Digiohjelma / Zine Fest

Zine Fest avaa 30.8. toistaiseksi vielä huippusalaisen sarjakuva-aiheisen kilpailun somessa! Osallistujien kesken arvotaan sarjakuvapalkintoja!

Seuraa Zine Festiä
Instagram
Twitter

Ennakko-ohjelma ammattilaisille Zine Festin Discordissa

Linkki Discord-kanavalle

Ke 1.9. klo 18:00 Minä sarjakuvahahmona – Omaelämänkerrallisen sarjakuvan myyminen

Viima Äikäs aka Surkea & Sara Valta puhumassa ja vastaamassa kysymyksiin oman elämäntarinan myymisen kompastuskivistä. Haluatko itsekin tehdä tai teetkö omaelämänkerralista sarjakuvaa? Tule keskustelemaan kanssamme! Sara Valta ohjaa keskustelua. @surkeaillustrations ja @sarasadeart

To 2.9. klo 18:00 Kustannustoimittaja, mihin sitä tarvitaan?

Johanna ”Roju” Rojola & H-P Lehkonen puhumassa ja vastaamassa kysymyksiin kustannustoimittamisesta/-editoinnista, sekä toimittajan että taiteilijan näkökulmasta. Millainen on hyvä editori? Miten työskennellään yhdessä toimittajan kanssa? Tule mukaan keskustelemaan, jakamaan omia kokemuksiasi ja kyselemään lisätietoja sarjakuvaeditoinnista/-toimittamisesta.

Zine Fest -ohjelma livenä YouTubessa lauantaina ja sunnuntaina 4.–5.9. klo 12-19

Linkki Zine Festin Youtube-kanavalle

LAUANTAI 4.9.

12:00–13:00 Väreistä mustavalkoisuuteen, sarjakuvablogeista albumeihin

Sarjakuvataiteilija Jiipu Uusitalo on tunnettu palkitusta blogistaan Tajukankaan Kutoja ja nyttemmin vallan luonnetta käsittelevästä albumitrilogiasta. Mutta millainen on ollut muutos lyhyestä ilmaisusta albumimuotoisiin kokonaisuuksiin ja mikä on väreillä leikittelevän taiteilijan saanut innostumaan mustavalkoisesta ilmaisusta? Haastattelijana Pii Anttonen.

13:00–14:00 Livepiirtoa Arvi Tammen johdolla: Fanitaidetta suomalaisista sarjakuvahahmoista

Mukana Arvi Tammi, Natalia ”Nam-Ke” Kekkonen, Harun ja muita taiteilijoita. Suomen lystikkäin ryhmä zinekulttuurista tuttuja taiteilijoita piirtää toivekuvia ja rupattelee yleisön kanssa päivänpolttavista kuvasarja-asioista.

14:00–15:00 Jänönpolvi-antologian esittely

Jänönpolvi on uusi fantasia-antologia, joka kokoaa karjalaisten taiteilijoiden teoksia yksiin kansiin. Puhumassa Raine Rysä ja muita tekijätiimin jäseniä.

15:00–16:00 Åfest esittää: Marginaalipaskaa

Porvoon sarjakuvafestivaalin väki rupattelee marginaalissa elelevästä arvostettavan paskasta sarjakuvataiteesta Perttu Häkkisen säätiön lanseeraamana Alakulttuuripäivänä.

16:00–17:00 Huojuva torni -sarjakuvan esittely

Elokuussa 2021 julkaistu Huojuva Torni (Zum Teufel), on käsikirjoittaja Tessa Astren ja piirtäjien Niko-Petteri Nivan sekä Aapo Kukon ainutlaatuinen yhteistyö. Eheä tarina seuraa dokumenttielokuvan tekoa 1980-luvun Oulun punkympyröistä, ja päätyy paljastamaan kohtaloita nykypäivään saakka. Mitä vallatessa talossa nimeltä Huojuva Torni tapahtui? Romaani käsittelee ajankohtaisia teemoja kuten feminismiä ja metoota. Keskustelussa mukana ovat kaikki kolme tekijää, joten kysymykset ovat tervetulleita.

17:00–18:00 Polyamoria sarjakuvassa

Monisuhteet ovat alkaneet vähitellen näkyä mediassa ja sarjakuvantekijät ovat mukana eturintamassa herättelemässä tätä keskustelua. Nina Mutik ja Sara Valta tekevät päiväkirjamaista sarjakuvaa monisuhteista, kun taas Eve Kajander ja Alisa Malin piirtävät fiktiivistä sarjakuvaa, jossa seikkailevat polyamoriset hahmot. Paneelissa taiteilijat keskustelevat aihevalinnoistaan, niiden vastaanotosta lukijoiden puolelta ja myös yleisesti polyamoriasta! Keskustelua johdattelemassa H-P Lehkonen.

18:00–19:00 Íslenska Myndasögusamfélagið – Icelandic Comics Society talk

The Icelandic Comics Society (TICS) is a new comics society based in Iceland, that was founded in 2019. Atla Hrafney talks about what it’s been like building the comics community in Iceland.

Ohjelman päätteeksi: Taivaallisin pienlehti ja verkkosarjakuva -kilpailujen palkintojenjako!

20:00–> Iltaklubi Discordissa

Tule hengaamaan muiden sarjakuvailevien ja sarjakuvailuhenkisten ihmisten kanssa. Ohjelmassa hengailun lisäksi kevyttä ohjelmaa, mm perinteeksi muodostunut sarjakuvavisa!

SUNNUNTAI 5.9.

12:00–13:00 Collaborating across the oceans

The digital world makes international collaboration in creative projects more possible than ever. But how do the artists navigate the messaging, file sharing and time differences when the distances become great enough to span continents?

13:00–14:00 Perhesarjakuvat verkossa

Kerrankin kysymys ”miten yhdistät sarjakuvan ja perheen?” on relevantti, sillä nyt puhutaan perhesarjakuvasta! Haastattelussa Instagramista (ja myös muualta netistä) tunnetut Jenni Kuhalainen (Papu ja Perheenvarsi) ja Tuulia Ranta (Mutsi Jyrää). Haastattelijana toimii Paju Ruotsalainen.

14:00–15:00 Maryam ”Mellu” Abuzaid-Ryun haastattelu

Maryam ”Mellu” Abuzaid-Ruyn sarjakuvia on julkaistu Kutissa, hän on voittanut palkinnon Pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa ja hänen töitään on nähty näyttelyissä. Nyt pääsemme kuulemaan mitä Mellun uralla tapahtuu nyt ja mihin suuntaan hänen sarjakuvasuunnitelmansa ovat menossa! Haastattelijana toimii Julius Jokikokko.

Sarjakuvan tekijätiimi valottaa sen tekovaiheita ja työstämistä.

15:00–16:00 Sateenkaarikupla

Sateenkaarikupla on uusi podcast sarjakuvasta ja sen tekijöistä. Uusi jakso ohjelmaa saadaan nyt nähdä videomuodossa osana Zine Festin ohjelmaa!

16:00–17:00 Livepiirtoa: Anni K

Livepiirtoa ja keskustelua nuortensarjakuvan nykytarjonnasta Suomessa. Liity mukaan keskusteluun Zine Festin Discordissa.

17:00–18:00 Romantiikka ei ole kuollut! Romanssi sarjakuvissa

Kolme romanssisarjakuvan piirtäjää kokoontuvat yhteen puhumaan siitä, mikä romanssijuonissa viehättää, miksi sitä luetaan niin paljon ja arvostetaan niin vähän. Mukana keskustelussa Maaria Laurinen (Velvet Necklace, Phantomland) Anni K. (Transfusions, The Witch Door) ja H-P Lehkonen (Life Outside the Circle, After the Fog).

18:00–> Livepiirtoa Arvi Tammen johdolla

Mukana Arvi Tammi, Sunna Kitti, Apila Pepita, Tuomas Myllylä ja muita taiteilijoita. Festivaalin virallisen ohjelman päättää jo aiemmin nähty Suomen lystikkäin ryhmä zinekulttuurista tuttuja taiteilijoita piirtämässä kuvia jokaiselle sarjakuvataiteilijalle erikseen annetusta prompti- tai aihelistasta.

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
CUNE - Comics Union of Northern Europe

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2021
Copyright © kuvitukset/illustrations Emmi Nieminen