Historia

Suomen sarjakuvaseura ry on järjestänyt Helsingin sarjakuvafestivaaleja jo vuodesta 1979. Joka vuosi festivaaleilla nähdään monipuolista ohjelmaa, kuten tekijähaastatteluja, paneeleja, gallerianäyttelyjä, työpajoja, signeerauksia, performansseja, musiikkia, katuruokaa ja klubeja. Päätapahtumapaikka keskittyy kirjamyyntiin ja ohjelmanumeroihin, omakustannemaailma esittäytyy Zine Festissä. Näyttelyitä ja muita tapahtumia levittäytyy ympäri kaupunkia.

Festivaalien graafisesta ilmeestä vastaa vuosittainen festivaalitaiteilija. Tapahtuma järjestetään osittain vapaaehtoisvoimin.

Kuvia vuosien varrelta

Vuoden 2023 festivaali

Helsingin sarjakuvafestivaalit Kulttuuritehdas Korjaamolla 16.–17.9.2023

Teemat: Matkustaminen ja saksankielinen sarjakuva
Festivaalitaiteilija: Kimmo Lust
Kävijöitä: 7000
Kutsuvieraita: 37
Näyttelyitä: 16
Näytteilleasettajia: 27
Zine Festin myyjiä: 31

Vuoden 2023 Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestettiin ensimmäistä kertaa Töölön Kulttuuritehdas Korjaamolla 16.–17.9.2023. Festivaali keräsi n. 7000 vierasta nauttimaan sarjakuvista. Vuoden teemoina olivat matkustaminen ja saksankielinen sarjakuva. Festivaalitaiteilijana toimi vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandian voittaja Kimmo Lust, joka vastasi festivaalin visuaalisesta ilmeestä, joka näkyi sarjakuvafestivaaleilla, verkkosivuilla, somemateriaaleissa ja oheistuotteissa.

Festivaaleilla kutsuvieras Paul Gravett esitteli kirjoittamansa, vastikään suomeksi julkaistun, taiteilijaelämäkerran Tove Jansson – kuvittaja, joka keskittyy Janssonin kuvitus- ja sarjakuvatöihin. Viikonlopun aikana nähtiin myös muita uutuuksia, kuten Miguel Vilan Padovaland-teoksen suomenkielisen version julkaisu ja Mika Lietzénin Alkoholi-teoksen esittely. Sarjakuvataiteilijoiden elämäntyöstä keskusteltiin mm. Willemin muistellessa uraansa ja poliittisia sarjakuvatöitään sekä Milla Paloniemen juhlistaessa 20 vuotta täyttävää Kiroilevaa SiiliäZoras-kollektiivi, saksalaiset kutsuvieraat Marijpol, Sheree Domingo ja Patrick Späet sekä Samira Belorf ja Andreas Gefe Sveitsistä kävivät läpi työprosessejaan omissa ohjelmissaan. Aikuisille suunnattua ohjelmaa löytyi Mae Korvensivun, Tuomas Myllylän ja Sara Vallan pornosarjakuvapaneelissa sekä keskustelussa joka käytiin Hannele Richertin ja Mari Lukkarin äärioikeistoa ja oikeistopopulismia käsittelevän sarjakuvan tiimoilta. Tommi Musturi pääsi viimein tuomaan festivaaleille Stuff-kaupan vaihtoehtoissarjakuvien helmiä sekä Future-sarjakuvansa viimeisen numeron.

“The vibe was amazing! Met old friends and new artists and comics people that I didn’t know before – everyone was friendly and I had great conversations.”

Tuttuun tapaan sarjakuvafestivaaleilla oli myös muuta ohjelmaa näytteilleasettajien ja kunniavieraiden lisäksi. Molempina päivinä oli mahdollisuus pitchata omaa sarjakuvaprojektia alan kustantajille. Festivaaleilta löytyi karikatyyriautomaatti, josta moni sai ottaa itsestään tai tuttujen seurassa karikatyyrimuotokuvan. Cosvision keräsi Vintti-tilan täpötäyteen katsojia seuraamaan cosplay-näytöstä. Vierailijat pääsivät osallistumaan Pii Anttosen juontamaan piirustuskilpailuun, joka innosti sekä osallistujia että yleisöä. Korjaamon Kino-elokuvasalissa oli mahdollista nähdä suomalainen Batman-fanielokuva Crime Alley. Lasten suosikkina festivaaleilla oli sarjakuvataiteilija Apila Pepitan ihotaidetyöpaja. Sunnuntaina taas aikuisille oli mahdollisuus pidempiaikaiseen ihokuvaan Apila Tattoo Pop-Up tatuointistudiolla.

Zinekulttuurin edustus festivaaleilla oli jälleen vaikuttava. Maineikas Zine Fest keräsi jälleen runsaasti zinetekijöitä -ja faneja. Perinteiseen tapaan festivaaleilla palkittiin Taivaallisin pienlehti ja verkkosarjakuva. YesSirLTHR nimimerkin Leather Dream palkittiin Taivaallisimmaksi pienlehdeksi ja Eppu Wikströmin Kind Regards palkittiin Taivaallisimmaksi verkkosarjakuvaksi. Mikäli vierailijat halusivat tehdä oman zinensä paikan päällä, tarjosi Zineton mahdollisuuden pikazinen tekemiseen Vaunusalin lavalle rakennetussa olkkarissa.

Vuonna 2023 näyttelyt olivat poikkeuksellisen suuressa roolissa. Korjaamolta festivaalitapahtuma levittäytyi syys- ja lokakuun ajaksi ympäri kaupunkia gallerioihin ja muihin näyttelytiloihin. Osana festivaalia järjestettiin yhteensä 16 näyttelyä. Kolmannes palautelomakkeeseen vastanneista kertoi vierailleensa näyttelyissä.

Festivaali sai erityisesti kiitosta visuaalisesta ilmeestä, tiedotuksesta ja tunnelmastaan. Korjaamo tilana jakoi mielipiteitä: palautteessa kiiteltiin tilan intiimiydestä ja viihtyisyydestä, mutta moni myös koki Korjaamon liian ahtaaksi ja sokkeloiseksi.

“Festari tuntui yhteisöllisemmältä ja kiinnostavammalta kuin koskaan!”

Kino ja Vintti toimivat erinomaisina tiloina paneelien pitämiseen ja taltioimiseen, joten mikäli jokin sarjakuvafestivaalien paneeli jäi välistä, niin niihin pystyy palaamaan sarjakuvafestivaalien viralliselta Youtube-kanavalta.

“I came home smiling and full of energy and joy. ”

2023 vieraat aakkosjärjestyksessä:

Athanasía Aarniosuo
Samira Belorf
Anja Dahle Øverbye
Sheree Domingo
Andreas Gefe
Pau Gravett
Saskia Gullstrand
Matti Hagelberg
Edith Hammar
Sanna Hukkanen
Juliana Hyrri
Ivanda Jansone
Aapo Kukko
Alexandros Kyparissis
Jyrki Nissinen
Mika Lietzén
Maija Louhio
Mari Lukkari
Kimmo Lust
Marijpol
Tommi Musturi
Heikki Paakkanen
Milla Paloniemi
Henriikka Palva
Janne Parviainen
Hannele Richert
Roju (Johanna Rojola)
Patrick Spät
Tiitu Takalo
Miguel Vila
Siiri Viljakka
Willem
Zoras-kollektiivi (Sanna Hukkanen, Rona Kennedy, Inez Louwagie, Silvana Mammone ja Charlotte Peyes)

2023 näytteilleasettajat aakkosjärjestyksessä:

Antikvariaatti Coppola
Asema Kustannus
Comics Invasion Berlin
German Comics Society
Femskt
JP Ahonen
Kaisa & Christoffer Leka
Kutikuti
Lystring Förlag
Markku Tanttu
Molotow
Nordic Manga
PeneLope
Pokuto – Pohjoinen kustannustoiminta
Rosebud
Saskia Gullstrand & Edith Hammar
SS Libricon
STUFF (Tommi Musturi)
SUPERTURUNEN (Marko Turunen, Petteri Tikkanen, Kaltsu Kallio)
Suuri Kurpitsa
Tampereen sarjakuvaseura
Tiitu Takalo
Tim&Tom
Turun sarjakuvakauppa
WSOY