Näyttelyt / Exhibitions

Jiipu Uusitalo: Sydänluola – sarjallisia rauhankuvituksia

Gallery Södervik, Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki

Helsingin Sarjakuvafestivaalien festivaalitaiteilijaksi kutsuttu Jiipu Uusitalo (-82) tuo Tiivistämön näyttelyyn 2022 -vuoden aikana syntyneitä, rauhanaiheisia sarjallisia kuvituksiaan. Esillä on mm. festivaaleilla julkaistavan Sydänluola-nimisen pienlehden originaalisivuja ja festivaalien rauha & sota -teemaan syntyneitä kuvituksia.

50 vuotta Sarjainfoa

Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki

50 vuotta täyttävä Sarjainfo on Suomen ainoa sarjakuviin erikoistunut aikakauslehti. Se on ollut tärkeä tietolähde aikana ennen nettiä ja palvelee hyvin edelleen esimerkiksi uusien sarjakuvantekijöiden esittelijänä. Kattilahallin lukunurkkauksessa voi tutustua Sarjainfon numeroihin kautta aikojen.

Puupää 50 vuotta

Kattilahalli, Sörnäisten rantatie 22, 00540 Helsinki

Suomen sarjakuvaseuran tunnustuspalkinto Puupäähattu täyttää 50 vuotta.

Eruption: Moderni islantilainen sarjakuvataide

10.-29.9.2022

Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, 00170 Helsinki

Tiistai 12–19

Keskiviikko 12–19

Torstai 12–19

Perjantai 12–16

Lauantai 12-16

Sunnuntai 12-16

The Icelandic Comics Society esittää: Eruption − Islannin modernin sarjakuvataiteen näyteikkuna. Sarjakuvantekijät jään ja tulen maan eri rannikolta esittelevät Islannin nopeasti kasvavan sarjakuvaskenen monipuolisuutta ja ihmeellisyyttä. Liity joukkoomme, kun seikkailemme läpi arjen ja fantasiamaailman, tragiikan ja ilon, ja tutustumme niin syyllisyyden vaivaamiin avaruussikoihin kuin jättimäisiin supervauvoihinkin.

Näyttely sisältää teoksia useammalta islantilaiselta sarjakuvataiteilijalta ja Islannin Sarjakuvaseuran jäseneltä. Mukana näyttelyssä ovat Atla Hrafney & Anna Ryzhova, Elias Rún, Pétur Atli, Brimrún Birta, Edda Katrín Malmqvist, Sólveig, Didley Florez sekä Einar Valur Másson.

Kati Rapia: VOIMIA – Tähtitieteilijän vaimon paluu

7.-30.9.2022

Kalasataman seripaja, Vanha talvitie 9, 00580 Helsinki

Avajaiset 7.9. klo 17-19

Kati Rapian VOIMIA! – Tähtitieteilijän vaimon paluu – sarjakuvakirja kertoo siitä, mitä tapahtuu samaan aikaan toisaalla. On kyse muun muassa kolmesta ärsytetystä historiallisesta nykynaisesta, muutoksesta, hotellista, purkamisesta, säilyttämisestä, tähtikuvioista, sivuutetuksi/siivutetuksi joutumisen kokemuksista, tulevaisuuden juustoista, solidaarisuudesta, linnuista ja lohdusta. VOIMIA! on isoin osin tosi, ja isoin osin osin-tosi, täsmällisemmin sitä ei voi juuri kertoa. 

Kalasataman seripajan galleriassa esillä lisäksi kirjaan liittyvä serigrafia-näyttely.

Rauhan kuvitelmia – sodanvastaista sarjakuvaa

1.-30.9.2022

Käpylän kirjasto, Väinölänkatu 5, 00610 Helsinki

Sodanvastaista sarjakuvaa ja kuvitusteoksia esittelevä Rauhan kuvitelmia -näyttely on esillä Käpylän kirjastossa (Väinölänkatu 5, Helsinki) syyskuun 2022 ajan.

Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan tuomitseva Rauhan kuvitelmia-näyttely pyrkii luomaan vihasta, militarismista ja rasismista vapaan tilan, jossa taiteen kautta ja sen äärellä olisi mahdollista käydä rauhanomaista dialogia kansalaisuuteen katsomatta. Näyttelyssä on esillä teoksia neljältä venäläistaustaiselta ja yhdeltä ukrainalaistaustaiselta taiteilijalta.

Ukrainalaistaustainen, Yhdysvalloissa asuva taiteilija ja tutkija Julia Aleksejeva valaisee sarjakuvassaan Ukrainan sodan taustoja ja seurauksia. Darja Apahontšitš ja Lilija Matvejeva ovat venäläisiä taiteilijoita, jotka asuvat tällä hetkellä maanpaossa Tbilisissä ja Berliinissä. Apahontšitš on venäjällä listattu ulkomaiseksi media-agentiksi. Heidän teoksissaan näkyy voimakkaana sodan aiheuttama suru, mutta myös toiveet toisenlaisesta maailmasta ilman sotaa. Mukana on myös moskovalaisen Vicious Membrane -studion taiteilijat Neonlucifer ja Igor Bogdanov, joille näyttely antaa tilaisuuden sodanvastaisten näkemysten ilmaisuun, joka ei ole enää mahdollista Venäjällä. Heidän teoksensa käsittelevät sotaa fantasian ja scifin keinoin.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran, Maailman sarjakuvat ry:n ja Suomen Rauhanpuolustajien kanssa. Käpylän kirjastossa näyttelyn järjestää Käpylän Venäjä-seura Druzhba, ja se on esillä osana Helsingin sarjakuvafestivaalia.

Näyttelyn ovat ideoineet ja koonneet sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen ja tuottaja Kerttu Matinpuro, joilla on molemmilla taustaa rauhanliikkeessä sekä kokemusta kulttuuriyhteistyöstä Venäjällä. Näyttelyn kuraattoreiden ahdistuksesta ja voimattomuuden tunteesta syntyi toive tilasta, jossa voisi rakentaa vihan sijaan ymmärrystä nyt, kun maailma tuntuu nyrjähtäneen hallitsemattomasti kohti väkivaltaista kaaosta. Vaikeina aikoina tarvitaan uutisten lukemisen rinnalle myös muunlaisia tapoja käsitellä maailman tapahtumia. Taiteella on mahdollisuus tarjota sellaisia.

#Нівійні #Нетвойне

Passiflora – Kärsimyskukka: 16 portugalilaista nykysarjakuvataiteilijaa

9.9.-2.10.2022

Stoan parvekegalleria, Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki

Avajaiset 9.9. klo 16.30-18

Eurooppalaisessa sarjakuvassa Portugalin juuret ulottuvat syvälle. Suomessa portugalilainen sarjakuva on kuitenkin vähän tunnettua.

Stoan näyttely esittelee Portugalin rikasta ja elävää sarjakuvakulttuuria kuudentoista nykysarjakuvantekijän voimin.

Näyttelyn taiteilijat: Alexandra Saldanha, Amanda Baeza, Ana Biscaia, Ana Maçã, André Ruivo, Cátia Serrão, Daniel Lima, Ema Gaspar, Hetamoé, Pedro Burgos, Rudolfo, Rui Moura, Sara Boiça, Ricardo Paião Oliveira, Rudolfo Mariano ja Tiago Manuel.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Helsingin sarjakuvafestivaalien ja nykysarjakuvataiteen järjestön Kutikuti ry:n kanssa. Näyttelyn kanssa samaan aikaan julkaistaan Kuti-sarjakuvalehden ilmainen uutta portugalilaista sarjakuvaa käsittelevä erikoisnumero. Kokonaisuuden kuratoinnista vastaa työryhmä Marcos Farrajota, Pedro Moura ja Tommi Musturi.

Runoja lapsille ja muille älyköille -sarjakuvan julkaisunäyttely

9.-24.9.2022

Malmitalon parvi, Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki

Runoja lapsille ja muille älyköille -sarjakuvan julkaisunäyttely on esillä Malmitalon parvella osana Helsingin sarjakuvafestivaaleja 9.-24.9.

Petteri Tikkanen: Black Peider -lyhytelokuvan tuotantoprosessin originaalitaide

10.-30.9.2022

Nuppu Galleria, Rosebud Maria, Mariankatu 21, 00170 Helsinki

Petteri Tikkasen näyttely koostuu Mutant Koala Picturesin Black Peider -lyhyelokuvaa varten työstämästään taiteesta. Mukana on hahmosuunnitelmia, lavastuksessa käytettyjä teoksia ja otteita kuvakäsikirjoituksesta. Tikkanen oli alusta asti mukana hahmojensa pohjalle rakennetussa tuotannossa. Käsikirjoitus syntyi ohjaaja Jukka Vidgrenin ja Tikkasen yhteistyönä. Tikkanen myös näytteli Black Peiderin roolin. Elokuvassa yhdistellään elementtejä Tikkasen Black Peider ja Eero -sarjoista ja luodaan uusi tarina.

Monesti tuotantoprosessin taide koetaan toissijaisena elokuvaan nähden. Tikkanen haluaa näyttelyllään valottaa, miten taide on läsnä elokuvan taustalla. Voidaan puhua jopa taiteesta taiteen sisällä. Nopeita luonnoksia antamaan suuntaa hahmon ulkoasulle tai elokuvan rytmiä ja muotoa tapailevia nopeita kuvakäsikirjoituspiirroksia. Myös niistä ja niiden pohjalta on elokuva tehty.

Tikkanen on tutkinut sankaruuden ja muusikkouden myyttiä Black Peider -sarjakuvansa kautta pilke silmäkulmassa. Välillä hän luovii hahmonsa kautta kaksiulotteisuuden maailmaan ja palaa taas ryminällä kolmiulotteiseen todellisuuteen. Tämä vallaton supersankarileikki on jatkunut jo vuodesta 1999, jolloin Tikkanen ensimmäisen kerran veti trikoot ylleen. Eero-sarjakuva taas käsittelee miehenä kasvamista ja sen kipupisteitä. Noloimpiakin hetkiä Tikkanen kuvaa armollisesti ja ymmäryksellä.

Petteri Tikkanen on iisalmelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka aika ajoin esiintyy supersankaripainija Black Peider -hahmona.

Näyttely on toteutettu osana Helsingin sarjakuvafestivaalien oheisohjelmaa.

sarjakuvafestivaalit.fi

KUTIKUTI: UGLY HANDS – RISOGRAFIANÄYTTELY

1.-31.9.2022

Sörkan Ruusu, Pääskylänrinne 3, 00500 Helsinki

näyttelyn avajaiset 9.9. klo 19-22, DJ Roope Eronen

www.kutikuti.com

Ugly Hands on kahdeksan nykysarjakuvayhdistys Kutikuti ry:n jäsentaiteilijan risografianäyttely.

Työryhmä toteutti julisteiden lisäksi A6-kokoisia risografiajulkaisuja, joihin voi tutustua Helsingin sarjakuvafestivaaleilla Kutikutin myyntipöydässä 10.–11.9. Suvilahdessa. Festivaalin 

Terhi Adler: Unelmieni mies

”Nämä ne onkin hyviä pillereitä!”, sanoi apteekkari unilääkkeistä.

*

(/The man of my dreams. ”These pills will knock you right out!”, said the pharmacist. Language:Finnish)

Warda Ahmed: Hido iyo Daqan

Hido iyo Daqan on risografiana toteutettu sielunmatka somalimaalaiseen kansantanssiperinteeseen ja kansallismaisemiin. 

*

Hido iyo Daqan is a risographic soul journey to the traditional dance and national sceneries in Somaliland.

Esko Heikkilä: En pääse ylös

Nuoret haluavat pitää hauskaa, mutta onnistuuko?

*

The kids want to have fun, but are they having any?

Ivanda Jansone: Ugly Hands

Ugly Hands is a wordless, dreamlike and quirky tale. It starts as innocent shadowgraphy and takes an unexpected turn. 

*

Rumat kädet on sanaton, unenomainen ja omituinen tarina. Se alkaa viattomasta varjoleikistä ja saa odottamattoman käänteen.

Hanneriina Moisseinen, Sanna Karlström: Kruunut putoavat

Kruunut putoavat pohjautuu Julia Widgrénin (1842-1917) kansatieteellisillä kuvausmatkoilla sekä Vaasan vankilassa ottamiin valokuviin. Julkaisun on suunnitellut ja toteuttanut Hanneriina Moisseinen valokuvien sekä Sanna Karlströmin kirjoittamien runojen pohjalta.

*

Crowns Falling is based on ethnographic and prisoner photographs by Julia Widgrén (1842-1917). Inspired by the photographs, the publication was composed and realised by Hanneriina Moisseinen, and the poems were written by Sanna Karlström. Language: Finnish  

Reetta Niemensivu: Loves

Päiväkirjamerkintöjä ajalta kun on 15 vee ja hullun ihastunut.

*

Excerpts from a diary. What it feels to be 15 and madly in love.

Hannele Richert: The Attraction Leaves You Airborne

Pääosin sanaton trippi kaninkolosta: Laskija joutuu ilmalentoon.

*

This booklet is a psychedelic journey through the rabbit hole with only a few words.

Amanda Vähämäki: Pullahiiri/Pastry Enthusiast

Erakkoruno mökiltä, maalta, pikkukaupungista. 

*

A hermit poem. You can’t go back but you can get out of some places.