Viivi Rintanen (Suomi/Finland)

© Viivi Rintanen

Viivi Rintanen (s. 1990) on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja taidekasvattaja, joka kuvaa töissään mielenterveyttä ja hulluuden teemoja upealla avoimuudella. Rintanen haluaa sarjakuvillaan poistaa mielen sairauksia koskevia ennakkoluuloja ja itse hulluus-sanan stigmaa.

Rintasen esikoisalbumi Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa 2015) kertoo parikymppisestä Vilmasta, joka saa kesätöitä mielenterveysosastolta siivoojana. Vilma huomaa, että hänellä ja laitoksen potilailla on enemmän yhteistä kuin luulikaan, ja potilaiden ongelmat vertautuvat päähenkilön hoitamattomaan syömishäiriöön. Teos perustuu Rintasen omiin kokemuksiin kesätyöntekijänä ja syömishäiriöstä. Sarjainfo-lehden vuoden 2015 asiantuntija-arvioinnissa Mielisairaalan kesätyttö äänestettiin vuoden parhaaksi kotimaiseksi albumiksi.

Rintanen on jatkanut teemaa mielenterveysteemojen käsittelyä Hulluussarjakuvia-projektissa ja siihen liittyvässä, työn alla olevassa kokoelmakirjassaan, jonka Suuri Kurpitsa julkaisee syksyllä 2020. Projektissa Rintanen piirtää hänelle lähetettyjä tositarinoita mielenterveydestä ja julkaisee sarjakuvat omassa blogissaan. Kuka tahansa saa lähettää tarinan hulluuden kokemuksestaan, ja myös läheisten ja hoitohenkilöiden näkökulmia kuvataan.

Projektin päätavoite on antaa hulluille ääni, ja Rintanen kuvailee bloginsa periaatteita seuraavasti.

”Blogissa ‘hulluus’ tarkoittaa henkilökohtaista kokemusta mielen järkkymisestä tai synnynnäisestä poikkeavuudesta. Osa kokee aina olleensa erilainen, toiset seonneensa matkan varrella. Blogissa hulluus ei ole haukkumasana tai takerru diagnooseihin. Toisin kuin arjessa, hoitoputkissa tai byrokratiassa, Hulluussarjakuvissa määrittelemme ’hullu’-sanan merkityksen itse.”

cargocollective.com/viivirintanen

hulluussarjakuvia.sarjakuvablogit.com

YLE Kulttuuricocktail: Viivi Rintanen

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
Suvilahti

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2020
Copyright © kuvitukset/illustrations Tiitu Takalo