SarjakuvaOulu !!!

Lauantai 12–17

Helsingin sarjakuvafestivaalien vuoden 2020 Oulu-ohjelmisto lähetetään suorana livestriiminä Oulun Sarjakuvakeskukselta lauantaina 5.9.2020 klo 12:00-17:00. Lähetystä voit seurata muun muassa Youtubesta.

Helsingin sarjakuvafestivaalit lähettää lämpimät suurkiitokset Oulun sarjakuvakeskukselle yhteistyöstä!

Linkki Youtube-striimiin

Lauantai 5.9.

12:00 – Veli-Matti Ural & Matti-Pekka Heikura

Ural ja Heikura työstävät parhaillaan tositapahtumiin perustuvaa sarjakuvatrilogiaa, joka kertoo uhtualaisen Iivo Ahavan tragedian. Nuori Ahava marssi Venäjän tsaarin joukoissa, Punaisen lipun alla ja Muurmannin legioonan riveissä taistellen samalla oman aatteensa, itsenäisen Karjalan, puolesta.

12:30 – Mika Lahtonen (yhteys: Jukka Takalo)

Takalon ja Lahtosen juuri ilmestynyt sarjakuva-albumi Kukaan ei ole täydellinen eli pölynimurikauppiaan uudet kuviot (Pokuto, 2020) on tarina pölynimurikauppiaasta, joka huomaa aikojen muuttuneen. Eräänä päivänä kohtalo ojentaa hänelle auttavan kätensä ja johdattelee takaisin ajan hermolle, ja vuosikausia hiotut kaupparatsun taidot palkitaan. Teoksen originaalinäyttely on tällä hetkellä esillä Oulun Sarjakuvakeskuksen Sarjakuvagalleria!ssa (Hallituskatu 7, Oulu).

13:00 – Riika Ruottinen

Ruottisen Porno Sijainen (Pokuto, 2019) on nähnyt homekoulut, opettajanhuoneiden kahvipöydät ja kustannustehokkaimmat kotoutumiskoulutukset. Nyt hän kertoo, mitä on olla oman alansa jakojäännös, tarvittaessa käyttöön otettava resurssi. Tekijän omakohtaisiin kokemuksiin pohjaava teos käsittelee opetusalan pätkätyöläisyyttä ja kuvaa aihetta viistossa valossa.

13:20 – Aapo Kukko (yhteys: Ville Hänninen)

Kukon Sosialisti ja nihilisti (Arktinen Banaani/Zum Teufel/Täysi Käsi, 2019) on kertomus kahden sotatraumojensa kanssa painiskelevan taiteilijan matkasta Italiaan ja itseensä. Keski-ikäinen runoilija-sosialisti ja nuori kuvataiteilija-nihilisti kohtaavat toisensa ja saavat päähänpiston lähteä yhdessä maailmalle, pois talvisesta Suomesta. Pitkä reissu muuttaa molempia niin persoonina kuin taiteilijoina. Kertomus perustuu osittain runoilija Arvo Turtiaisen ja kuvataiteilija-kirjailija Henrik Tikkasen elämänvaiheisiin.

13:50 – Strippisarjakuvan MM-kilpailu

Jotain puuttui vielä kansainväliseltä sarjakuvakentältä, eli Maailmanmestaruuskilpailu. Tässä lähetyksessä paljastetaan kilpailun säännöt ja yksityiskohtia!

14:00 – Oulun Sarjakuvafestivaali 20.–22.11.2020

Yhdeksättä kertaa järjestettävä Oulun Sarjakuvafestivaali valmistautuu korona-ajan tuomiin muutoksiin järjestelyissä. Festivaalijohtaja Harri Filppa kertoo tulevaisuuden suuntia, joista osa saattaa jäädä tapahtuman uudeksi normaaliksi.

14:15 – Karoliina Korhonen (yhteys: Mari Ahokoivu & Niko-Petteri Niva)

Korhosen tuottama, työnimellä Burnis (Ateena kustannus, 2020) kulkeva sarjakuva-antologia käsittelee milleniaalien burnouttia. Teos julkaistaan tämän vuoden Oulun Sarjakuvafestivaalilla ja siinä ovat mukana Mari Ahokoivu, Niko-Petteri Niva, Tuisku Hiltunen, Avi Heikkinen, Henri Tervapuro, Sami Nyyssölä, Milla Paloniemi, Emmi Nieminen ja Anssi Vieruaho.

14:35 – Tessa Astre & Aapo Kukko (yhteys: Niko-Petteri Niva)

Huojuva Torni on sarjakuva dokumenttiohjaaja Reidar Lovesta ja hänen Oulun punk-historiaan sijoittuvan dokumenttielokuvansa kivuliaasta tuottamisesta. Fiktiivinen tarina ammentaa kiljunterävästi huomioita todellisista paikoista ja henkilöistä. Humaani ja ajankohtaisia teemoja kommentoiva teos ilmestyy Oulun Sarjakuvafestivaalilla, ja sen kuvituksista vastaavat Aapo Kukko ja Niko-Petteri Niva. Teoksen käsikirjoituksen sarjakuvatuotannon hoitaa Tessa Astre.

14:45 – Lauri Ahtinen

Ahtisen Eropäiväkirja (Like, 2019) on jatkoa aiemmalle Homepäiväkirja-teokselle (Like, 2015) . Miten mies reagoi jäädessään yksin tai löytäessään kodistaan homeloukon? Arki muuttaa molemmissa tapauksessa muotoaan ja tekijä yrittää löytää tilanteeseen helpotusta tavalla tai toisella.

15:15 – Ilpo Koskela

Koskela on pitkän linjan sarjakuvantekijä ja alan moniottelija, jonka teoksia on julkaistu 80-luvulta saakka. Hänen teoksiaan on käännetty viidelle eri kielelle. Tällä hetkellä taiteilijalla on työn alla Pohjoismaiden keskiaikaan sijoittuva sarjakuvaromaani. Häneltä on myös parhaillaan esillä näyttely Sarjakuvakirjasto Sarjastossa (Kaarlenväylä 3, Oulu), jossa esitellään materiaalia Ilpo Koskelan kuvittamasta ja Karo Hämäläisen kirjoittamasta Tampereen Linna -teoksesta (Tammi, 2020).

15:45 – Jussi Hukkanen & Zaani

Hukkanen on sarjakuvantekijä, kuvataitelija ja kuvittaja, joka tunnetaan erityisesti Maailman Paskin Nalle -sarjakuvastaan (Pokuto, 2018). Jean-Eric Cahumetin eli tuttavallisemmin Zaani on koomikko ja tuottaja. Yhdessä he ovat perustaneet 2nd Cumming Oy:n, joka tuottaa graafista sisältöä ja tapahtumia kirjoilijoille, esiintyjille ja taiteilijoille.

16:15 – Sami Nyyssölä @ Kattilahalli

Onko kärsimys väistämätön osa elämää arktisella suoniemellä? Sitä miettii Nyyssölä teoksessaan Be Finnish Without Suffering (Pokuto, 2020), joka julkaistaan Oulun Sarjakuvafestivaalilla. Teos syventää suhdettasi Ryysyrantain ryppyotsiin, ja haastattelun välityksellä otetaan nyt suora yhteys Helsingin sarjakuvafestivaaleille ja Kattilahalliin.

16:30 – Jyrki Mäki

Jyrki Anselmi Mäki on sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja kulttuurin sekatyöläinen. Toiset saattavat tunnistaa hänet myös Radiopuhelimet-yhtyeen laulajana ja toisena pääsanoittajana. Oulun Sarjakuvafestivaalilla häneltä ilmestyy Nurinkurin-teos (Nispero kustannus, 2020) , joka sisältää valikoituja Nurinkurin-piirroksia menneiltä vuosilta.

Kello viiden Jeesus – Jarmo Stoor & Harri Filppa

Päivän juontajana toiminut Harri Filppa voi lopultakin rentoutua kirjailija Jarmo Stoorin kanssa keskustelemaan Jeesuksen Saappaanjälki -teoksesta (Nispero kustannus, 2019). Mitä tuumisit, jos täysi-ikäinen Jeesus palaisi maanpäälle tänä jouluna?

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2020
Copyright © kuvitukset/illustrations Tiitu Takalo