Näyttelyt / Exhibitions

Emmi Nieminen: Villiinnytys- Rewilding

13.–14.11.2021
Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Mennyt näyttely: 3.9.–1.10.2021
Galleria Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9

Pieni khimaira on valmis syntymään: sen pantterin ja lehmän silmät vielä tiukasti kiinni, häntä uneksii kiertyneenä jalkojen ympärille. Turkkilot ja muurahaiset kerääntyvät auki viilletyn kyyn raadon äärelle. Vaaleanpunainen neilikka, äidillisen rakkauden symboli. Muste paperilla muuttuu lihaksi ja vereksi.

Näyttelyssä Villiinnytys – Rewilding Niemisen piirrokset käsittelevät suomalaisten syntyvyyteen liittyvää julkista keskustelua nuoren, lapsettoman naisen näkökulmasta yhdistettynä luontosuhteeseemme ja toisiin lajeihin. Naiseus, luonto ja eläimellisyys ovat kietoutuneet yhteen tuhansia vuosia vanhojen tarinaperinteiden kautta: nainen on toinen siinä missä eläin, hallittava ja kesytettävä kuin luonto ja olemassa miestä varten. Naisen tärkein ja pyhin tehtävä on synnyttää maailmaan lisää ihmisiä ja olla äiti. 

Villiintämisen surrealistisessa maailmassa ihmisnainen ei kykene saamaan ainoastaan ihmislapsia, hän voi valita lapsensa useista lajeista. Jos voisi valita, kuinka moni meistä synnyttäisi lisää ihmisiä? Kuinka moni meistä valitsisi planktonin, lumileopardin tai kyyn? Muuttuisiko ihmisäiti toislajisen lapsensa kautta myös epäinhimilliseksi ja villiksi? Onko äidillisyys yhä yhtä arvokasta, jos tämä ominaisuus – huolehtiminen, lempeys ja hoiva – kohdistuu ympäröivään luontoon ja toisiin lajeihin? 

Emmi Nieminen (s.1988) on tamperelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja sekä Helsingin sarjakuvafestivaalien 2021 festivaalitaiteilija. Nieminen on parhaiten tunnettu teoksestaan Vahinkoraja (2014) ja hänen ja Johanna Vehkoon toteuttamasta journalistisesta sarjakuvateoksesta Vihan ja inhon internet (2017, Kosmos Kustannus). Vihan ja inhon internet voitti Nuori Voima -palkinnon vuonna 2018. Nieminen on tamperelaisen Tampereen Taidehalli -työhuonekollektiivin perustajajäsen ja oli mukana Sisaret 1918 -antologiassa, joka voitti vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia -palkinnon.

Näyttelyn on rahoittanut Pirkanmaan kulttuurirahasto.

Terhi Ekebom & Bo Haglund: Metsätutkielmia

5.–26.11.2021
Galleria Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9

Näyttely avoinna ti–pe klo 12–18.

Näyttelyn avajaiset torstaina 11.11. klo 17–19
Facebook-tapahtuma

Taitelijat tavattavissa festivaalilauantaina 13.11. klo 12–16
Facebook-tapahtuma

Terhi Ekebomin ja Bo Haglundin näyttely Metsätutkielmia tutkii eri lähestymistapojen kautta metsää, metsään menemistä ja metsän siimeksessä olemista. Taiteilijat tarkastelevat metsän valoa ja varjoa, yhteyksiä ihmisen ja luonnon välillä, osasia, kokonaisuuksia, virtaa, liikettä, puita, olotiloja, tunteita, esteettisyyttä, eksistentiaalisia kipupisteitä, tyhjyyttä, kaipuuta, ihmisenä olemista…

Tekijät lähestyvät teemaa molemmat omista näkökulmistaan. Ekebom havainnoi valon vaikutusta liikkuvissa paperveistoksissaan ja sarjallisissa luontotutkielmissaan. Haglund esittää maalaussarjan  jonka kuva-aiheet sijoittuvat metsää muistuttavaan ympäristöön. Eri tapahtumat ja asetelmat vaihtelevat ja vuorottelevat. Metsä näyttäytyy taustafondina kuvapinnan etualalla olevalle korokkeelle tai altaalle. Molemmat tekijät ovat julkaisseet useita sarjakuvakirjoja, joita on esillä näyttelyn yhteydessä. Sarjallinen ilmaisutapa kulkee mukana näyttelyn teoksissa, joissa voi nähdä yhteyksiä sarjakuvataiteen ja -kerronnan alueilta. Teokset ovat ikään kuin otoksia jostain tarinasta ilman puhekuplia. 

Gallerian takaseinälle rakentuu olemisen osia paperileikkaustekniikan avulla tutkiskeleva yhteisteos. Tekijät tutkivat aihetta pienoiskoossa ja koostavat ja varioivat tutkimuksistaan synteesin. Työskentelytapa on kerronnallinen ja kerroksellinen. Taiteilijat halusivat pitää yhteisnäyttelyn Suomen sarjakuvaseuran galleriassa Kalliossa, koska näyttely tutkii myös sarjakuvan, kuvitustaiteen ja maalaustaiteen kontekstista riippuen hämärtyviä rajapintoja.

Terhi Ekebom on helsinkiläinen kuvittaja ja kuvataiteilija, joka tekee myös sarjakuvia, seinämaalauksia ja julkista taidetta. Liike, viiva ja luonto ovat keskeisessä osassa.

Bo Haglund on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja lavastaja, joka keskittyy näyttelytoimintaan. Pääpaino on maalaustaiteessa jossa hän mm tutkii ihmisen suhdetta luontoon. 

www.terhiekebom.com

www.bohaglund.com

An Equal Future – Inspiring Social Innovations from Finland, the UK and Ireland

13.–14.11.2021
Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti julkaisi futuriikin tasa-arvoa edistävistä sosiaalisista innovaatioista juhlistaakseen instituutin 30 toimintavuotta. Sarjakuvamuotoinen kirja Tasa-arvoinen tulevaisuus – Sosiaalisia innovaatiota Suomesta, Irlannista ja Britanniasta ilmestyi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjan piirrosjäljestä vastasi kolme eturivin sarjakuvataiteiljaa: suomalainen Maria Björklund, englantilainen Darryl Cunningham ja pohjoisirlantilainen PJ Holden. Kumppanina hankkeessa toimi brittiläinen Lakes International -sarjakuvafestivaali. 

Projisointinäyttely esittelee teosta digitaalisessa muodossa, ja teosta on myös jakelussa festivaaleilla näyttelyn yhteydessä.

*

The Finnish Institute in the UK and Ireland celebrated its 30th birthday with a publication highlighting social innovations that promote equality. The comic book An Equal Future – Inspiring Social Innovations from Finland, the UK and Ireland was published in Finnish, Swedish and English. Three leading comic artists worked on the book: Maria Björklund from Finland, Darryl Cunningham from England and PJ Holden from Northern Ireland. The project was carried out in collaboration with Lakes International Comic Arts Festival.

The projected exhibition presents the book in digital form, and physical copies are distributed at Helsinki Comics Festival in connection to the display.

An Equal Future / Tasa-arvoinen tulevaisuus / En jämlik framtid
Download the e-book here
Published by Finnish Institute in the UK and Ireland
www.fininst.uk

Taivaallisin näyttely

13.–14.11.2021
Merikaapelihalli, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1

Taivaallisin pienlehti -voittaja Mikael Heikkasen ja Taivaallisin verkkosarjakuva -voittaja Kristiina Oittinen esittelevät sekä voittajateoksiaan että muuta taidettaan.

Mikael Heikkasen teos 2007: A Trans Odyssey keräsi tuomariston äänet puolelleen hyvin kasassa pysyvällä henkilökohtaisella tarinallaan, jossa piirrosjälki on taitavan pekistettyä.

Kristiina Oittisen verkkosarjakuva Kiusaamisen Logiikka vakuutti tuomarit aina yhtä ajankohtaisella aiheellaan, jota käsiteltiin huumorilla. Siinä nauretaan kiusaajalle ja kiusaamista mahdollistavalle systeemille, ei kiusatulle.

mitjamikael.gumroad.com

Instagram @kiusaamisen.logiikka

Kutikuti: Late Rise

1.–30.11.2021
Ravintola Sörkan Ruusu, Pääskylänrinne 3

Näyttelyn avajaiset pe 12.11.2021 klo 19–>

Näyttely Late Rise juhlistaa seitsemää uutta, alkusyksystä ilmestynyttä risozineä, joiden tekijäkaarti koostuu nykysarjakuvayhdistys Kutikutin taiteilijoista. Kaartiin kuuluvat ovat Evangelos Androutsopoulos, Sanna Hukkanen, Tiina Lehikoinen, Lauri Mäkimurto, Hannele Richert, Tuomas Tiainen ja Amanda Vähämäki. Näyttely on esillä Ravintola Sörkan Ruusussa marraskuun ajan.

*

Exhibition Late Rise is based on a series of new risozines published this autumn. It features artists behind the zines: Evangelos Androutsopoulos, Sanna Hukkanen, Tiina Lehikoinen, Lauri Mäkimurto, Hannele Richert, Tuomas Tiainen, and Amanda Vähämäki, all members of Kutikuti contemporary comics association. The exhibition will run from November 2nd to November 30th at Bar Sörkan Ruusu.

www.kutikuti.com

Terhi Adler: W H A T E V E R – tilallista sarjakuvaa

9.–20.11.2021
Kanneltalo, Klaneettitie 5

Näyttely tutkii, miten toteuttaa sarjakuvaa uudella tavalla: kolmessa ulottuvuudessa. Näyttelytilan valtaavat sarjakuvainstallaatiot erilaisissa kokeellisissa muodoissa.

Mitä, jos käsittäisimmekin sarjakuvanäyttelyn uudelleen. Olisiko mahdollista saavuttaa tilassa sama immersion taso kuin sarjakuvakirjaa lukiessa? Millaista olisi astua osaksi sarjakuvaa? Olisiko sarjakuvan mahdollista olla interaktiivista? Tämä näyttely rikkoo rajoja ja kenties pakottaa tulkitsemaan termin ’sarjakuva’ uudelleen. Kyseessä on eräänlainen laboratorio erilaisille tilallisen sarjakuvan formaateille.

Whatever on sarjakuvaprojekti, joka on olemassa monessa ulottuvuudessa samaan aikaan. Lähtökohtaisesti se on sarjakuvaa. Toiseksi se on näyttelyssä näkemäsi tilalliset sarjakuvat/installaatiot. Kolmanneksi, kehitteillä on myös sarja lyhyitä animaatioita.

Whatever kertoo kolmikymppisestä Tytöstä, joka elää parhaan kaverinsa Kissan ja terapeutti-Kasvinsa kanssa kämppiksinä, ja yrittää selviytyä tylsästä mutta kaoottisesta elämästään deittiäppien, pätkätöiden ja parantavien kristallien kanssa. Hahmot ovat tällä kertaa jumittuneet outoihin, ennenkokemattomiin tiloihin.

Terhi Adler (1989) on poikkitaiteellinen graafikko, kuvittaja ja luova generalisti, joka tekee myös sarjakuvaa sekä animaatiota. Kiinnostuksenkohteita ovat myös esim. keramiikka, videotaide sekä komiikka.

Adler on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi, ja tämä näyttely on hänen opinnäytetyönsä taiteellisen tutkimuksen osuus. Näyttely on osa Suomen Kulttuurirahaston Taiteiden Kesä -hanketta.

*

This exhibition acts as a research of a novel way to produce comics: in three dimensions. The exhibition space is filled with comic art installations in various different experimental forms.

What if we thought again what a comics exhibition could be like. Would it be possible to reach the same level of immersiveness as with reading a comic book? What would it be like to be a part of a comic strip? Could sequential art be interactive? This exhibition is pushing and breaking the limits, and possibly suggesting a new interpretation on the term ‘sequential art’. The exhibition could be considered as a laboratory studying various formats of spatial comics.

Whatever is a comics project that exists in many dimensions at the same time. First of all, it’s comics. Secondly, it’s the spatial comics/installations seen exhibited. Thirdly, a series of short animations are on their way.

Whatever tells the story of Girl in her thirties, who is living with her best friend Cat and therapist Plant as room mates. She is trying to survive her chaotic yet boring life filled with dating apps, odd jobs and healing crystals. This time the characters have been stuck in some weird, unforeseen circumstances.

Terhi Adler (1989) is a cross-disciplinary graphic designer, illustrator and creative generalist, who also makes comics and animation. She is interested in e.g. ceramics, video art and comedy too.

Adler is a recent postgraduate from Aalto university, and this exhibition was made as the artistic research part of her master of arts’ thesis for the same school. The exhibition is a part of Finnish Cultural Foundation’s Summer of the Arts project.

Terhi Adler @ Instagram

Tapahtuma Kanneltalon sivuilla

MENNEET NÄYTTELYT

SASKIA GULLSTRAND & RIINA TANSKANEN: ONE BRINGS SORROW, ONE BRINGS JOY / AIKUISTUMISRIITTEJÄ

1. – 17.9.2021
Suomenlinna B28, Helsinki, Suomi
Kieli: Ruotsi, suomi

Näyttely avoinna ke–la klo 13–17

Esittelemme kahden nuoren sarjakuvataiteilijan teoksia: Saskia Gullstrand (Ruotsi) ja Riina Tanskanen (Suomi). Taiteilijoiden teoksia yhdistää teemallisesti feminismi ja kantaaottavuus, ja molemmat käsittelevät teoksissaan mm. mielenterveyttä ja seksuaalisuuksia.

Avajaiset 1.9. klo 17–19

Saskia Gullstrand (s. 1989) on ruotsalainen sarjakuvataiteilija ja opettaja, jonka tarinat kertovat rakkaudesta, sisaruudesta ja väkivallasta. Saskia asuu ja työskentelee tällä hetkellä Malmössä. Saskia tulee työskentelemään Suomen sarjakuvaseuran järjestämässä CUNE-Comics-in-residency  ohjelmassa Helsingissä elo–syyskuussa. Näyttelyssä hän esittelee teoksia kahdesta sarjakuvasarjastaan. One Brings Sorrow, One Brings Joy, kertoo tarinan noitaäidistä, joka lohduttaa lastaan oudon painajaisen keskellä. Toinen teossarja Jewels koostuu yhden sivun sarjakuvista, jotka käsittelevät kukin tunteita ja tilanteita.

Riina Tanskanen (s. 1998) on suomalainen sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan Tympeät tytöt -teoksistaan, joita hän esittelee Instagram-tilillään. Sen lisäksi hän kirjoittaa myös runoja, proosaa ja novelleja. Tympeät tytöt -taidetilin hän perusti Instagramiin huhtikuussa 2020. Tilillä on jo yli 24 000 seuraajaa. Taideteoksissaan Tanskanen käsittelee yhteiskunnallisia ja sosiaalisia ongelmia: muun muassa suorituskeskeistä yhteiskuntaa, kehonkuvaa, ulkonäköpaineita, rasismia, seksismiä, seksuaalisuutta, seksuaalista väkivaltaa ja tyttöenergiaa. Instagram-tilillään Tanskanen kirjoittaa taideteosten yhteyteen yhteiskuntaa arvostelevia tekstejä ja naiseuteen liittyviä kokemuksia. Tympeistä tytöistä julkaistaan sarjakuva-albumi kesällä 2021.

Katso molempien tekijöiden haastattelu yhteiskäynnillä Suomenlinnassa festivaalin Youtube-kanavalta.

Pauli Kallio & Juliana Hyrri: Kalle, Kaneli, pallo ja sello

26.8.2021-18.9.2021
Malmitalo, Ala-Malmintori 1

Juliana Hyrrin ja Pauli Kallion Kalle, Kaneli, pallo ja sello -näyttely raottaa tekijöiden lastensarjakuvakirjojen maailmaa.

Sarjan ensimmäinen osa Kalle, pallo ja sello ilmestyi vuonna 2019, ja syksyllä 2021 ilmestyy sarjan toinen osa Kalle, Kaneli ja kipsi (Suuri Kurpitsa). Malmitalon gallerian näyttely esittelee sarjakuvaoriginaaleja ja printtejä Pauli Kallion käsikirjoittamasta ja Juliana Hyrrin piirtämästä lastensarjakuvasta, joka kertoo alakouluikäisestä pojasta Kallesta ja hänen ystävästään Kanelista ja heidän yhteisistä harrastuksista. Pulmista piittaamatta Kalle tasapainoilee iloisesti pallon ja sellon välillä ja saa myös parhaan pelikaverinsa Kanelin kiinnostumaan musisoinnista. Kaneli pimputtaa iloisesti pianoa ja Kalle sahaa selloa sähäkästi. Molemmat potkivat ja pukkivat palloa Huttulammen Palloseurassa, kunnes toinen heistä kiipeä koivuun noutamaan oksanhaaraan jumittunut jalkapalloa. Kipeä kolahdus johtaa sankarimme Huttuvaaran terveyskeskukseen. Toipilasaika kuluu kiduttavan hitaasti, mutta elämä voittaa viimeistään silloin, kun kipsi poistetaan ja Huuhkajien maalitykki Teemu Pukki tupsahtaa Hupsin harjoituksiin.

Näyttely on avoinna Malmitalon aukioloaikoina.

Lisätietoja: malmitalo.fi

Venäläiset supersankarit – Moskovalaista nykysarjakuvaa

1.9.-3.10.2021
Kultturikeskus Stoa, Parvigalleria, Turunlinnantie 1

Moskovalainen sarjakuvakustantamo Bubble comics on viimeisen kymmenen vuoden aikana luonut tyhjästä venäläisen supersankarin käsitteen.

Kustantamo on luonut jo kymmeniä alkuperäissarjoja omine supersankareineen, jotka ovat saaneet vaikutteita amerikkalaisesta supersankariperinteestä. Sankarit ovat keränneet jo lukijakuntaa kotimaassaan ja poikineet jopa ensimmäisen sarjakuvaan perustuvan elokuvan. Mutta millainen on venäläinen supersankari? Keitä ovat taiteilijat sankareiden takana? Venäläisen nykysarjakuvan näyttely vastaa näihin kysymyksiin ja esittelee kustantamolta neljä alkuperäissarjaa ja kolme taiteilijaa. 

Näyttely on avoinna Stoan aukioloaikojen mukaan.
Lisätietoja: stoa.fi

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä

14.8.-12.9.2021
La bohème, Katariinankatu 4

Näyttely on auki ti-su klo 12–21.

2020-luvun suomalaisen pop-feminismin suosituin taideprojekti Tympeät tytöt purkaa tyttöyden ahtaita normeja. Söpön karnevalististen tyttökuvien ja viiltävän yhteiskuntakriittisten tekstien muodostama ristiriita tuo tyttöyden todellisuuden esiin kaikessa kauneudessaan ja karuudessaan. Tympeät tytöt tunnetaan erityisesti Instagramissa (@tympeattytot), jossa tili on kerännyt vuodessa useita kymmeniä tuhansia seuraajia.

Tympeä tytöt – Aikuistumisriittejä -näyttely esittelee Tanskasen samannimisen esikoissarjakuvakirjan originellit, käsin piirretyt sivut. Yhdeksi syksyn suurimmaksi kirjatapaukseksi ennustettu teos tarkastelee karmaisevia ”aikuistumisriittejä”, kollektiivisesti jaettuja kokemuksia, joita tytöt, tai yhteiskuntamme silmissä tytöiksi nähdyt joutuvat kokemaan kasvaessaan aikuiseksi. Näyttely on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä uniikit kirjallisuusviitteitä ja diskurssisotia pursuilevat sarjakuvakirjan sivut, jotka ovat taideteoksia itsessään.

Sarjakuvat tarttuvat esimerkiksi seksuaalisen väkivallan pelkoon, hoivavastuuseen, kehon kontrolliin, kulttuurikentän mieskatseeseen, tukahdutettuun aggressioon sekä kivuliaaseen tahtoon kaapia tyttöytensä pois ollakseen uskottava. Tympeät tytöt eivät etsi syntipukkia vaan joutuvat kerta toisensa jälkeen toteamaan, että ahtaat rakenteet elävät kaikkialla yhteiskunnassamme – myös heissä itsessään. 

Tukijat, yhteistyökumppanit ja sponsorit

Opetus- ja kulttuuriministeriö
Helsingin kaupunki
CUNE - Comics Union of Northern Europe

Copyright © Helsingin sarjakuvafestivaalit 2021
Copyright © kuvitukset/illustrations Emmi Nieminen