Vieraat 2016

Kaisa Maria Krisangi Leka (s. 1978) on porvoolainen sarjakuvapiirtäjä, jonka omaelämäkerrallisten sarjakuvien keskeisiä teemoja ovat vammaisuus, politiikka ja henkinen etsiminen. Hänen sarjakuvahahmonsa ovat naivistisen yksinkertaisia eläimiä, joista tärkein on Kaisa Lekaa itseään edustava hiiri. Omien kirjojensa lisäksi Leka on tehnyt sarjakuvia useisiin eri lehtiin ja sarjakuva-antologioihin. Hänen tunnetuin teoksensa on vuonna 2003 julkaistu, amputaatiota käsittelevä I am not these feet, jonka Leka teki kun hänen omat jalkansa amputoitiin. Vuonna 2012 Leka sai Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinnon. Leka on vuoden 2016 festivaalitaiteilija. Festivaalin musiikkiteema on hiphop, joten tunnollinen festivaalitaiteilija on istunut koko talven katselemassa ahkerasti Nicki Minajin ja Paperi T:n videoita. Hiphopin legendat ja tähdenlennot ovat muuntautuneet Lekan käsissä hiiriksi ja kuvittaja Helena Koskinen on puurtanut hahmojen värityksen parissa löytääkseen juuri oikean sävyn Flavor Flavin kaulakellolle.

Ed Piskor (s. 1982) on pittsburghilainen vaihtoehtosarjakuvan tekijä, joka tunnetaan parhaiten yhteistyöstään underground-sarjakuvapioneeri Harvey Pekarin kanssa. Piskorin ensimmäinen merkittävä tehtävä oli kuvittaa Pekarin teos American Splendor, joka täsmentää samannimisen elokuvan julkaisemisen jälkeisiä kokemuksia. Piskorin luetuimmat sarjakuvat Deviant Funnies ja omaelämäkerrallinen Isolation Chamber tulvivat mustaa huumoria. The Kubert Schoolissa opiskelleen taiteilijan piirrostyyli on saanut vaikutteita Robert Crumbin kynänjäljestä ja 1960- ja 1970-lukujen underground-sarjakuvasta. Viime aikoina Piskor on tullut tunnetuksi Hip Hop Family Tree sarjastaan, jota on käännetty laajasti.

Simon Hanselmann (s. 1981) on kotoisin Australiasta ja käsittelee mustan huumorin kautta vakavia aiheita teoksessaan Megg, Mogg ja Pöllö. Huumeriippuvainen noita Megg, hänen kissansa Mogg ja heidän kämppiksensä Pöllö yrittävät selviytyä maailmassa, joka vilisee huumeita, rikollisuutta, ahdistuneisuutta ja seksuaalista häiriintyneisyyttä. Hanselmannin piirrostyyli on varsin naivistinen, mutta taitavuus näkyy mm. yökohtauksen tunnelmallisuudessa. Hän tekee myös tyylikokeiluita, kuten luonnosmaisempia sivuja, ääriviivapiirroksia tai sivun kokoista kuvataidetta sarjakuvan teemoista.

Anouk Ricard (s. 1970) on tuottelias ranskalainen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja, jota pidetään yhtenä sukupolvensa rakastetuimpana ja innovatiivisimpana taiteilijana. Hän on julkaissut vuodesta 2007 sarjaa nimeltä Anna & Froga, joka kertoo tehokkaasti ja ihastuttavasti pienen tytön seikkailuista eläinystäviensä kanssa. Yksinkertaiset juonikuviot ja nopean dialogin tekijä kuvittaa värikkään mielikuvituksellisesti. Ensimmäinen Ricardin Suomessa julkaistu teos Nuppuset on hänen tyyliinsä täynnä herttaisia hahmoja ja vastustamatonta huumoria. Nuppuset-sarja koostuu taiteilijoiden laatimista lasten katselukirjoista, joista on iloa myös aikuisille.

Gabriella Giandelli (s.1963) on italialainen kuvittaja ja sarjakuvataiteilija, joka on yksi Italian tärkeimmistä sarjakuvataiteilijoista. Gabriella Giandelli luo tarinoita, jotka tuntuvat tutulta, mutta joihin samalla naamioituu piilotettua surrealismia. Giandelli käyttää lumoavaa visuaalista kieltä luoden unenomaisia skenaarioita, joissa tarina houkuttelee lukijan yliluonnolliseen pyörteeseen arjen pinnalla, jonka alta paljastuu odottamattomia asioita. Lukija on pakotettu pohtimaan ja kyseenalaistamaan missä kulkee todellisuuden ja mielikuvituksen raja.

Anke Feuchtenberger (s.1963) on Saksan tunnetuimpia sarjakuvantekijöitä. Hänen sarjakuvissa yhdistyy hurjuus ja herkkyys omaperäisellä tavalla. Anke Feuchtenbergerin ja Katrin De Vriesin käännetty sarjakuva-albumi Huora H kulkee omaa rataansa ilmestyi suomeksi vuonna 2006. Feuchtenberger piirtää tarinat sarjakuviksi ja luo kuvillaan tarinaan uusia ulottuvuuksia piirtäen visuaalisia vaikutelmia kokemusmaailmastaan. Hän käyttää myös sanojen kaksoismerkityksiä kuviensa lähtökohtina. Lukija saa nähdäkseen kokonaisuuden, joka muodostuu löyhästi, mutta merkityksellisesti toisiinsa liittyvistä kuvista ja sanoista.

Lisää vieraita julkistetaan kesän aikana.