Emilia Laatikainen

Rovaniemeläinen Emilia Laatikainen (s. 1995) on yksi Suuren Kurpitsan vuoden 2020 esikoistekijöistä. Laatikainen valmistui tänä kesänä taiteen maisteriksi pääaineenaan kuvataidekasvatus, ja työskentelee sarjakuvien lisäksi valokuva- ja videotaiteen parissa. Vuonna 2020 Laatikainen oli mukana arvostelumenestykseksi nousseessa Amos Rexin Generation 2020 -näyttelyssä Helsingissä. Laatikainen kuuluu Joku muu, mikä -taiteilijaryhmään ja on osallistunut vuodesta 2015 lähtien useisiin näyttelyihin.

Laatikaisen esikoisteos Kadonneet (Suuri Kurpitsa 2020) kertoo katoamistapauksista Suomessa. Kadonnut henkilö voidaan Suomen lain mukaan julistaa kuolleeksi viiden vuoden kuluttua siitä, kun kadonnut henkilö on viimeksi ollut tiettävästi elossa. Suomessa katoaa vuosittain lyhyiksi ajoiksi jopa tuhansia ihmisiä. Selittämättömästi kateisiin jää noin 20 henkilöä.

Jokaisella kadonneella on oikeus tulla löydetyksi riippumatta heidän taustoistaan ja elämäntavoistaan tai virkavallan resurssien määrästä. Katoamistapausten yhteydessä uutisointi on usein sirpaleista ja tiedosta ei tunnu saavan kokonaista käsitystä.

Laatikaisen sarjakuvien tarkoituksena ei ole luoda skandaaleja kenenkään elämästä tai kauhistella elämänvalintoja. Tarkoituksena ei ole myöskään etsiä syyllisiä tai osoitella ketään sormella. Albumin sarjakuvissa on tarkoitus jäsentää tieto yhdelle sivulle, jotta katoaminen saisi ansaitsemansa huomion ja joku ehkä muistaisi lisää.

emilialaatikainen.wixsite.com/mysite

[ngg src=”galleries” ids=”60″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]