Sateenkaarisarjakuva

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat esillä vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaalien ajankohtaisena pääteemana. Festivaalit on osa Setan 40-vuotisjuhlavuoden tapahtumia ja ohjelmassa nostetaan esille vähemmistötaiteilijoita ja kantaaottavaa sarjakuvaa. Setan järjestämänä nähdään Sarjakuva normikriittisyyden esitaistelijana -paneelikeskustelu. Sateenkaariteeman merkeissä juhlitaan lauantai-iltaklubilla Dubrovnikissa.

© Tom of Finland

Sateenkaarisarjakuvan kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia tekijöitä ovat edesmenneet Muumi-piirtäjä Tove Jansson ja Touko Laaksonen eli Tom of Finland. Molemmat sarjakuvapiirtäjät elivät aikanaan omaehtoista taiteilijaelämää ja kannattivat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavaa arvomaailmaa.

Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Taiteilijan kunniaksi Ateneumissa nähdään Tove Jansson -juhlanäyttely, jossa pyritään esittämään kokonaiskuvaa hänestä taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä sekä kirjailijana.

Tom of Finlandin merkittävästi homokulttuurin ilmeeseen vaikuttaneet teokset ovat keränneet huomiota Euroopan laajuisesti sekä aina Yhdysvalloissa asti. Sarjakuvafestivaalit nostaa Laaksosen aikaisemmin Suomessa esittelemättömiä töitä esiin MUU-galleriassa järjestettävässä Tom of Finland -näyttelyssä. Taiteilija lasketaan nykyään vaikutusvaltaisimpiin suomalaisiin taiteilijoihin, vaikka hän saavutti suurta kuuluisuutta kotimaassaan vasta uransa loppupuolella 1990-luvulla. Näyttelyssä on nähtävissä myös muidenkin kansainvälisesti tunnettujen homoeroottisten sarjakuvataiteilijoiden töitä.

Yhdysvalloista saapuu pitkän linjan tekijä Howard Cruse, jonka on 1970-luvulta asti tehnyt sarjakuvia ja kuvituksia useiin lehtiin ja sateenkaarijulkaisuihin ja toiminut underground-sarjakuvan liikkeessä. Espanjalaisen Sebas Martínin teokset taas ovat olleet näkyvästi esillä useassa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavissa kampanjoissa. Suomalaisen Tuuli Hypénin Nanna-sarja sivuaa sateenkaariteemaa kuvaamalla naisen ja citykettutytön yhteiselämää.

howard-cruse-nayte web

Vaihtoehtoisen eroottisen sarjakuvan teema näkyy festivaaleilla laajemminkin. Sveitsiläinen Talaya Schmid on töissään vastavuoroisesti kuvannut naisten seksuaalisuutta joskus härskisti, joskus irvokkaasti ja joskus herkästi, mutta aina rehellisesti ja katsettaan kääntämättä. Sarjakuviensa lisäksi Schimd on myös ollut mukana perustamassa ja tuottamassa vaihtoehtoisiin seksielokuviin keskittynyttä Porny Days -festivaalia.

Suomalainen ja kansainvälinen kantaaottava feministinen sarjakuva ovat oma ohjelmakokonaisuutensa festivaaleilla. Kotimaista feminististä sarjakuvaa edustavat muun muassa Kati Kovács ja Tiitu Takalo. Kovács on naistekijöiden edelläkävijä ja räävittömien tarinoiden kuningatar. Takalo on käsitellyt punk- ja pienlehtikentistä nousevissa töissään usein naisten asemaa, homofobiaa ja kyseenalaistanut sukupuolirooleja. Vieraaa nähdään myös naisten elämää omakohtaiseti kommentoiva Emmi Valve. Myös kotimainen Feministinen sarjakuvatoiminta -verkosto järjestää ohjelmaa.

© Kati Kovács

Kansainvälisinä feministivieraina festivaaleilla nähdään infosarjakuvan edustaja, yhdysvaltalainen sarjakuvakäsikirjoittaja ja toimittaja Anne Elizabeth Moore sekä brittiläis-amerikkalainen Gabrielle Bell. Moore on tutkinut sarjakuvaa, tilastoja ja tutkimuksia töissään yhdistävän Ladydrawers -sarjakuvakollektiivin kanssa sarjakuva-alan epätasa-arvoisuutta sekä etnisten ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyyttä pohjoisamerikkalaisessa sarjakuvassa. Bell on tunnettu Yhdysvaltojen indie-sarjakuvapiireissä hauskoista ja usein omakohtaisista tarinoistaan.

sateenkaari web mini 

Saksa

Sarjakuvan suosio ja arvostus on Saksassa huomionarvoisessa nousussa. Euroopan saksankielisellä alueella kenttä kasvaa ja monipuolistuu nopeasti. Kiinniotettavaa Euroopassa syvälle juurtuneeseen ranskankieliseen sarjakuvakulttuuriin verraten löytyy kuitenkin yhä.

Sascha-Hommer chinisin-1-nayteSaksassa sarjakuvaromaanin ja taiteellisen sarjakuvan markkinat ovat laajat. Disney-sarjakuvien ja mangasarjojen suosio on myös huomattava. Ranskalais-belgialaisia sarjoja käännetään paljon ja kotimaisia taiteilijoita nousee esiin yhä enemmän. Pienemmät sarjakuvakustantamot ovat hyvin erikoistuneita ja pienlehtikentälle syntyy jatkuvasti uusia, taiteellisesti kunnianhimoisia nimikkeitä.

Suuret kustantamot ja kirjallisuuspalstat ovat nostaneet vakavat sarjakuvaromaanit erityiseen asemaan. Menestystä vauhdittaa runsas kirjallisuustapahtumien tarjonta, joka levittäytyy eri kohderyhmille aina antikvariaattimessuista vaihtoehtoisiin sarjakuvafestivaaleihin. Festivaaleilla vierailevan Birgit Weyhen teosten sanotaan uudistaneen saksalaista sarjakuvaa omaleimaisella estetiikallaan ja sarjakuvaromaaneissaan hän käsittelee muun muassa saksalaista lähihistoriaa.

Uuden saksalaisen sarjakuvan edustajina festivaaleilla nähdään Anna HaifischSascha Hommer, Marijpol ja Thomas Wellmann. Haifisch edustaa nuorta polvea ja Hommer on yksi Saksan tunnetuimpia vaihtoehtosarjakuvan tekijöitä. Marijpolin Yllätysjuhlat Erakolle -näyttely, joka nähdään Sarjakuvakeskuksen galleriassa, perustuu aiemmin ilmestyneeseen Eremit-albumiin sekä avant-verlagin ja Suomen sarjakuvaseuran yhdessä julkaisemaan Loma suolla -haitarikirjaan. 

© Birgit Weyhe

Vuoden 2014 Helsingin sarjakuvafestivaaleilla teemana on myös esillä sarjakuvajournalismi, jossa reportaasin ja sarjakuvan kerronnallisuus sekoittuu kuvitukselle ja valokuvaukselle ominaisten piirteiden kanssa. Reportaasit ovat saksalaisen Olivier Kuglerin erikoisalaa ja hän on töissään kuvannut niin Syyrian sisällissodan syrjäyttämien pakolaisten elämää kuin ranskalaisen eläinlääkärin työtä Laosin norsujen parissa. Festivaaleilla nähdään muitakin alan taitajia: sveitsiläinen Philip Schaufelberger työstää reportaasia seksityöläisyydestä ja ranskalainen sarjakuvataiteilija Charles Berberian korostaa Helsinkiä kuvaavissa töissään muistinvaraisuutta. Myös amerikkalainen Anne Elizabeth Moore tekee sarjakuvaa reportaasipohjalta (ks. Sateenkaarisarjakuva).

olivier-kugler-nayte-web

Itävalta ja Sveitsi ovat osa teemakokonaisuutta omine vieraineen. Sveitsistä vierailevat Philip Schaufelberger ja Talaya Schmid. Schaufelbergerin surrealistisia töitä on julkaistu useassa sveitsiläisessä sarjakuvalehdessä. Lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa esillä olleet Schmidin sarjakuvat käsittelevät graafisella ja roisilla otteella naisen seksuaalisuutta (ks. Sateenkaarisarjakuva). 

saksan-lippu-web mini