Medialle

TIEDOTE 7.6.2023:

Helsingin 38. sarjakuvafestivaalit tuo kaupunkiin näyttelyitä, kansainvälisiä vieraita, tatuointistudion ja Batman-puhekaraokea

Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään 38:tta kertaa Korjaamolla 16.–17.9.2023. Suomen kansainvälisin sarjakuvatapahtuma kerää vuosittain 9000–25000 kävijää. 

Vuoden 2023 sarjakuvafestivaalien teemoina ovat matkustaminen ja saksankielinen sarjakuva, mikä näkyy monipuolisena ohjelmana ja useiden kutsuvieraiden esiintymisenä. Esillä on sarjakuvaa niin suuremmilta kustantajilta kuin pienlehtienkin muodossa.

Kutsuvieraina merkittäviä tekijöitä suomalaiselta ja kansainväliseltä sarjakuvakentältä – festivaalitaiteilijana Sarjakuva-Finlandian voittanut Kimmo Lust

Sarjakuvafestivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa sarjakuvataiteilija Kimmo Lust. Hänet tunnetaan vuoden 2023 Sarjakuva-Finlandia-voittajateoksen Silmukka tekijänä. Lustin sarjakuvien aiheet pyörivät pääsääntöisesti mielenterveyden ja seksuaalisuuden ympärillä. Raa’an rehelliset tarinat perustuvat Lustin omiin kokemuksiin. Kun Lust sai kuulla festivaalien tämänvuotisen teeman olevan matkustaminen, hänelle kehittyi heti ajatus kissahahmosta, joka näkee ajan virtaavan silmiensä edessä. ”Kissan päät ovat otoksia hahmon tunnereaktioista tämän joutuessa yllättävän ajassa matkustamisen keskiöön ja maailman auetessa tämän silmien edessä”, Lust avaa.

Festivaalilavoilla esiintyy merkittäviä suomalaisia sarjakuvataiteilijoita kuten Mika Lietzén, Matti Hagelberg, Janne Parviainen, Tiitu Takalo, Jyrki Nissinen, Heikki Paakkanen ja Aapo Kukko sekä kansainvälisen sarjakuvakentän edustajia kuten Miguel Vila (Italia) ja Saskia Gullstrand (Ruotsi).

Sarjakuvatietokirjoistaan tunnettu Paul Gravett (Iso-Britannia) esittelee Tove Janssonin elämää ja taidetta luotaavaa teostaan, joka on vastikään julkaistu suomeksi. Milla Paloniemen luoma Kiroileva siili täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja saamme festareilla kuulla siilin elämästä ja Paloniemen nerokkaasta brändistä.

Kansainvälisen Batman-päivän kunniaksi festivaaleilla kokoonnutaan Batman-puhekaraoken äärelle

Kansainvälistä Batman-päivää juhlitaan ensimmäisenä festivaalipäivänä. Festivaaleilla esitetään Pekka Paalasen ohjaama Batman-lyhytelokuva Crime Alley vuodelta 2022. Elokuva palkittiin keväällä 2023 Tampereen elokuvajuhlilla ekologisesta tuotannosta myönnettävällä Verso-palkinnolla. Lauantai-ilta huipentuu kävijöiden päästessä ilmaisemaan sisäistä Batmaniaan iltaklubilla järjestettävässä Batman-puhekaraokessa.

Festivaali tarjoaa sekä lapsille että aikuisille tekemistä, joka on suurelta osin maksutonta. Ohjelmaan sisältyy työpajoja, tekijähaastatteluja ja muuta puheohjelmaa, sarjakuvaluentaa ja paljon muuta. Viikonlopun aikana pääsee seuraamaan Cosvision ry:n cosplay-pukunäytöstä, haastamaan itseään piirustuskilpailussa tai ottamaan tatuoinnin sarjakuvantekijä Apila Pepitan pop-up-tatuointistudiolla. “Halusimme tehdä tämän vuoden ohjelmasta hauskan, ja lisäsimme yllättäviä elementtejä perinteisten myyntipöytien ja puheohjelmien oheen”, taiteellinen johtaja Athanasía Aarniosuo selittää.

Osana sarjakuvafestivaalia järjestetään myös suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest. Se jakaa tänäkin vuonna palkinnot pienlehdelle ja verkkosarjakuvalle.

Näyttelyt tänä vuonna poikkeuksellisen suuressa roolissa

Korjaamolta festivaalitapahtuma levittäytyy syys- ja lokakuun ajaksi ympäri kaupunkia gallerioihin ja muihin näyttelytiloihin. 

”Sekä minä että tuottaja Ella Tahkolahti olemme taustaltamme kuvataiteilijoita, joten näyttelykokonaisuuteen panostaminen oli luontevaa. Lisäksi inspiroiduin näyttelypainotteisesta Fumetto-sarjakuvafestivaalista vieraillessani Sveitsin Luzernissa maaliskuussa”, Aarniosuo kertoo.

Kutsuvieraiden näyttelyitä järjestetään useissa eri tiloissa, esimerkkeinä sveitsiläisen Andreas Gefen näyttely Stoan parvigalleriassa, Samira Belorfin (Sveitsi) näyttely Kalasataman seripajan galleriassa ja Sheree Domingon (Saksa) näyttely Käpylän kirjastossa. Lisäksi näyttelyn järjestävät mm. saksalainen Marijpol, Janne Parviainen, Sanna Hukkanen, kansainvälinen Zoras-kollektiivi ja festivaalitaiteilija Kimmo Lust.

Festivaalien työryhmä on kuratoinut myös ryhmänäyttelyn The Store -näyttelytilaan ja seniorien sarjakuvakurssin aikana syntyneiden teosten näyttelyn Om’pu-galleriaan. 

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

info@sarjakuvafestivaalit.fi

Ella Tahkolahti
tuottaja
ella.tahkolahti(at)sarjakuvafestivaalit.fi

Athanasía Aarniosuo
taiteellinen johtaja
athanasia.aarniosuo(at)sarjakuvaseura.fi


Kuvia median käyttöön

Helsingin sarjakuvafestivaalien pressikuvat ja logot ovat käytettävissä vain Helsingin sarjakuvafestivaalista kertovissa yhteyksissä. Mainitsethan kuvaajan tai kuvittajan nimen aina kun mahdollista silloin, jos nimi on mainittu kuvan yhteydessä.


Festivaalin kuvitukset


Kuvia tiedotukseen / Kunniavieraat 2023


Kuvia tiedotukseen / Aikaisemmat vuodet