Piirtämällä näkyväksi – sarjakuvia turvapaikanhakijoiden arjesta

2.–3.9.2017
Suvilahden piha, Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti

Näyttely on avoinna
LAUANTAINA 2.9. KLO 11 – 20
SUNNUNTAINA 3.9. KLO 12 – 18

Piirtämällä näkyväksi -näyttelyssä turvapaikanhakijat eri puolilta Suomea kertovat elämästään ja ajatuksistaan sarjakuvien avulla. Sarjakuvat ovat syntyneet vuoden 2016–2017 aikana sarjakuvatyöpajoissa, joita pidettiin pääosin vastaanottokeskuksissa Helsingissä, Lieksassa ja Kontiolahdella. Yhdessä työpajassa oli lisäksi osallistujia Torniosta, Karjaalta, Turusta, Vantaalta, Espoosta ja Sipoosta.

Useat työpajoihin osallistuneista turvapaikanhakijoista eivät olleet koskaan aiemmin piirtäneet mitään. Haaste otettiin kuitenkin innostuksella vastaan ja piirtämiseen heittäydyttiin. Keskittyneen suunnittelun ja piirtämisen lopputulos, omakohtainen sarjakuva, oli monelle ylpeyden aihe. Sarjakuvissa turvapaikanhakijat kuvaavat tulevaisuuden haaveitaan, kokemuksia kotimaissaan ja arkeaan Suomessa.

Sarjakuvat on tehty matalan kynnyksen menetelmällä, jonka ydinajatus on, että kaikki osaavat piirtää. Piirustustaitoa tärkeämpää on tarina, jonka piirtäjä haluaa sarjakuvan välityksellä muille kertoa. Hankkeen ja näyttelyn toteuttavat Maailman sarjakuvat ry, Hei Helsinki ry ja Taiteen edistämiskeskus.

Kaikki työpajoissa tehdyt sarjakuvat julkaistaan osoitteessa https://illustratingmecomics.wordpress.com.

Sponsorit ja yhteistyökumppanit

Opetus- ja kuilttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
Oranssi Ry
Stoa
The Lakes International Comic Arts Festival
Comix homebase
Goethe-Institut Finnland
Runokuu
Teurastamo
FILI
Tempera
Stadin Panimo
Kirjaverstas
Raikastamo

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2017
Copyright © kuvitukset/illustrations Hanneriina Moisseinen