Lavaohjelma: Kattilahalli

Lauantai 11–19
Sunnuntai 11–18

Oikeudet muutoksiin pidätetään. Ohjelmakuvaukset päivittyvät elokuun aikana.

LAUANTAI 7.9.

Päälava

11:00–11:30 Vuoden sarjakuvablogi

Vuoden sarjakuvablogi 2019 -palkinnon jako ja voittajan haastattelu. Palkinnon jakaa Suomen sarjakuvaseura ry ja palkintoa tukee taiteilijan tavaratalo Tempera.

11:30–12:30 Kylli-täti -kilpailu

Kylli-täti on perinteinen sarjakuvafestivaalien livepiirroskilpailu, joka on saanut inspiraationsa TV:n Kylli-tädistä. Kilpailussa piirtäjät piirtävät tarinaa lapsiyleisölle, joka äänestää voittajan. Tämän vuoden Kylli-tädin tittelistä kisaavat sarjakuvataiteilijat Eeli Laaninen, H-P Lehkonen ja Kaarina Uimonen.

12:30–13:30 Hanna Gustavsson (Ruotsi) & Ida Neverdahl (Norja)

Kunniavieraiden haastattelu. Hanna Gustavsson on ruotsalainen kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Gustavssonin esikoisteos, Nattbarn, sai vuonna 2014 Urhunden-palkinnon vuoden parhaasta ruotsalaisesta sarjakuvakirjasta. Sammakko julkaisi keväällä 2019 teoksen suomeksi nimellä Yölapsi. Ida Neverdahl on norjalainen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Neverdahl on julkaissut aktiivisesti sarjakuvasisältöä muun muassa Vice.com-sivustolle sekä useille norjalaisille julkaisuille. Haastattelijana Jon Karvinen.

13:30–14:00 Kati Kovács: Quo vadis, Katalin?

Quo vadis, Katalin? on Italiassa asuvan Kati Kovácsin railakas ja koskettava uutuus, jossa sarjakuvataiteilija sinkoaa alter egonsa Katalinin omaelämäkerrallisin maustein keskelle Rooman miehistä maailmaa – nyt ja ennen. Kovácsia haastattelee uutuusteoksen tiimoilta sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

14:00–15:00 Iso Numeron sarjakuvaerikoisnumero

Katulehti Iso Numero julkaisi elokuussa 2019 sarjakuvaerikoisnumeron, joka käsittelee asunnottomuutta ja osattomuutta. Osattomuutta kokeneiden henkilöiden kertomusten pohjalta sarjakuvia piirsivät Aino Sutinen, Emmi Nieminen, Aiju Salminen, Tuomas Tiainen ja Hannele Richert.

15:00–16:00 Ei mitään stereotyyppejä!

Paneelikeskustelu kulttuurisen moninaisuuden esittämisestä sarjakuvassa. Keskustelemassa Sunna Kitti, HP Lehkonen ja Pentti Otsamo. Moderaattorina Ralf Kauranen.

16:00–17:00 Maria Björklund (Suomi)

Vuoden 2019 festivaalitaiteilijan haastattelu. Sarjakuvataiteilija ja animaationtekijä Maria Björklund tunnetaan erityisesti Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistusta Planeetta Z -sarjakuvasta, josta on tällä hetkellä tekeillä myös animaatiosarja. Haastattelijana Kati Ilomäki.

17:00–17:30 Reetta Niemensivu (Suomi)

Kunniavieraiden haastattelu. Reetta Niemensivu on lahtelainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija. Niemensivun uusin teos Maalarisiskot (2019, Suuri Kurpitsa) luo katsauksen Suomen kuvataiteen kultakauteen 1800-luvun lopulla, ja kertoo neljän merkittävän taiteilijanaisen ystävyydestä, opinnoista, matkustamisesta, rakkaudesta ja unelmien tavoittelusta. Haastattelijana Aino Sutinen.

17:30–18:00 Anna Haifisch (Saksa)

Leipzigissa asuva Anna Haifisch on viime vuosina noussut kansainvälisen yleisön tietoisuuteen etenkin Vice-sivustolle piirtämällään The Artist -sarjakuvalla. The Artist kuvaa lempeällä huumorilla taiteilijuuden murheita ja iloja surrealismia hipoen. The Artist -sarjakuva-albumi on julkaistu sittemmin saksaksi, englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Haastattelijana Aino Sutinen.

18:00–19:00 Suuri Kurpitsa Hour

Ville Hänninen haastattelee Suuren Kurpitsan taiteilijoita. Käsittelyssä Tauri Oksalan Kymppiegee, Aino Louhen Mielikuvitustyttö, Pauli Kallion & Juliana Hyrrin Kalle, pallo ja sello sekä Kallion ja Reetta Niemensivun Lyhenevä kesä 3 – Baskervillen villakoirat.

SUNNUNTAI 8.9.

Päälava

11:00–12:00 Syksyn kotimaiset fantasiasarjakuvauutuudet

12:00–12:30 Sarjakuvien elokuva-adaptoinnit

Koko maailma katselee sarjakuviin perustuvia elokuvia, mutta me olemme myös lukeneet ne sarjakuvat, joihin elokuvat perustuvat. Keskustelemassa Spider-Gwenin piirtäjä ja kunniavieras Rosi Kämpe, sarjakuvataiteilija Warda Ahmed ja kustannustoimittaja Vesa Kataisto. Moderaattorina Rami Rautkorpi.

12:30–13:30 Kate Charlesworth (Iso-Britannia)

Kunniavieraan haastattelu. Kate Charlesworth on brittiläinen pitkän linjan sarjakuvapiirtäjä, kuvataiteilija ja kirjoittaja. Charlesworth on opiskellut taidetta Manchesterissa ja hän hankki kannuksensa jo 1970- ja 1980-luvuilla kotimaansa LGBT-oikeuksia ajavien liikkeiden parissa. Tänä vuonna Myriad Editions julkaisee Charlesworthin sarjakuvamuistelman Sensible Footwear: A Girl’s Guide. Kirja on ensimmäinen sarjakuvateos, joka dokumentoi lesbokulttuurin historiaa 1950-luvulta nykypäivään Iso-Britanniassa. Haastattelijana Johanna Rojola.

13:30–14:00 Sira Moksi (Suomi)

Kunniavieraan haastattelu. Sira Moksi on oululainen piirtäjä ja muusikko, joka tunnetaan poliittisista pilapiirroksistaan. Moksilta on ilmestynyt tänä vuonna kokoelma poliittisia kuvia nimellä Köyhien sota (Täysi Käsi), johon taiteilija on kerännyt teoksiaan vuosilta 2015–2019. Haastattelijana Vesa Kataisto.

14:00–15:00 Willem (Hollanti) & Ville Ranta (Suomi)

Kunniavieraiden haastattelu. Haastattelijana toimittaja Johanna Vehkoo.

15:00–15:30 Karstein Volle (Norja)

Kunniavieraan haastattelu. Karstein Volle on norjalainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja muusikko. Julkaistuja sarjakuva-albumeita on tähän mennessä kertynyt yhdeksän, joista suomeksi Vollelta on ilmestynyt Käsi sydämellä (2009), Karstein Vollen monta kuolemaa (2010) sekä yhteistyössä norjalaisen Knut Naerumin kanssa Vinossa-albumi vuonna 2016 (Like Kustannus). Haastattelijana Vesa Kataisto.

15:30–16:00 Konrad Nuka Godtfredsen (Grönlanti)

Kunniavieraan haastattelu. Konrad Nuka Godtfredsen on Kööpenhaminassa työskentelevä grönlantilainen sarjakuvataiteilija, graafikko ja kuvittaja. Godtfredsenin teoksiin kuuluvat mm. arkeologiset sarjakuva-albumit Andala Misigisarpassuilu I ja II, jotka dokumentoivat elämää Grönlannissa esihistoriallisen aikakautena.  Haastattelijana sarjakuvataiteilija Søren Mosdal. Haastattelu tulkataan tanskasta englanniksi.

16:00–16:30 Seppo (Suomi)

Kunniavieraan haastattelu. Seppo Leinonen, tunnettu yleensä vain nimellä ”Seppo”, on suomalainen kuvittaja ja pilapiirtäjä. Sepon piirrokset pyörivät visusti luonto- ja ympäristöaiheiden ympärillä. Sepon piirroksia on julkaistu muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luonto-liiton julkaisuissa kuten Suomen Luonto, Luonnonsuojelija, Nuorten Luonto sekä Sieppo. Haastattelijana Anne Lehtola.

16:30–17:00 Suomalais-ugrilaisia sarjakuvia! Elävä kieli-projektiesittely

Elävä kieli-projektin ohjaajat sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja kääntäjä/sarjakuva-aktivisti Anna Voronkova kertovat projektin työpajoista, sarjakuvista ja suomalais-ugrilaisista vähemmistökielialueista.

17:00–17:30 Sunna Kitti (Suomi)

Kunniavieraan haastattelu. Sunna Kitti on saamelainen, Inarista kotoisin oleva sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafikko. Kitin piirrostyylissä japanilaisen ja länsimaisen sarjakuvan vaikutteet fuusioituvat omaäänisesti, ja Kitin tarinoissa liikutaan usein scifihenkisissä maisemissa. Haastattelijana Anne Lehtola.

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
Suvilahti

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2020
Copyright © kuvitukset/illustrations Tiitu Takalo