Teemat 2016

Festivaaleille saapuu kunniavieraita yli kymmenestä eri maasta, ja kaikki vieraat eivät liity suoraan festivaaliteemoihin.

Hip hop

Yhdysvaltalainen Ed Piskor nousi kuuluisuuteen erityisesti Hip Hop Family Tree -sarjansa myötä. Amerikkalaisen hip hopin syntyä ja historiaa kuvaava sarjakuva oli ilmestyessään arvostelumenestys ja New York Times -lehden listausten myydyimpiä teoksia. Piskorin näyttely nähdään Itäkeskuksen kulttuurikeskus Stoassa. 

Piskorin vierailun myötä festivaalit ovat saaneet historian ensimmäisen kummin. Hän on räp-artisti Paleface eli Karri Miettinen. Sanataiteilijana tunnettu Paleface on myös suuri sarjakuvan ystävä. Palefacen haastattelu löytyy pian ilmestyvästä festivaalikatalogista ja ilmestyy ennen festivaaleja myös nettisivuillemme. Festivaalitaiteilija Kaisa Leka on piirtänyt iloksemme rap-aiheisia hahmoja suosikkiartisteistaan, alla Paleface. Straight Outta Fiction -ryhmänäyttely esittelee puolestaan kotimaisten sarjakuvataiteilijoiden tekemää levynkansitaidetta.

hip hop piskor paleface

Ed Piskor / Kaisa Leka

Ranska

Ranska on sarjakuvan suurmaa. Kunniavieraaksi Ranskasta saapuvat muun muassa Norsunluunrannikolta ranskalaistunut Marguerite Abouet sekä Anouk Ricard. Abouet nauttii Suomessa kulttimainetta sarjakuvastaan Aya - Elämää Yop Cityssä. Ricard on julkaissut ihastuttavaa Anna & Froga -sarjaa vuodesta 2007.

Florent Ruppert on ranskalainen sarjakuvataiteilija, joka on erityisesti tunnettu yhdessä Jérôme Mulot’n kanssa tehdyistä absurdistisista sarjakuvista, joita on julkaistu myös suomeki. Festivaaleille tulee myös Jochen Gerner, joka loi Hergén klassikkoalbumin Tintti Amerikassa pohjalta oman teoksen TNT en Amérique muun muassa ylivärittämällä.

Uusia ranskalaisia kustantamoita esittäytyy festivaaleilla ja lisäksi nähdään näyttely uudesta ranskalaisesta lastensarjakuvasta.

aya ruppertricard

Marguerite Abouet / Florent Rupert / Anouk Ricard

Matka

Festivaalitaiteilija on tänä vuonna pyöräilijänä ja matkasarjakuvien tekijänä tunnettu porvoolainen Kaisa Maria Krisangi Leka. Hänet palkittiin vuonna 2012 Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatulla. Lekan näyttelyssä Sanomatalon Art Kaarisillassa nähdään mm. postikortteja kesän 2016 Yhdysvaltojen läpi -pyöräilyltä.

Psykedeelisille matkoille festivaaleilla päästään australialaisen Simon Hanselmannin Megg, Mogg ja Pöllö -sarjakuvan myötä. Myös Tommi Musturin sarjakuvissa Samuel matkaa värikkäissä tunnelmissa.

Saksalainen  Paula Bulling käsitteli keskustelua herättäneessä kirjassaan Aamuvirkkujen maassa turvapaikanhakijoiden matkaa kotimaastaan itäiseen Saksaan. Englantilainen Oliver East on tunnettu "maisemasarjakuvan" kehittäjänä ja hän kävelee Suomen-vierailullaan matkan Helsingistä Tampereelle radanvartta, koska kuuli Tamperetta kutsuttavan "Mansesteriksi". 

Eeva Meltio on luonut festivaaleille matka-aiheisen julistenäyttelyn. Aino Sutinen taas kertoo kirjoissaan matkoistaan muun muassa Syyriaan, Iraniin ja Etelä-Kaukasiaan.

aamuvirkkujenmaassa kansi web bulling olivereast

Paula Bulling / Oliver East

williamiggyazalea