Ohjelma / Kallion kirjasto

Kallion kirjasto, Kupoli-sali
Lauantai 11:00–16:00
Sunnuntai 12:15–18:00

Tervetuloa seuraamaan Helsingin sarjakuvafestivaalien ohjelmaa Kallion kirjastossa! Haluamme yhdessä kirjaston kanssa taata kävijöille turvallisen tapahtumakokemuksen. Jos osallistut tapahtumaan fyysisesti, lue täältä tapahtuman säännöt ja turvallisuusohjeet.

Tapahtumaamme voi osallistua myös etänä, sillä koko ohjelma striimataan festivaalien Youtube-kanavan kautta. Striimaus alkaa klo 11:00 lauantaina 5.9. sekä klo 12:15 sunnuntaina 6.9. Oikeudet muutoksiin pidätetään. Yksittäisten ohjelmien linkit lisätään viikonlopun mittaan.

Linkki sarjakuvafestivaalien Youtube-kanavalle

LAUANTAI 5.9.

11:00–11:30 Sarjakuvan luentaesitys: Kalle, Pallo ja Sello Anita Bangin kanssa

Tule kokemaan sarjakuvaa uudella tavalla! Sarjakuvaluenta on esitys, jossa sarjakuvaa luetaan dramatisoidusti ääneen. Sarjakuvan kuvaruudut projisoidaan valkokankaalle katsottaviksi ja luentaa rikastetaaan äänimaailmalla. Sarjakuvaluennassa esitetään pätkiä Pauli Kallion ja Juliana Hyrrin Kalle, Pallo ja Sello -albumista (Suuri Kurpitsa 2020). Sarjakuva kertoo alakouluikäisen Kallen kommelluksista, tämän tasapainoillessa iloisesti harrastustensa jalkapalloilun ja sellonsoiton välillä. Lukijana toimii valloittava drag-queen Anita Bang. Esitystä suositellaan alakouluikäisille.

12:00–13:00 Kylli-täti -kilpailu

Kylli-täti on perinteinen sarjakuvafestivaalien livepiirroskilpailu, joka on saanut inspiraationsa TV:n Kylli-tädistä. Kilpailussa piirtäjät piirtävät tarinaa lapsiyleisölle, joka äänestää voittajan. Tämän vuoden Kylli-tädin tittelistä kisaavat sarjakuvataiteilijat Ahma Hokkanen, Lauri Pulkkinen ja Jon Karvinen. Kilpailun juontaa ihastuttava drag-queen Anita Bang.

13:00–14:00 Pauli Kallio: Kramppeja & nyrjähdyksiä – Antisankaritarinoita aikuisille; Mutta suurin on rakkaus; Ammatti: Käsikirjoittaja

Pauli Kallio on Tampereella vaikuttava monipuolinen sarjakuvakertoja. Hänen tunnetuimpia lehtisarjakuviaan ovat Kramppeja & nyrjähdyksiä, Ornette Birks Makkonen, Lyhenevä kesä ja FC Palloseura. Vuonna 1981 Kallio perusti Suuri Kurpitsa -lehden, josta kasvoi 80- ja 90-luvulla suomalaisen ja käännössarjakuvan merkittävimpiä kustantamoita. Vuoden 2020 aikana Kalliolta ilmestyy peräti kolme albumia, jotka on toteutettu kymmenien eri taiteilijoiden kanssa. Yhdessä Christer Nuutisen kanssa Kalliolta ilmestyi maaliskuussa 2020 Kramppeja & nyrjähdyksiä – Antisankaritarinoita aikuisille sekä 11 eri taiteilijan kanssa toteutettu Mutta suurin on rakkaus -albumi. Syksyllä 2020 ilmestyy lisäksi Kallion Ammatti: Käsikirjoittaja -sarjakuvakokoelma ja -tietokirja, joka kertoo sarjakuvien syntyprosessista käsikirjoittajan ja piirtäjän yhteistyönä. Haastattelijana Jyrki Liikka.

14:00–15:00 Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta

Kunniavieraan haastattelu. Viivi Rintanen on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja taidekasvattaja, joka kuvaa töissään mielenterveyttä ja hulluuden teemoja upealla avoimuudella. Rintanen haluaa sarjakuvillaan poistaa mielen sairauksia koskevia ennakkoluuloja ja itse hulluus-sanan stigmaa. Rintasen esikoisalbumi Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa 2015) kertoi parikymppisestä Vilmasta, joka saa kesätöitä mielenterveysosastolta siivoojana. Tänä syksynä Rintanen julkaisee uuden sarjakuvateoksen Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta (Suuri Kurpitsa 2020). Kirjan kahdentoista sarjakuvanovellin takana ovat todelliset henkilöt, joiden mielenterveystarinat Rintanen kuvitti Hulluussarjakuvia-blogiinsa vuosina 2015–2020. Haastattelijana Jon Karvinen.

15:00–16:00 Tuisku Hiltunen: Kuutamo ja muita kertomuksia

Tuisku Hiltusen esikoisalbumi Kuutamo ja muita kertomuksia sisältää kolme sarjakuvanovellia. Nimisarjakuva Kuutamo käsittelee kahden miehen suhdetta ja sijoittuu osittain kuolemanjälkeiseen elämään. Yli meren seilaa purjelaivojen aikakaudelle. Pakolliset päivitykset lentää tulevaisuuteen, jossa avaruusmatkailu on arkipäivää. Kertomukset käsittelevät eri aikakausia. Ne on luotu eri tarkoituksiin, eri aikoina ja erilaisissa tunnetiloissa. Niiden ei ollut tarkoitus päätyä yksien kansien väliin, mutta toisin kävi. Tarinoista löytyi yhtäläisyyksiä, jotka nivovat ne kokonaisuudeksi. Kaikki kolme kertovat omalla tavallaan rakastetuksi tulemisen tarpeesta, kiintymyksestä, velvollisuudentunnosta ja kutsumuksesta. Ne tutkivat mutkikkaita ihmissuhteita, joita rakkaus ei tee yhtään helpommiksi. Haastattelijana Jyrki Liikka.

SUNNUNTAI 6.9.

12:15–12:45 Jätti-Kuti

Jätti-Kuti on Kuti-lehden antologiakirja, joka esittelee Suomen ainoan nykysarjakuvalehden historiaa sen ensimmäisen 50 numeron ajalta. Kirja kokoaa 480 sivuun lehden värikkäimmät ja hämmentävimmät huipputyöt vuosilta 2006–2018. Mukana töitä ja artikkeleita 174 tekijältä (ml. Mari Ahokoivu, Lille Carré, Terhi Ekebom, Roope Eronen, Florent Ruppert) sekä yli 50 sivua ennen julkaisematonta sarjakuvaa. Kirjan ovat toimittaneet Tuomas Tiainen ja Heikki Rönkkö. Haastattelijana Karri Lehtonen.

13:00–14:00 Anssi Rauhala: Väinö 1 – Suomen kuningas

Vuonna 1918 tietyissä piireissä heräsi ajatus tehdä Suomesta kuningaskunta, luoda kansalle johtajahahmo joka palauttaisi maan raiteilleen. Näin Hessenin prinssi Friedrich Karlille tarjottiin kuninkaan virkaa lähes tuntemattomassa maassa. Suomi ei lopulta saanut kuningasta, mutta vähemmän on puhuttu siitä, mitä tapahtui kulisseissa: mitä Friedrich itse ajatteli lyhyen mutta kiihkeän ja arvaamattoman arvonnousunsa aikana? Tästä kertoo Anssi Rauhalan ja Matti Niemisen sarjakuvateos Väinö 1 – Suomen kuningas. Haastattelijana Vesa Kataisto.

14:00–15:00 Sami Yaffa: Punkin seikkailut – Taistelu Plastimiestä vastaan

Kunniavieraan haastattelu. Sami Yaffa on suomalaismuusikko, jonka elämänpolun paalumerkkeihin kuuluvat Pelle Miljoona Oy, Hanoi Rocks, New York Dolls, Joan Jett & The Blackhearts ja Michael Monroe. Like julkaisi elokuussa 2020 Yaffan ensimmäisen sarjakuva-albumin Punkin seikkailut. Punkki on pieni poika, jolla on iso tahdonvoima ja oikeudenmukaiset periaatteet. Pikkusiskonsa Murmelin ja sokean koiransa Pelviksen kanssa Punkki huomaa, miten muovisaaste, korruptio ja rikolliset uhkaavat planeettaamme. He päättävät, että tällainen peli ei vetele. Albumi on humoristinen, inhimillinen ja vauhdikas koko perheen seikkailu. Haastattelijana Karri Lehtonen.

15:00–16:00 Karvinen & Karvinen: Mites toi Karvinen?

Miniluento. Mitä on luovuus? Voiko tekoäly olla luova? Mikä olisi hyvä potentiaalinen suunta akateemiselle diskurssille sarjakuvakeskustelussa? Voiko tietokone tehdä sarjakuvia? Strippisarjakuva Karvinen voi herättää näitä kysymyksiä ja enemmän. Tällä miniluennolla käydään läpi näitä kysymyksiä sekä keskutellaan Karvisesta; sen historiasta ja käytöstä luovuuden, taideanalyysin ja tekoälyn tutkimisessa. Luennoitsijana Jon Karvinen.

16:00–17:00 Teatteri Kultsa: Fok_It – Viides vuodenaika

Kulttisarjakuvan maailman ensimmäinen teatteriversio! Joonas Rinta-Kannon Fok_It on 11 vuoden ajan syväluodannut suomalaisen nykyihmisen maailmaa ja sielua. Se on huumorin kaapuun puettua draamaa kolmen ruudun annoksina. Nyt Teatteri Kultsa tuo Fok_It:in maailman ensimmäistä kertaa ulos näyttöruuduilta ja paperilta, ja sarjakuvan hahmot heräävät eloon Käenkujan näyttämöllä syksyllä 2020. Näytelmän ohjaaja ja dramaturgi Jalmari Jalonen kertoo strippien sovittamisesta näyttämölle. Haastattelijana Ville Hänninen.

17:00–17:20 Zineton-pienlehti haaste esittäytyy

Zineton-pienlehtitapahtuma tapahtuu ensimmäistä kertaa 18.–20.9.2020. Ideana on tehdä zine eli pienlehti alusta loppuun vain yhden viikonlopun aikana. Haastetapahtumaan voi osallistua mistä tahansa kaupungista käsin ja se sopii myös sopii kaiken ikäisille. Idea taidemaratoniin syntyi viime keväänä, kun koronatilanne Suomessa näytti pahimmalta. Haaste alkaa zineteemojen arvonnalla, jotka Zineton-raati on keksinyt osallistujille. Tänä vuonna raadin muodostavat mm. Helsinki Poetry Connection ry, Khaos Publishing, skeittilehtien “Katupöly” ja “High Jump” luoja Pena Järvelin sekä Elokapina-liike. Zinet palautetaan (sähköisesti tai fyysisesti) viikonlopun päätteeksi ja kaikki osallistujazinet pääsevät osaksi tapahtuman verkkonäyttelyä sekä alakulttuurikeskus Loukossa järjestettävään viikon mittaiseen pienlehtinäyttelyyn.

17:45–18:15 Emilia Laatikainen: Kadonneet (nauhoitus)

Haastattelu on nauhoitettu etäyhteyksien kautta ennakkoon. Emilia Laatikaisen esikoisteos Kadonneet (Suuri Kurpitsa 2020) kertoo katoamistapauksista Suomessa. Kadonnut henkilö voidaan Suomen lain mukaan julistaa kuolleeksi viiden vuoden kuluttua siitä, kun kadonnut henkilö on viimeksi ollut tiettävästi elossa. Suomessa katoaa vuosittain lyhyiksi ajoiksi jopa tuhansia ihmisiä. Selittämättömästi kateisiin jää noin 20 henkilöä. Katoamistapausten yhteydessä uutisointi on usein sirpaleista ja tiedosta ei tunnu saavan kokonaista käsitystä. Laatikaisen sarjakuvien tarkoituksena ei ole luoda skandaaleja tai kauhistella elämänvalintoja. Albumin tarkoitus on jäsentää tieto yhdelle sivulle, jotta katoaminen saisi ansaitsemansa huomion ja joku ehkä muistaisi lisää. Haastattelijana Onni Mustonen.

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
CUNE - Comics Union of Northern Europe

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2020
Copyright © kuvitukset/illustrations Tiitu Takalo