Näyttelyt / Exhibitions

Emmi Nieminen: Villiinnytys- Rewilding

3.9.-1.10.2021
Galleria Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9

Näyttely avoinna ti-pe klo 12-18.

Näyttelyn avajaiset perjantaina 3.9. klo 17-19.

Pieni khimaira on valmis syntymään: sen pantterin ja lehmän silmät vielä tiukasti kiinni, häntä uneksii kiertyneenä jalkojen ympärille. Turkkilot ja muurahaiset kerääntyvät auki viilletyn kyyn raadon äärelle. Vaaleanpunainen neilikka, äidillisen rakkauden symboli. Muste paperilla muuttuu lihaksi ja vereksi.

Näyttelyssä Villiinnytys – Rewilding Niemisen piirrokset käsittelevät suomalaisten syntyvyyteen liittyvää julkista keskustelua nuoren, lapsettoman naisen näkökulmasta yhdistettynä luontosuhteeseemme ja toisiin lajeihin. Naiseus, luonto ja eläimellisyys ovat kietoutuneet yhteen tuhansia vuosia vanhojen tarinaperinteiden kautta: nainen on toinen siinä missä eläin, hallittava ja kesytettävä kuin luonto ja olemassa miestä varten. Naisen tärkein ja pyhin tehtävä on synnyttää maailmaan lisää ihmisiä ja olla äiti. 

Villiintämisen surrealistisessa maailmassa ihmisnainen ei kykene saamaan ainoastaan ihmislapsia, hän voi valita lapsensa useista lajeista. Jos voisi valita, kuinka moni meistä synnyttäisi lisää ihmisiä? Kuinka moni meistä valitsisi planktonin, lumileopardin tai kyyn? Muuttuisiko ihmisäiti toislajisen lapsensa kautta myös epäinhimilliseksi ja villiksi? Onko äidillisyys yhä yhtä arvokasta, jos tämä ominaisuus – huolehtiminen, lempeys ja hoiva – kohdistuu ympäröivään luontoon ja toisiin lajeihin? 

Emmi Nieminen (s.1988) on tamperelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja sekä Helsingin sarjakuvafestivaalien 2021 festivaalitaiteilija. Nieminen on parhaiten tunnettu teoksestaan Vahinkoraja (2014) ja hänen ja Johanna Vehkoon toteuttamasta journalistisesta sarjakuvateoksesta Vihan ja inhon internet (2017, Kosmos Kustannus). Vihan ja inhon internet voitti Nuori Voima -palkinnon vuonna 2018. Nieminen on tamperelaisen Tampereen Taidehalli -työhuonekollektiivin perustajajäsen ja oli mukana Sisaret 1918 -antologiassa, joka voitti vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia -palkinnon.

Näyttelyn on rahoittanut Pirkanmaan kulttuurirahasto.

SASKIA GULLSTRAND & RIINA TANSKANEN: ONE BRINGS SORROW, ONE BRINGS JOY / AIKUISTUMISRIITTEJÄ

1. – 17.9.2021
Suomenlinna B28, Helsinki, Suomi
Kieli: Ruotsi, suomi

Näyttely avoinna ke–la klo 13–17

Esittelemme kahden nuoren sarjakuvataiteilijan teoksia: Saskia Gullstrand (Ruotsi) ja Riina Tanskanen (Suomi). Taiteilijoiden teoksia yhdistää teemallisesti feminismi ja kantaaottavuus, ja molemmat käsittelevät teoksissaan mm. mielenterveyttä ja seksuaalisuuksia.

Avajaiset 1.9. klo 17–19

Saskia Gullstrand (s. 1989) on ruotsalainen sarjakuvataiteilija ja opettaja, jonka tarinat kertovat rakkaudesta, sisaruudesta ja väkivallasta. Saskia asuu ja työskentelee tällä hetkellä Malmössä. Saskia tulee työskentelemään Suomen sarjakuvaseuran järjestämässä CUNE-Comics-in-residency  ohjelmassa Helsingissä elo–syyskuussa. Näyttelyssä hän esittelee teoksia kahdesta sarjakuvasarjastaan. One Brings Sorrow, One Brings Joy, kertoo tarinan noitaäidistä, joka lohduttaa lastaan oudon painajaisen keskellä. Toinen teossarja Jewels koostuu yhden sivun sarjakuvista, jotka käsittelevät kukin tunteita ja tilanteita.

Riina Tanskanen (s. 1998) on suomalainen sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan Tympeät tytöt -teoksistaan, joita hän esittelee Instagram-tilillään. Sen lisäksi hän kirjoittaa myös runoja, proosaa ja novelleja. Tympeät tytöt -taidetilin hän perusti Instagramiin huhtikuussa 2020. Tilillä on jo yli 24 000 seuraajaa. Taideteoksissaan Tanskanen käsittelee yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia: muun muassa suorituskeskeistä yhteiskuntaa, kehonkuvaa, ulkonäköpaineita, rasismia, seksismiä, seksuaalisuutta, seksuaalista väkivaltaa ja tyttöenergiaa. Instagram-tilillään Tanskanen kirjoittaa taideteosten yhteyteen yhteiskuntaa arvostelevia tekstejä ja naiseuteen liittyviä kokemuksia. Tympeistä tytöistä julkaistaan sarjakuva-albumi kesällä 2021.

Katso molempien tekijöiden haastattelu yhteiskäynnillä Suomenlinnassa festivaalin Youtube-kanavalta.

Pauli Kallio & Juliana Hyrri: Kalle, Kaneli, pallo ja sello

26.8.2021-18.9.2021
Malmitalo, Ala-Malmintori 1

Juliana Hyrrin ja Pauli Kallion Kalle, Kaneli, pallo ja sello -näyttely raottaa tekijöiden lastensarjakuvakirjojen maailmaa.

Sarjan ensimmäinen osa Kalle, pallo ja sello ilmestyi vuonna 2019, ja syksyllä 2021 ilmestyy sarjan toinen osa Kalle, Kaneli ja kipsi (Suuri Kurpitsa). Malmitalon gallerian näyttely esittelee sarjakuvaoriginaaleja ja printtejä Pauli Kallion käsikirjoittamasta ja Juliana Hyrrin piirtämästä lastensarjakuvasta, joka kertoo alakouluikäisestä pojasta Kallesta ja hänen ystävästään Kanelista ja heidän yhteisistä harrastuksista. Pulmista piittaamatta Kalle tasapainoilee iloisesti pallon ja sellon välillä ja saa myös parhaan pelikaverinsa Kanelin kiinnostumaan musisoinnista. Kaneli pimputtaa iloisesti pianoa ja Kalle sahaa selloa sähäkästi. Molemmat potkivat ja pukkivat palloa Huttulammen Palloseurassa, kunnes toinen heistä kiipeä koivuun noutamaan oksanhaaraan jumittunut jalkapalloa. Kipeä kolahdus johtaa sankarimme Huttuvaaran terveyskeskukseen. Toipilasaika kuluu kiduttavan hitaasti, mutta elämä voittaa viimeistään silloin, kun kipsi poistetaan ja Huuhkajien maalitykki Teemu Pukki tupsahtaa Hupsin harjoituksiin.

Näyttely on avoinna Malmitalon aukioloaikoina.

Lisätietoja: malmitalo.fi

Venäläiset supersankarit – Moskovalaista nykysarjakuvaa

1.9.-3.10.2021
Kultturikeskus Stoa, Parvigalleria, Turunlinnantie 1

Moskovalainen sarjakuvakustantamo Bubble comics on viimeisen kymmenen vuoden aikana luonut tyhjästä venäläisen supersankarin käsitteen.

Kustantamo on luonut jo kymmeniä alkuperäissarjoja omine supersankareineen, jotka ovat saaneet vaikutteita amerikkalaisesta supersankariperinteestä. Sankarit ovat keränneet jo lukijakuntaa kotimaassaan ja poikineet jopa ensimmäisen sarjakuvaan perustuvan elokuvan. Mutta millainen on venäläinen supersankari? Keitä ovat taiteilijat sankareiden takana? Venäläisen nykysarjakuvan näyttely vastaa näihin kysymyksiin ja esittelee kustantamolta neljä alkuperäissarjaa ja kolme taiteilijaa. 

Näyttely on avoinna Stoan aukioloaikojen mukaan.
Lisätietoja: stoa.fi

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä

14.8.-12.9.2021
La bohème, Katariinankatu 4

Näyttely on auki ti-su klo 12–21.

2020-luvun suomalaisen pop-feminismin suosituin taideprojekti Tympeät tytöt purkaa tyttöyden ahtaita normeja. Söpön karnevalististen tyttökuvien ja viiltävän yhteiskuntakriittisten tekstien muodostama ristiriita tuo tyttöyden todellisuuden esiin kaikessa kauneudessaan ja karuudessaan. Tympeät tytöt tunnetaan erityisesti Instagramissa (@tympeattytot), jossa tili on kerännyt vuodessa useita kymmeniä tuhansia seuraajia.Tympeä tytöt – Aikuistumisriittejä -näyttely esittelee Tanskasen samannimisen esikoissarjakuvakirjan originellit, käsin piirretyt sivut. Yhdeksi syksyn suurimmaksi kirjatapaukseksi ennustettu teos tarkastelee karmaisevia ”aikuistumisriittejä”, kollektiivisesti jaettuja kokemuksia, joita tytöt, tai yhteiskuntamme silmissä tytöiksi nähdyt joutuvat kokemaan kasvaessaan aikuiseksi. Näyttely on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä uniikit kirjallisuusviitteitä ja diskurssisotia pursuilevat sarjakuvakirjan sivut, jotka ovat taideteoksia itsessään.
Sarjakuvat tarttuvat esimerkiksi seksuaalisen väkivallan pelkoon, hoivavastuuseen, kehon kontrolliin, kulttuurikentän mieskatseeseen, tukahdutettuun aggressioon sekä kivuliaaseen tahtoon kaapia tyttöytensä pois ollakseen uskottava. Tympeät tytöt eivät etsi syntipukkia vaan joutuvat kerta toisensa jälkeen toteamaan, että ahtaat rakenteet elävät kaikkialla yhteiskunnassamme – myös heissä itsessään. 

Lisää näyttelyitä tulossa myös marraskuussa 2021!

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
CUNE - Comics Union of Northern Europe

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2021
Copyright © kuvitukset/illustrations Emmi Nieminen