Sateenkaarisarjakuva

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat esillä vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien ajankohtaisena teemana. Teemaeläimenä nähdään itseoikeutetusti Joonas Rinta-Kannon piirtämä sateenkaaria ympärilleen syöksevä Säihkyturpa. Festivaaliohjelmassa sateenkaarilippu heiluu uljaasti nostaen esille vähemmistötaiteilijoita ja kantaaottavaa sarjakuvaa.

Sateenkaarisarjakuvan kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tekijöitä ovat edesmenneet Muumi-piirtäjä Tove Jansson ja Touko Laaksonen eli Tom of Finland. Molemmat sarjakuvapiirtäjät elivät aikanaan omaehtoista taiteilijaelämää ja kannattivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa arvomaailmaa.

sateenkaari web mini

 

 

Saksa

Sarjakuvan suosio ja arvostus on Saksassa huomionarvoisessa nousussa. Euroopan saksankielisellä alueella kenttä kasvaa ja monipuolistuu nopeasti. Kiinniotettavaa Euroopassa syvälle juurtuneeseen ranskankieliseen sarjakuvakulttuuriin verraten löytyy kuitenkin yhä.

Saksassa sarjakuvaromaanin ja taiteellisen sarjakuvan markkinat ovat laajat. Disney-sarjakuvien ja mangasarjojen suosio on myös huomattava. Ranskalais-belgialaisia sarjoja käännetään paljon ja kotimaisia taiteilijoita nousee esiin yhä enemmän. Pienemmät sarjakuvakustantamot ovat hyvin erikoistuneita ja pienlehtikentälle syntyy jatkuvasti uusia, taiteellisesti kunnianhimoisia nimikkeitä.

Suuret kustantamot ja kirjallisuuspalstat ovat nostaneet vakavat sarjakuvaromaanit erityiseen asemaan. Menestystä vauhdittaa runsas kirjallisuustapahtumien tarjonta, joka levittäytyy eri kohderyhmille aina antikvariaattimessuista vaihtoehtoisiin sarjakuvafestivaaleihin.  

saksan-lippu-web mini