TIEDOTE 10.8.2020 Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään syyskuun 5.-6. päivä Suvilahdessa

Vuosi on ollut poikkeuksellinen ja monin tavoin haastava, mutta festivaalien järjestämisestä vastaava työryhmä on pitkällisen pohdinnan jälkeen tullut siihen tulokseen, että Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään tänä vuonna syyskuun 5.-6. päivä Suvilahden Kattilahallissa. Nykyisten olosuhteiden puitteissa koemme, että tehtävämme on tukea suomalaista sarjakuvakenttää kaikin mahdollisin tavoin ottaen kuitenkin samalla huomioon niin kävijöidemme, vieraidemme kuin järjestäen turvallisuuden.

Tämä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että ohjelma poikkeaa jossain määrin tavanomaisesta ja se on suunniteltu viranomaisten määräyksiä kuin yleistä turvallisuutta silmällä pitäen. Kansainvälisten vieraiden haastattelut tehdään internetin välityksellä. Lisäksi kaikki haastattelut streamataan kotiyleisölle. Olemme myös päättäneet siirtää espanjalaista sarjakuvataidetta esittelevän ohjelmakokonaisuuden ensi vuodelle.

Ohjelmistoa hajautetaan tänä vuonna ympäri maata. Helsingissä tapahtuvan ohjelman ohella paikalliset sarjakuvatoimijat osallistuvat Helsingin sarjakuvafestivaaleille internetin kautta. Muun muassa Oulun, Turun ja Porin sarjakuvakentät toteuttavat omat ohjelmakokonaisuutensa.

Pienlehtiin keskittyvä Zine Fest 2020 on festivaalityöryhmän toimesta päätetty siirtää pidettäväksi digitaalisena. Zine Fest tuottaa haastatteluita ja paneeleita sekä muuta ohjelmaa virtuaalisena sekä tallenteina. Lisäksi omakustannejulkaisuja tulee myyntiin muun muassa Turun sarjakuvakaupan verkkokaupan kautta.

Festivaalityöryhmä pitää silmällä koronaepidemian kehitystä ja viranomaisten määräyksiä ja suosituksia. Toistaiseksi tapahtumajärjestelyt etenevät suunnitellusti, mutta olemme valmiita tekemään päätöksiä lyhyelläkin varoitusajalla, mikäli sellaiset tulevat tarpeen.

Vuoden 2020 festivaaliteemoja ovat graphic medicine, eli terveyssarjakuvat ja tatuoinnit. Festivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa festivaalitaiteilija Tiitu Takalo. Hänen ohella muita kunniavieraita ovat muun muassa Sami Yaffa, Viivi Rintanen, kanadalainen Sophie Labelle sekä brittiläinen Alex Norris, joka on tullut tunnetuksi Oh No!-nettisarjakuvastaan.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Maura Manninen
tuottaja
+358400456381
info@sarjakuvafestivaalit.fi

Onni Mustonen
tiedottaja
+358505959023
onni.mustonen@sarjakuvafestivaalit.fi