Helsingin

31.8.–1.9.2024 KAAPELITEHDAS

Sarjakuvafestivaalit

Ville Ranta

Ville Ranta (s. 1978) ja on Suomen tunnetuimpia ja palkituimpia sarjakuvantekijöitä. Häneltä on ilmestynyt useita teoksia, joita on käännetty mm. ranskaksi, saksaksi, ruotsiksi ja puolaksi. Rannan teokset ovat keskenään hyvin erilaisia, aiheet vaihtelevat historiallisesta fiktiosta omaelämäkerralliseen tuotantoon ja pohdiskelevaan esseismiin. Perinteisen ranskalaisalbumin mallinen Célébritiz (2006) oli maineikkaan Lewis Trondheimin käsikirjoittama, ja suomeksi sen on julkaissut WSOY nimellä Julkimot. Parhaiten Ranta tunnetaan lyhyistä ja kantaaottavista sarjakuvista ja pilapiirroksista, joita on julkaistu sanoma- ja aikakauslehdissä.

Ranta on palkittu Puupäähatulla 2009 ja Suomen PENin sananvapauspalkinnolla 2012. Sarjakuva-Finlandia-palkinnon hän sai teoksestaan Kyllä eikä ei (2013), joka palkittiin myös Vuoden kaunein kirja -kilpailussa. Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana hän on ollut myös teoksillaan Kajaani (2008), Paratiisisarja (2010) ja Kuningas menettää päänsä (2018). Kansainvälistä palkintohuomiota Rannan teoksista on saanut Kajaani, joka oli ehdolla ehdolla Vuoden paras albumi -sarjassa Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2011.

Rannan viimeisin sarjakuvaromaani Kuinka valloitin Ranskan (WSOY) ilmestyy syksyllä 2021. Omakohtainen sarjakuvaromaani kertoo taiteilija Ville Rannasta, joka tavoittelee läpimurtoa Ranskan mahtavilla sarjakuvamarkkinoilla. Kirja on vahvasti itseironinen mutta myös surullinen tarina siitä, mitä tapahtuu taiteilijalle, jolle menestyksestä tulee pakkomielle.

*

Ville Ranta (b. 1978) is an internationally acclaimed comic artist and cartoonist who is known in Finland for his bold and polarizing cartoons. He has published several comic novels that have been translated into various different languages. Ranta’s work is especially well known in France and central Europe.

In both Finland and France, he has received several of nominations, prizes, scholarships and recognitions, including the Finnish Comic Society’s Puupäähattu Prize in 2009 and the Sarjakuva-Finlandia award in 2014 with the book Kyllä eikä ei. Ranta is currently working as a cartoonist for Iltalehti, performing as a live cartoonist and continuing to work on his future works.

Ranta’s most recent graphic novel Kuinka valloitin Ranskan (‘how I conquered France’, WSOY) will be published in autumn 2021. This personal graphic novel tells the story of artist Ville Ranta, who is aiming for a breakthrough in the mighty comics industry of France. The book is a strongly self-ironic but also a sad story of what happens to an artist who becomes obsessed with success.

www.villeranta.com
Facebook
Instagram
Twitter

[ngg src=”galleries” ids=”72″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]