Hongkong / Korea

Sarjakuvafestivaalien teemamaina ovat tänä vuonna Hongkong ja Etelä-Korea. Maat edustavat vahvoja ja monipuolisia sarjakuvakulttuureita, joita ei ole aiemmin esitelty Suomessa. Sarjakuvissa on nähtävissä vaikutteita myös läntisistä tyyleistä aasialaisen kulttuurin lisäksi.

Hongkongilaisista sarjakuvataiteilijoista festivaaleilla nähdään Chihoi ja Justin Wong.  Chihoin ihmissuhteisiin ja arjen pieniin asioihin keskittyviä sarjakuvia kuvaillaan usein runollisiksi ja melankolisiksi. Hän kuuluu myös niihin harvoihin aasialaistaiteilijoihin, joiden teoksia on käännetty italiaksi, ranskaksi ja englanniksi.  Nyt sarjakuvaseura julkaisee hänen sarjakuviaan ensimmäisenä Suomessa.

Chihoi sample

Chihoi

Sarjakuva- ja mediataiteilija Justin Wong edustaa taas toisenlaista tyyliä. Hän on suorittanut Lontoossa interaktiivisen median tutkinnon ja toiminut mm. alan opettajana, mediasuunnittelun alan yrityksen sekä hongkongilaislähtöisen Writing Machine -kollektiivin taiteellisena johtajana. Wong on tullut tunnetuksi poliittisesta Gei Gei Gaak Gaak -sarjakuvakolumnistaan, jonka lisäksi hän käsittelee töissään usein myös modernia digitaalista elämäntapaa.

Justin Wong sample

Justin Wong

Eteläkorealaisia sarjakuvataiteilijoita festivaaleilla edustavat Choi Juhyun ja Kwon Yong-Deuk. Choi on julkaissut kahdeksan sarjakuva-albumia ja hänen töitään on nähty useissa lehdissä, antologioissa ja näyttelyissä. Ranskaan taideopintojensa myötä kotiutuneen taitelijan värikkäissä ja maalauksellisissa tarinoissa sekoittuvat usein unet ja unelmat. Sarjakuvien lisäksi Choi tekee myös varjoteatteria sekä installaatioita.  

Choi Juhyun sample

Choi Juhyun

Kwon Yong-Deuk edustaa uutta etelä-korealaista sarjakuvantekijäsukupolvea, joka kuvaa töissään omia elämänkokemuksiaan. Yong-Deukin suomennettu sarjakuvakirja Yölinja kuvaa hyvin taiteilijan vähäeleistä piirustustyyliä. 

Kwon yong deuk knock knock knock 08

Kwon Yong-Deuk

Pienlehdet

Helsingin sarjakuvafestivaalit juhlistaa tänä vuonna omaehtoista tekemistä nostamalla aiheteemakseen pienlehdet ja pienkustannustoiminnan. Teema näkyy Lasipalatsin aukiolla omakustanteiden myyntitapahtumassa Pienlehtitaivaassa sekä eri puolille kaupunkia levittäytyvissä näyttelyissä ja ohjelmanumeroissa. Tänä vuonna järjestetään myös uudistunut Taivaallisin pienlehti -kilpailu, jossa on ensimmäistä kertaa lasten, nuorten ja aikuisten sarjat. Voittajat julkistetaan festivaalien avajaispäivänä 28.8.2015 Lasipalatsin aukion päätapahtumapaikalla.

Pienlehdillä ja omakustanteilla on aina ollut merkittävä rooli suomalaisessa sarjakuvakulttuurissa. Monet sarjakuvataiteilijat aloittavat uransa itsetehdyistä pienlehdistä ja julkaisevat edelleen pieniä sarjakuvia tässä muodossa. Omakustanteita tehdään osittain siksi, että uraansa aloittelevan taiteilijan on usein vaikea saada teoksiaan myytyä kustantajille. Toisaalta omakustannetoiminta antaa taiteilijalle vapaudet julkaista teoksia ilman kustantajien rajoituksia. Vaikka verkossa julkaiseminen on yleistynyt, on pienlehtikulttuuri edelleen voimissaan ja kopioitujen lehtien rinnalle on syntynyt mm. sarjakuvablogeja, jotka jatkavat perinteitä sähköisessä mediassa. Tänä vuonna palkitaankin toistamiseen vuoden Taivaallisin sarjakuvablogi.

Petteri Tikkanen sample

Petteri Tikkanen

 

Vuoden festivaalitaiteilijana toimiva Petteri Tikkanen on hänkin aloittanut uransa omakustanteista (Kuolema kummina) ja toimittaa yhä edelleen Patto-nimistä pienlehteä. Tikkanen on tullut tutuksi palkituista Kanerva-, Eero- ja Black Peider -sarjakuvistaan ja hänen töihinsä voi tutustua Art Kaarisilta -galleriassa Sanomatalossa.

Kati Narhi sample

Kati Närhi

Kotimaisia pienlehdistä ja pienkustanteista ponnistaneita taiteilijoita festivaaleilla edustavat myös pitkään mainosalalla työskennellyt sarjakuvataiteilija Kati Närhi sekä elämän rankkoja aiheita sekä ihmissuhteita töissään käsitellyt nuori sarjakuvantekijä Emmi Nieminen. Närhen kauniiseen ja hiottuun piirustustyyliin voi tutustua Annantalon pop-up -näyttelytilassa ja Niemisen näyttely on esillä Galleria Keitaassa.

 

 

Emmi Nieminen sample

Emmi Nieminen

Myös monet nykyisin tunnetut sarjakuvakustantajat, kuten Arktisen Banaanin Harto Pasonen ja sekä Suurta Kurpitsaa toimittaneet Pauli Kallio ja Reija Sann (ent. Nieminen), ovat aloittaneet toimintansa pienlehdistä. Suuren Kurpitsan sivuilta suomalaisille on tullut tutuksi myös Ruotsista festivaaleille saapuva pitkän linjan sarjakuvataiteilija Joakim Pirinen. Hän on tunnettu tummasävyisestä ja unenomaisesta tyylistään sekä yhteiskuntakriittisestä otteestaan. Myös kuvataiteilijana, runoilijana ja näytelmäkirjailijana kunnostautuneen Pirisen töihin voi tutustua Lasipalatsin aukion Tovi -näyttelytilassa.

Omana ohjelmakokonaisuutena festivaaleilla nähdään musiikkiin ja erityisesti bluesiin keskittyviä esityksiä, näyttelyitä ja vieraita. Ranskasta festivaaleille saapuvat Jean-Michel Dupont ja Mezzo ovat tehneet yhdessä kitaristilegenda Robert Johnsonin elämästä kertovan Love in Vain -teoksen. Mezzon mustavalkokuvitus kuvastaa hyvin Johnsonin rankkaa elämää ja tukee Dupontin bluesin alkuajoista kertovaa tarinaa. 

dupontmezzo loveinvain

Dupont & Mezzo