Helsingin

31.8.–1.9.2024 KAAPELITEHDAS

Sarjakuvafestivaalit

TIEDOTE 24.1.2019 Maria Björklund on valittu Helsingin sarjakuvafestivaalien festivaalitaiteilijaksi 7.–8.9.2019

Tiedote 24.1.2019

Helsingin sarjakuvafestivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa tänä vuonna sarjakuvataiteilija ja animaationtekijä Maria Björklund. Hänet tunnetaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistusta Planeetta Z-sarjakuvasta, josta on tekeillä animaatiosarja.

Björklund on tehtävästään iloinen ja otettu. ”On hauskaa että toivottiin juuri Planeetta Z, että nyt jotain värikästä! Festivaalin ulkoasu on ollut pari vuotta mustavalkoinen.”

Lähiaikoina Björklund on työskennellyt enemmän animaatiopuolella, mutta odottaa innolla festivaalin yhteyteen tulevaa näyttelyä.

”En ole ajatellut asiaa vielä paljon, mutta olisi tosi kiva saada esille jotain ihan uutta. Esimerkiksi maalauksia, joita olen aiemminkin tehnyt Planeetta Z:sta.”

Björklundin mukaan valmista materiaalia on kuitenkin paljon, sillä hän aloitti sarjakuvan Nyt-liiteessä jo vuonna 2010.

Helsingin sarjakuvafestivaalit levittäytyvät vielä laajemmin Suvilahden alueelle vuonna 2019. Kolmatta kertaa Kattilahallissa järjestettävä festivaali on Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma. Osana sarjakuvafestivaalia Tiivistämöllä on järjestetty suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest.

Vuonna 2019 Gloria muuttaa Tiivistämölle ja liittyy osaksi sarjakuvafestivaalin yhteistyökumppaneita. Myös iltaklubit tulevat löytymään Suvilahden alueen ravintoloista.

Sarjakuvafestivaalien teemat ovat vuonna 2019 ympäristö, vaikuttava sarjakuva sekä pohjoinen. Kunniavieraaksi on varmistunut myös hollantilainen Willem, joka tunnetaan työstään satiirin parissa ja Charlie Hebdo-lehden piirtäjänä. Willem vieraili Suomessa maaliskuussa 2015 keskustelemassa sananvapaudesta. Myös Marvel Comicsin suomalaisena piirtäjänä tunnetuksi tullut Rosi Kämpe on festivaalien kunniavieras.

Vuoden teemojen mukaisesti festivaali tekee yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja nostaa esille sarjakuvan asemaa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Suomalainen sarjakuva on taiteellisesti kunnianhimoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Haluamme pohjoisella teemalla juhlistaa sen asemaa sekä tuoda esiin erityisesti pohjoisia alkuperäiskansoja, kuten saamelaisuudesta kertovia tarinoita.

Ilmastonmuutos on aikamme polttavin kysymys, joka tunnistetaan myös sarjakuvataiteessa. Ympäristön suojelun lisäksi ympäristöä käsitellään valikoiduissa kokonaisuuksissa myös rakennettuna ympäristönä ja tilana.

Festivaalia järjestää Suomen sarjakuvaseuran jäsenistöstä koostuva työryhmä. Tapahtuma on yleishyödyllinen ja avoin kaikille. Noudatamme tapahtumassa turvallisen tilan periaatteita.

Tapahtumaviikonloppu on 7.–8. syyskuuta, jolloin Kattilahalli ja Tiivistämö ovat avoinna yleisölle lauantaina 10.30 – 19 ja sunnuntaina 10.30 – 18.

Kuvissa Maria Björklund työhuoneellaan 17.1.2019. Kuvat on ottanut valokuvaaja Henry Söderlund. Valokuvat ovat vapaasti käytettävissä CC-lisenssillä, eli kunhan mainitsee kuvan yhteydessä valokuvaajan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Maura Manninen
tuottaja
maura.manninen@sarjakuvaseura.fi

www.sarjakuvafestivaalit.fi
www.instagram.com/helsinginsarjakuvafestivaalit
https://www.facebook.com/helsinkicomicsfestival/

Maria Björklund, Animaatiokopla

Rosi Kämpe, Ylen haastattelu 7.8.2018

Willem, Ylen haastattelu 23.3.2015