Ohjelma

Lauantai 11-20
Sunnuntai 12-18 

LAUANTAI 2.9.

Voima-lava
TIIVISTÄMÖ

11-12 Leah Moore / ENGLANTI
Haastattelu. Sarjakuvakäsikirjoittaja Leah Moore työskentelee Iso-Britannian suurimmille kustantamoille kuten 2000AD, Dark Horse, IDW ja Self Made Hero. Moore on mukana myös Electricomics-projektissa, joka tutkii digitaalisen sarjakuvakerronnan mahdollisuuksia.

12-13 “Play Back and Forth”: Development of Hong Kong Comics since 1960s / HONGKONG
Hong Kong Arts Centren toiminnanjohtaja Connie Lam luennoi hongkongilaisen sarjakuvan kehityksestä 1960-luvulta nykypäivään. Miten hongkongilaiset sarjakuvat ovat leikkineet traditiolla, kerronnan muodoilla ja populaarikulttuurilla? Entä miltä hongkongilaisen sarjakuvan tulevaisuus näyttää?

13-14 El Volcan: Latinalaisamerikkalaisen sarjakuvan nykytila / ARGENTIINA
2000-luvulle tultaessa eteläamerikkalainen sarjakuva oli kriisissä; vanhat rakenteet olivat hävinneet eikä tulevaisuus ollut vielä selvä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana menneisyyden tuhkasta on kuitenkin noussut monenkirjava sarjakuvakenttä täynnä elinvoimaisia tekijöitä. El Volcan-näyttely ja sen pohjalta koottu antologia kokoavat yhteen uutta latinalaisamerikkalaista sarjakuvaa ja tarjoavat katsauksen maanosan sarjakuvakulttuurista. Puhumassa kustannustoimittajat José Sainz ja Alejandro Bidegaray.

14-15 Berliac / ARGENTIINA
Haastattelu. Sarjakuvataiteilija Berliacin visuaalisen innoituksensa japanilaisesta populaarikulttuurista ja mangasta saaneet sarjakuvat käsittelevät usein levottomuutta herättäviä surrealistisia arkipäivän sattumuksia. Suomeksi Berliacilta on juuri ilmestynyt KAIKKIMENI.EXE -albumi (Asema).

15-16 Sole Otero / ARGENTIINA + Sarah Glidden / USA
Yhteishaastattelu. Freelancer-kuvittaja Sole Otero on tehnyt sarjakuvia ja kuvittanut useita lastenkirjoja, joissa kaikissa erottuu luonnollisen tarinankertojan lahjakkuus. Oteron töitä ovat julkaisseet mm. Atlántida, Puerto de Palos, Clasa, Mc Graw Hill, Oxford ja McMillan. Ignatz-palkittu ja reportaasisarjakuvistaan tunnettu Sarah Glidden on viime vuosina käsitellyt mm. irakilaisten pakolaisten elämää Syyriassa ja Palestiinan ja Israelin konfliktia.

16-17 Charlie Christensen / RUOTSI
Haastattelu. Charlie Christensen on maansa suosituimpia sarjakuvataiteilijoita, jonka tunnetuimpia töitään on vuosina 1983–1995 ilmestynyt ja Suomessakin julkaistut Aarne Ankka -sarjakuvat.

17-18 Gilbert Shelton / USA
Haastattelu. Gilbert Shelton on amerikkalaisen vastavirtasarjakuvan pioneerejä, jonka seksin, huumeiden ja vastakulttuurin sävyttämät sarjakuvat ovat tarttuneet aktiivisesti päivänpolttaviin asioihin ja kritisoineet estotta poliittista ilmapiiriä 60-luvulta eteenpäin. Shelton on myös kuvittanut mm. The Grateful Deadin albumikansia.

18-19 Jose Muñoz / ARGENTIINA
Haastattelu. José Muñozin noiria henkivä tyyli on tullut suomalaisille lukijoille tutuksi Alack Sinner -albumien myötä. Maailman rikkomien ihmisten kuvaajana Muñoz on ollut täydellinen valinta kuvittamaan jazz-laulajan Billie Holidayn lyhyen elämän, jota varjostivat niin köyhyys, rasismi kuin heroiini.

19-20 Trial and Error: Comics of New Styles in a Saturated Market / HONGKONG
Luento. Today Publicationsin Karson Mak kertoo muutoksista hongkongilaisella sarjakuvakustannuskentällä sekä kustantaman suunnitelmista lähivuosille. Läpilyönti vakiintuneiden kustantajien ja kaupallisten sarjakuvatyylien rinnalla ei ole ollut Karsonille itsestäänselvyys, mutta riskejä ottamalla Today Publications on löytänyt paikkansa muiden toimijoiden keskuudessa. Sen viimeisimpiin menestystarinoihin kuuluu Pen Son teos Hong Kong Havoc, joka voitti ilmestymisvuonnaan 2016 The Hong Kong Golden Book Award -, The 27th Hong Kong Print Award – ja Hong Kong Publishing Biennial Award -palkinnot.

Kattilalava
KATTILAHALLI

11-12 Vuoden sarjakuvablogi 2017 -palkinnon jako ja tekijän haastattelu
Palkinto. Sarjakuvablogit.com valitsee vuoden 2017 blogin ja haastattelee sen tekijää blogin töiden ja ideoiden taustoista.

12-13 Suomi 100 vuotta sarjakuvassa
Sarjakuvamuseon ja Kutikutin yhteistyöhankkeessa tutkijat ja taiteilijat tuottavat uutta tutkimustietoa ja taiteellista sisältöä. Taiteilija-tutkijaparit Aiju Salminen ja Leena Romu, Viivi Rintanen ja Katja Kontturi, Roope Eronen ja Petteri Enroth sekä Terhi Ekebom ja Tuomas Tepora tutkivat itsenäisyyden ajan historiaa ja sarjakuva-alaa neljän eri artikkelin kautta.

13-14 kuš! 10 v. + Amanda Baeza / CHILE
10-vuotias kuš! on taipaleensa aikana noussut pienkustantamoiden parhaimmistoon ja tuo jatkuvasti esiin mielenkiintoisinta vaihtoehtosarjakuvaa. kuš!:n julkaisut ovat saaneet useita Angoulême-ehdokkuuksia ja -palkintoja, ja tänä vuonna kuš! sai ensimmäisen Eisner-ehdokkuutensa antologialla š! #26: dADa. Amanda Baeza on chileläis-portugalilainen taiteilija, jonka sarjakuvia ovat julkaisseet mm. kuš!, Chili Com Carne ja Komikaze. Baeza on herättänyt myös huomiota projektilla, jossa hän muokkaa Reddit-käyttäjien valokuvista tarot-korttimaisia kuvituksia.

14-15 Nacha Vollenweider / ARGENTIINA-SAKSA
Haastattelu. Sarjakuvataiteilija–kuvittaja Nacha Vollenweider on Argentiinan ja Saksan sarjakuvakentän nousevia lahjakkuuksia. Vollenweiderin tummanpuhuva kynänjälki näkyy mm. albumissa Fußnoten (2017, Avant-verlag) ja argentiinalaista nykysarjakuvaa esittelevässä Informe: Historieta argentina del siglo XXI -antologiassa.

15-16 Jazmín Varela / ARGENTIINA
Haastattelu. Jazmín Varela on kuvittaja, graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija, jonka työt yhdistelevät digitaalista ja perinteistä painettua sarjakuvaa. Varela on ollut mukana perustamassa Festival Furiosa -sarjakuvatapahtumaa sekä Editoral Furiosa -kustantamoa.

16-17 Moritz Stetter / SAKSA
Haastattelu. Moritz Stetter on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka on useissa sarjakuvissaan käsitellyt Saksan historiaa ja luterilaisuutta. Yhteistyössä Goethe-Institutin kanssa Arktinen Banaani julkaisi tänä keväänä suomeksi Stetterin Martti Lutherin elämänkerran.

17-18 Veiko Tammjärv / VIRO
Haastattelu. Veiko Tammjärv yhdistelee sarjakuvissaan pop-taidetta, infografiikkaa ja perinteisiä kerronnan keinoja. Useat Tammjärven sarjakuvat käsittelevät kaupunkikulttuurin ja virolaisen kansantaruston nivoutumia. Esimerkiksi Kratt-sarjakuva kertoo virolaisesta taruolennosta, joka on valmistettu ja herätetty henkiin paholaisen toimesta.

18-19 Jope Pitkänen
Haastattelu. Heinäkuussa 70 vuotta täyttänyt Jorma ”Jope” Pitkänen juhlii pitkää ja tuotteliasta taiteilijauraansa kokoavan teoksen, Jopen juhlakirjan (Zum Teufel) muodossa. Uransa aikana Pitkänen on palkittu Suo­men sarjakuvaseuran Puupäähatulla 1983, Suo­nen­joki-palkinnolla 1984 ja 2011, Kemin sarjakuvakes­kuksen Strippi-Lempillä 1987 (jonka hahmon Pitkänen loi 80-luvulla) sekä Suonen­joen mansikkaisännyydellä 1993. Pitkänen sai valtion taiteilijaeläk­keen 2008.

19-20 Dan Berry / ENGLANTI
Haastattelu. Dan Berry on brittiläinen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja sarjakuvataiteen opettaja. Berryn usein omaelämänkerrallisissa sarjakuvissa kuten The End (2014) ja Carry Me (2012) on vahva käsityön henki. Vuodesta 2012 alkaen Berry on tuottanut Make It And Tell Everybody -podcastia, jossa hän haastattelee sarjakuvataiteilijoita heidän työstään ja työtavoistaan.

Zine Fest
ORANSSI

11:00-11:30 Mikko Jylhä: Pienväkeä
11:45-12:15 Turun Sarjakuvakerho: Leijonan mieli
12:30-13:30 Interview with transgender comic artist Sophie Labelle
13:45-14:00 Vuoden sarjakuvablogi 2017 -voittajan esittely
14:00-15:30 Rikkinäisen mielen kuvat – Mielenterveysongelmaisten tekemää sarjakuvaa
16:00-17:30 Finnish Webcomics in an English-speaking world
17:45-19:00 Historiaa sarjakuvin 

SUNNUNTAI 3.9.

Voima-lava
TIIVISTÄMÖ

12-13 Severi Nygård: Sarjakuvasensuuri
Haastattelu. Syksyllä julkaistava Severi Nygårdin tietokirja Sarjakuvasensuuri (2017, Jalava) kertoo sarjakuvien sensuroinnin yhä jatkuvasta historiasta. Sarjakuvia on sensuroitu siitä asti kun ne toisen maailmansodan jälkeen levisivät ympäri maailman. Sensuurilla on pyritty suojelemaan vallitsevaa olotilaa, oli kyse sitten kulttuurista tai ideologiasta tai valtaapitävien asemasta. Erityisesti tästä ovat kärsineet aina uudet lajityypit, kuten kauhu, underground ja manga. Tekijää haastattelee Vesa Kataisto.

13-14 Emmi Valve
Haastattelu. Emmi Valve on porvoolainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Valve on julkaissut paljon sarjakuvia mm. palkituissa pienlehtinä, sarjakuvablogissaan ja antologioissa. Valveen uusin teos on Armo (2017, Asema Kustannus), suora, karu ja rutkasti mustalla huumorilla höystetty omaelämänkerrallinen sarjakuvaromaani.

14-15 Hanneriina Moisseinen
Haastattelu. Tämän vuoden Helsingin sarjakuvafestivaalien festivaalitaiteilija Hanneriina Moisseinen kuuluu suomalaisen sarjakuvan eturiviin ja on kerännyt kiitosta niin Suomessa kuin ulkomailla. Moisseisen kaksi viimeisintä teosta Isä (2013) ja Kannas (2016) nousivat molemmat Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaiksi ilmestymisvuosinaan, ja vuonna 2016 Moisseiselle myönnettiin sarjakuvataiteen valtiopalkinto.

15-16 Kutikuti: Uusi Hölmölä
Keskustelu. Uusi Hölmölä -näyttely koostuu uusista, sarjakuvamuotoon toteutetuista hölmöläistarinoista, jotka kommentoivat nyky-yhteiskunnan absurditeetteja. Lähtökohtia tarinoilla ovat mm. nykyrakentaminen, vihapuheen nostattama populismi, nykynaiskuvan ulottuvuudet ja jatkuva poliittisten päätösten pyörtäminen. Keskustelemassa piirtäjä-asiantuntija-parit Emmi Valve ja näyttelijä Minna Kivelä, ja Kati Rapia ja arkkitehti Lars-Erik Mattila.

16-17 Pertti Jarla
Haastattelu. Pertti Jarlan Fingerpori-strippi on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut tutuksi lähes kaikille suomalaisille sarjakuvanlukijoille. Tätä nykyä Fingerpori ilmestyy 35 lehdessä sekä useilla nettisivuilla, Fingerpori-kirjoja on myyty jo yli 200 000 kappaletta, ja stripin maailma on sovitettu näyttämölle mm. Espoon kaupunginteatterin toimesta. Jarla piirtää myös omaelämänkerrallista Jäätävä Spede -sarjakuvaa, joka ilmestyy Helsingin Sanomien sunnuntaisivulla.

17-18 JP Ahonen
Haastattelu. JP Ahonen on sarjakuvantekijä ja kuvittaja, joka on kotimaiselle yleisölle tuttu mm. Puskaradio- ja Villimpi Pohjola -strippisarjakuvistaan. KP Alaren kanssa käsikirjoitettu Perkeros -sarjakuvaromaani(2013, WSOY) on julkaistu myös mm. Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Italiassa. Viime aikoina Ahonen on riemastuttanut kansainvälistä yleisöä viikottain päivittyvällä Belzebubs-nettistripillään, joka kuvaa mm. black metal -bändin ja -ydinperheen arkea.

Kattilalava
KATTILAHALLI

12-13 Evangelos Androutsopoulos
Haastattelu. Evangelos Androutsopoulos on kreikansuomalainen sarjakuvataiteilija, jonka kuulasta kynänjälkeä on nähty mm. Komikazessa ja Vicessa ja Asema-kustannuksen Antologia no. 8 -lehdessä (2017). Selkeästä ja herkästä viivasta huolimatta hänen sarjakuviaan hallitsee mystinen, scifi-väritteinen tunnelma, jota on mahdotonta selittää – ainakaan tyhjentävästi.

13-14 Rikkinäisen mielen kuvat: sarjakuvia mielenterveydestä
Keskustelu. Apila Pepita Miettisen toimittama Rikkinäisen mielen kuvat -antologia (2017, Suuri Kurpitsa) kokoaa päälle kahdenkymmenen taiteilijan omaelämänkerrallisia mielenterveyttä käsitteleviä sarjakuvia, kuvituksia ja sanataidetta. Teokset valottavat mielenterveysongelmaisten arkea ja tuovat esille Suomen mielenterveyden huollon ongelmakohtia. Keskustelemassa Apila Miettinen, Tiitu Takalo ja Wolf Kankare.

14-15 Petri Hiltunen
Haastattelu. Petri Hiltunen pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä, käsikirjoittaja sekä kuvittaja. Hiltunen tunnetaan Väinämöisen paluu -huumoristripistä, Kalkkaro-lännensarjakuvasta sekä albumimuotoisista seikkailukertomuksista. Jälkimmäiset sijoittuvat yleensä fantasia- tai scifi-maailmoihin tai historialliseen ympäristöön, kuten muinaiseen Kreikkaan. Hiltunen tunnetaan myös fantasia-aiheisista kuvituksistaan.

15-16 Kramppeja & nyrjähdyksiä ja Maalaispunkin täydennetty päiväkirja
Yhteishaastattelu. Käsikirjoittaja Pauli Kallio ja sarjakuvataiteilijat Christer Nuutinen ja Kyky Ahonen keskustelevat Suuren Kurpitsan syksyn uutuuksista Kramppeja & nyrjähdyksiä – Koko maailman paino ja Maalaispunkin täydennetty päiväkirja.

16-17 Tulevaisuuden arabi – keskusteluja sarjakuvailmiöstä
Keskustelu. Kääntäjä Saara Pääkkönen ja kustannustoimittaja Mikael Ahlström keskustelevat Riad Sattoufin Tulevaisuuden arabi -sarjakuvasta, sen merkityksestä ja menestyksestä.

17-18 Suuren Kurpitsan debytantit Suvi Ermilä & Jussi Waltameri
Yhteishaastattelu. Tamperelaisen Suvi Ermilän ensimmäinen sarjakuvaromaani Hauho (2017) kuvaa järven rannalla vietettyä kesäistä viikonloppua ja kertoo ulkopuolisuuden ja läheisyyden kokemuksista, joita perheyhteisössä ei voi olla kohtaamatta. Jussi Waltameren esikoisalbumissa Samalla kadulla kirkko ja tehdas (2017) iäkkään äidin sairaus hallitsee kertojan nykyhetkeä, muistot ja mielikuvitus lennättävät pakomatkalle lapsuuden avaintapahtumiin.

Zine Fest
ORANSSI

11:00-11:30 Vihan ja inhon internet – journalistinen sarjakuva verkon naisvihasta
11:35-11:55 Palvelukodit täynnä tarinoita
12:00-13:30 Suoraan sanottua – sarjakuvabloggausta sukupuolivähemmistöiltä
13:45-14:45 Kulttuurishokki!
15:00-16:30 Trans activism in comics

Sponsorit ja yhteistyökumppanit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Kulttuurikeskus Stoa
The Lakes International Comic Arts Festival
Annantalo
Goethe-Institut Finnland
Slurp

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2018
Copyright © kuvitukset/illustrations JP Ahonen