer Leka: Place of Death

Kalleria, Kaarlenkatu 10, 28.–30.8.15

place of death naytesivu LOMiltä tuntuu käydä nukkumaan kuoleman paikassa?

Uudessa kirjassaan Place of Death Kaisa & Christoffer Leka vievät lukijansa rajan toiselle puolelle jakamaan väsymyksen ja pelon tunteita kaukana kotoa.

Teoksen julkaisujuhlien yhteydessä on esillä myös kuudenkymmenen sarjakuvataiteilijan tulkinnat siitä, miltä Lekojen pyörämatkat näyttävät.

Avajaiset perjantaina 28.8. kello 18. Näyttely on avoinna festivaaliviikonloppuna 29.–30.8. klo 12–18.

Kati Vuopala: AFTERWORK

funky afterwork

Kaarlenkatu 12, 00510 Helsinki (ikkuna) 28.7.–31.8.15

Siunattuja ovat ystävät, jotka patistavat väsynyttä koordinaattoria lomallaan koordinoimaan vaihteeksi omia töitänsä muualle esille kuin oman työhuoneen seinille. AFTERWORK -pienoisnäyttely sisältää uutta ja vanhempaa funkkia teosta kulttuurityöläisen sielunmaisemista before,-during, -ja after. Näyttelyn teos ”One little funky elephant”on ollut aiemmin esillä sarjakuvanäyttelyssä Mbarissa Funky elephant -festivaaleilla 2012.

Näyttely on avoinna 24/7 Kaarlenkatu 12:n ikkunagalleriassa. Näyttelyn avajaisia vietämme katutasossa (sekä työhuoneella) tiistaina 28.7. klo 18 alkaen. 

Kati Vuopala (s.1987) on Kemistä helsinkiläistynyt kuvataiteilija, joka työskentelee Suomen sarjakuvaseuralla tuottajana ja graafikkona.

Mari Hokkanen: Set & setting

Pop-up-valokuvanäyttely 28.8-30.8.2015 Soul Mama's Kitchenin teltassa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Tekijä tavattavissa perjantaina 28.8.2015 klo 14–16

Teltta avoinna: Pe 28.8. klo 14-20, la 29.8. klo 11.30-20, su 30.8. klo 13-18

Set & Setting on sarja lavastettuja self-portrait- valokuvia. Sarjan jokainen kuva on oma pieni kohtauksensa. Kuvien tarina käsittelevät maailmallisia ilmiöitä tragikomedian keinoin. Kuvat voivat ilmentää vakavia aiheita mutta naivistinen toteutustapa ja eräänlainen sarjakuvamaisuus jättävät tilaa huumorille, joka pehmentää valittua tematiikkaa.

Teokset on toteutettu naivistisissa, värikkäissä lavasteissa. Tarkoitus ei ole hukuttaa katsojaa immersioon vaan tarjota katsojille mahdollisuus päättää uskooko hän lavasteet viitekehykseksi vai näkeekö hän niiden läpi. Pystyäkseen samaistumaan tarjottuun maailmaan ja tulkitakseen sitä syvemmin on katsojan luettava hatarat viitteet aidoiksi osiksi kuvaa.

marihokkanen.com

Mari Hokkanen Prime time 2015

Søren Mosdal & Jacob Ørsted - Visiitti El Caca Divinoon


Om'pu Galleria, Siltasaarenkatu 15 2.8.–5.9.15

Näyttely avoinna ma-su 9-2

Søren Mosdalin ja Jacob Ørstedin tarinassa Freddy ja Professori, tuo vanha kunnon kaksikko, suuntaa fine dining -ruokailun tärähtäneeseen maailmaan. El Caca Divinon 12-osainen menyy tarjoillaan viinien kera.

“El Caca Divino” on tanskalaisten Mosdalin ja Ørstedin viimeisin yhteistyö. Dead Genesis -kustantamon Split Series -sarjan yhdessä Jyrki Nissisen kanssa tehtyä pienlehteä (2014) voi ostaa baarista ja festivaalien myyntialueelta. Aiemmin taiteilijakaksikko on tehnyt yhteistyönä mm. Rockworld-trilogian, joka julkaistiin Ranskassa vuonna 2014. Näyttelyssä nähdään myös sivuja Feuerwerkistä, joka on Mosdalin ja Ørstedin ensimmäinen yhteinen kirja.

Helsingin sarjakuvafestivaalien vieras, Oulussa asuva tanskalainen Søren Mosdal on toiminut sarjakuvapiirtäjänä ja kuvittajana viimeiset 15 vuotta. Hänen töitään julkaistu hänen kotimaassaan ja ulkomailla useissa kirjoissa, antologioissa ja lehdissä. Viimeisimpiä julkaisuja ovat mm. viikinkiteos Erik Le Rouge, roi de l'hiver (2014), sotadraama Madeleine – une femme libre (2014) sekä country & western -legenda Hank Williamsin elämästä ja kuolemasta kertova Lost Highway (2011). Mosdal työstää parhaillaan Nastrand – Beach of the Dead -nimistä viikinkiaiheista verkkosarjakuvaa.

Näyttelyn avajaiset sunnuntaina 2.8. klo 19. Dj Tixa soittamassa levyjä klo 21 alkaen. Tervetuloa!

Pahkasika 40 vuotta

PauliHeikkila Vanhat herrat TapioLehtimaki TestiLada

Rööperin taidesalonki, Iso Roobertinkatu 29-31 12.8.–30.8.15

Pahkasika on suomalaisen huumorin klassikko. Huumorilehti Pahkasikaa julkaistiin vuosina 1975–2000 yhteensä 77 numeroa. Lehden ensimmäisen numeron ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään Rööperin Taidesalongissa Pahkasian sarjakuviin keskittyvä näyttely.

Tasavuosia juhlistetaan myös Pahkasian uudella numerolla, joka ilmestyy syksyllä 2015. Sarjakuva on ollut koko Pahkasian ilmestymisajan lehden keskeistä sisältöä. Moni nyt asemansa vakiinnuttanut suomalaisen sarjakuvan ammattilainen julkaisi ensimmäisiä töitään nimenomaan Pahkasiassa. Rööperin Taidesalongissa on esillä läpileikkaus Pahkasian tärkeimpien sarjakuvantekijöiden töistä. Sarjakuvien sisällön pääpaino on tietenkin huumorissa, joka – pahkasikamaiseen tyyliin – esiintyy moninaisissa ja usein kummallisissakin yhteyksissä ja tyylilajeissa.

Pahkasika 40 vuotta -sarkuvanäyttelyyn osallistuvat Ari ja Vesa Koskela, Timo Kokkila, Reima Mäkinen, Pauli Heikkilä, Jouko Nuora, Timo Ronkainen, Tapio Lehtimäki ja Heikki-Pekka Miettinen.
Pahkasiassa seikkailevista sarjakuvahahmoista mukana ovat Peräsmies, Hemmo ja Armas Paskiainen, Vanhat herrat, Miihkali, Sci-Fiasko, Pahkeinen  ym.

Emmi Nieminen: Pitakebab ranskalaisilla

emmienieminen pitakebab

Galleria Keidas, Fleminginkatu 15, 5.–30.8.15

ti-pe 8:30–17, la–su 10–15

Kun kebab läjähtää asfalttiin, etkä saa sitä enää takaisin käteesi, muistatko eläväsi, muistatko kuolevasi? Näetkö nyt, miten kaunis se on? Näetkö olemassaolon ihmeen paperikääreessä? Teoksessa "Pitakebab ranskalaisilla" pieni ja suuri kohtaavat. Se on tutkielma katoavaisuudesta, elinvoimasta ja niistä ohikiitävistä hetkistä, jolloin silmämme ovat auki. Näyttely perustuu Emmi Niemisen samannimiseen pienlehteen.

Emmi Nieminen (s.1988) on tamperelainen kuvataiteilija ja sarjakuvantekijä. Hän valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2014 ja on tehnyt sarjakuvia vuodesta 2010. Hänen teoksiaan on julkaistu niin pienlehtinä kuin albumeina tamperelaisen Kustannusosakeyhtiö Kumioravan toimesta.

Special Comix

Hämeentie 26, 26.8–30.8.

Sarjakuvanäyttelyn lisäksi paikalla on kahvio ja pieni festivaalien / Sarjakuvakeskuksen pop-up-kauppa näyttelyn ajan su 30.8. asti. Auki 12–18. Tervetuloa!

Kiinalaisille nuorille taiteilijoille suunnattu Special Comix - projekti tukee taiteilijoita ja kannustaa heitä löytämään nettiinuusia sarjakuvailmaisun tapoja. Sarjakuvafestivaaleilla nähtävä Special Comix -näyttely esittelee kiinalaista nykysarjakuvaa, joka peilaa tekijöidensä sielunmaisemia ja kiinalaista kulttuuriperimää. 

Pop-up-kaupasta saa mm. sarjakuvaseuran julkaisuja ja festivaalikatalogeja.

 

Piirtänyt Ami Hauhio – Sarjakuvia ja muita seikkailuja 1912–1955

Laituri, Narinkka 2, 28.–30.8.15

ami hauhioAimo "Ami" Hauhio syntyi Viipurissa 1912. Taideopinnot Viipurin taideyhdistyksen piirustuskoulussa johtivat kirjapainotyöntekijäksi, kuvittajaksi ja sarjakuvataiteilijaksi 1930-luvulla. Sota-aikana Hauhio työskenteli Helsingissä Merenkulkuhallituksen kartanpiirtäjänä, mutta onnistui silloinkin pitämään yllä laajaa sarjakuvatuotantoa.

Tunnetuimmat Hauhion sarjakuvat ovat Reino Helismaan ja Olavi Kanervan kirjoittama Maan mies Marsissa, ja myös tieteisaiheinen Koltan perintö. Muitakin sarjakuvia ilmestyi runsaasti lehdissä, vaikka sotien jälkeen kotimainen tuotanto väheni tuontisarjakuvien puristuksessa.

Kirjankansituotanto halvoista jännäreistä laatukirjallisuuteen on myös uskomattoman laaja. Reilussa kymmenessä vuodessa kansia syntyi yli 300 kpl, vaikka Hauhio työskenteli samaan aikaan myös mainostoimistoissa ja lehtien taittajana. Hauhion lyhyeen mutta tuotteliaaseen uraan mahtuu lähes kaikkea käyttögrafiikkaa, mutta myös maalaustaidetta.

Piirtänyt: Ami Hauhio -näyttely tarjoaa katsauksen vain 43-vuotiaana kuolleen taiteilijan uraan aikana, jolloin käyttötaidetta ei juuri arvostettu.

Asema 15 vuotta

asema nayttelyLéSpace, Kuortaneenkatu 8, 24.-30.8. 

Avoinna ma-ke 10–21 ja to-la 10–03.

Asema Kustannus on vuonna 2000 perustettu sarjakuvakustantamo. Pääasiassa kotimaisiin tekijöihin erikoistunut kustantamo on julkaissut 15-vuotisen taipaleensa aikana monien tekijöiden esikoisalbumeit sekä useita merkittäviä sarjakuvateoksia. 

Uusia tulkintoja ja tuunauksia Aseman 15 vuoden aikana julkaisemien teosten kansista. Mukana Christer Nuutinen, Kaisa Leka, Kari Sihvonen, Kati Kovács, Mari Ahokoivu, Olli Hietala, Petteri Tikkanen, Terhi Ekebom, Tommi Musturi ja Tuomas Tiainen. 

Pienlehtinäyttely

oranssi pienlehtiLéSpace, Kuortaneenkatu 8 24.–30.8.

Avoinna ma-ke 10–21 ja to-la 10–03.

Näyttely esittelee materiaalia Oranssi ry:n punk-pienlehtiarkistosta sekä eri aikojen pienlehtiä Suomen sarjakuvaseuran kokoelmalta.

http://oranssi.net/pienlehdet
http://sarjakuvaseura.fi/fi/suomen-sarjakuvaseura-ry/kokoelma

Köyhät

karkkipaiva koyhat 300dpiLéSpace, Kuortaneenkatu 8 24.–31.8.15

Avoinna ma-ke 10–21 ja to-la 10–03. Avajaisia vietetään Kutiklubin yhteydessä torstaina 27.8. klo 21 alkaen. Tule ja väritä köyhyys!

Mukana Terhi Ekebom, Leo Kuikka, Jarno Latva-Nikkola, Heikki Rönkkö, Tuomas Tiainen.

“Köyhyys on kierre ja prosessi, joka kerran alkuun päästyään helpommin kasvaa ja syvenee kuin vähenee." Näyttelyssä tutkitaan köyhyyttä, tuota nykypäivän uutta mustaa, piirtämällä köyhyys-teemainen värityskirja, jolloin kaikki pääsevät värittämään köyhyysmielikuvia kaikilla köyhyyden iloisilla väreillä. Näyttelyssä värityskirjan sivuja, vihapuhekollaasi sekä mahdollisuus värittää.

Kuva: Terhi Ekebom

Ylempänä

LéSpace, yläkerta, 24.8.-16.9.

Avoinna ma-ke 10–21 ja to-la 10–03.

"Korkeakulttuuria."

Mukana Benjamin Bergman, Roope Eronen, Tiina Lehikoinen, Eeva Meltio, Katri Sipiläinen, Mikko Väyrynen.

Body positivity

bodypositivitynayttely webLéSpace, Kuortaneenkatu 8 24.–30.8.

Avoinna ma-ke 10–21 ja to-la 10–03.

Media tyrkyttää meille kuvaa siitä, että aina on jotain mitä voisi omassa kehossaan korjata, ja tässä näyttelyssä suomalaiset ja kansainväliset taiteilijat käsittelevät asiaa ja todistavat, että media on väärässä. Mukana sarjakuvataiteilijat Okenki Barry (Ranska), Anni Ho (Viro), Natalia Kekkonen (Suomi), Laura Haapamäki (Suomi), Sara Valta (Suomi) ja Hanna-Pirita Lehkonen (Suomi). 

Kuva: Hanna-Pirita Lehkonen