Lavaohjelma

Merikaapelihalli
Lauantai 11:00–19:00
Sunnuntai 11:30–17:30

Tervetuloa seuraamaan Helsingin sarjakuvafestivaalien ohjelmaa! Haluamme taata kävijöille turvallisen tapahtumakokemuksen. Jos osallistut tapahtumaan fyysisesti, lue täältä tapahtuman säännöt ja turvallisuusohjeet.

Tapahtumaamme voi osallistua myös etänä, sillä koko ohjelma striimataan festivaalien Youtube-kanavan kautta. Striimaus alkaa klo 11:00 lauantaina 13.11. sekä klo 11:30 sunnuntaina 14.11. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Linkki sarjakuvafestivaalien Youtube-kanavalle

LAUANTAI 13.11.

11:00–11:30 Taivaallisin pienlehti- voittaja Mitja Mikael – 2007: A Trans Odyssey

Vuoden 2021 Taivaallisin pienlehti -kilpailun voitti Mitja Mikael teoksellaan 2007: A Trans Odyssey, joka on alunperin digitaalisesti julkaistu elämäkerrallinen sarjakuvazine. Zine kuvaa humoristisesti 13-vuotiaan nuoren heräämistä transidentiteettiinsä 00-luvun maalaiskunnassa, jossa ei ole sanoja sukupuolen moninaisuudelle. Haastattelijana H-P Lehkonen.

11:30–12:00 Mari Luoma : Romeo & Hirviöt

Mari Luoma on kuvittaja, joka on tullut tunnetuksi erityisesti lastenkirjojen kuvituksistaan. Syyskuussa ilmestynyt Romeo & Hirviöt on hänen ensimmäinen sarjakuvansa. Hillitön kauhukomedia kertoo opinahjosta, jonka opettajakuntana kuuluu niin kummituksia, ihmissusia kuin zombeja. Haastattelijana Mikael Ahström.

12:00–12:30 Suuren Kurpitsan lastensarjakuvat: Kalle, Kaneli ja kipsi & Lyhenevä kesä 4 – Annikki ja Poppamiehet

Suuren Kurpitsan lastensarjakuvauutuudet esittelyssä! Pauli Kallion ja Juliana Hyrrin Kalle, Kaneli ja kipsi -kirjassa lennokkaat seikkailut jatkuvat sarjan toisessa osassa. Kaneli pimputtaa pianoa, Kalle sahaa selloa ja molemmat pelaavat Huttulammen Palloseurassa, kunnes toinen heistä kiipeä koivuun noutamaan oksanhaaraan jumittunut jalkapalloa. Kallion ja Reetta Niemensivun Lyhenevä kesä -sarjan neljäs nide taas avaa ovet ja ikkunat ikuiseen kesään, jonka sinitaivasta pilvet harvoin varjostavat. Antero ja Jaakko perustavat bändin, mutta huomaavat joutuneensa laulutaitoisen Annikin taustamuusikoiksi. Haastattelijana Jyrki Liikka.

12:30–13:00 Jenna Oldén: Chaos Void ja Jiipu Uusitalo: Okanaamio

Jenna Oldén ja Jiipu Uusitalo ovat kaksi zine-kentän pitkäaikaista tekijää, jotka käsittelevät teoksissaan queer-teemoja sekä valta-asetelmia. Nyt myös suuri yleisö pääsee paremmin tutustumaan näiden omaperäisten tekijöiden väkevään ilmaisuun. Julkaisemalla molemmilta tekijöiltä kirjat Täysi Käsi Oy on tehnyt lukevalle yleisölle suuren palveluksen. Haastattelijana Jon Karvinen.

13:00–13:30 Matti Hagelberg: Läskimooses

Suomalaisen sarjakuvan suurteos Läskimooses on viimein valmis ja koottu yksiin kansiin. Raamattuakin pidempi sarjakuva kertoo maailmasta, sen synnystä, vaiheista ja tuhosta. Tohtori Matti Hagelberg kertoo lähes vuosikymmenen kestävästä projektista. Haastattelijana Tarja Heinonen.

13:30–14:00 Väinö Tannerin säätiön Metsän tuntu -kilpailun palkintojen jako

Väinö Tannerin säätiö järjesti kesällä 2021 sarjakuvakilpailun, jonka aiheena oli Metsän tuntu. Nyt on aika julkistaa voittajat ja kunnianmaininnat! Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen sarjakuvaseura ry:n ja Kuvataideopettajat KUVIS ry:n kanssa. Kilpailussa oli avoin sarja sekä lasten ja nuorten sarjat. Avoimen sarjan töiden arvioinnista vastasi ammattilaisraati, ja sarjan voittajille parhaille jaetaan 5 000 €, 3 000 € ja 2 000 € palkinnot. Myös lasten ja nuorten sarjoissa on rahapalkinnot.

14:00–14:30 Mika Lietzén: Taipumaton Tanner

Mika Lietzénin Taipumaton Tanner kuvaa nuoren itsenäisen Suomen vaiheita yhden sen merkittävimpien poliitikkojen kautta. Väinö Tanner oli työläisperheen lahjakas poika, jonka ura vei hänet aina valtiovallan huipulle, missä hän joutui kohtaamaan niin valtiota uhkaavat sisäiset kuin kansainväliset voimat. Sarjakuvassaan Lietzén kuvaa, miten Tanner rakensi ja puolusti demokratiaa ja oikeusvaltiota, mutta joutui maksamaan siitä henkilökohtaisesti suuren hinnan. Haastattelijana Reetta Laitinen.

14:30–15:00 Festivaalitaiteilija 2021 Emmi Nieminen

Emmi Nieminen on tamperelainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja sekä Helsingin sarjakuvafestivaalien 2021 festivaalitaiteilija. Haastattelussa luodaan silmäys Niemisen tähänastiseen uraan sekä festivaaleilla esillä olevan Villiinnytys-näyttelyn teemoihin. Näyttelyssä Niemisen piirrokset käsittelevät suomalaisten syntyvyyteen liittyvää julkista keskustelua nuoren, lapsettoman naisen näkökulmasta yhdistettynä luontosuhteeseemme ja toisiin lajeihin. Haastattelijana Ville Hänninen.

15:30–16:00 Kalle, Kaneli ja kipsi -luentaesitys sellosäestyksellä

Koe sarjakuvaa uudella tavalla! Sarjakuvaluennassa esitetään pätkiä Pauli Kallion ja Juliana Hyrrin Kalle, Kaneli ja kipsi -sarjakuvasta (Suuri Kurpitsa 2021). Sarjakuva kertoo alakouluikäisen Kallen kommelluksista ja harmistuksista tämän tasapainoillessa harrastustensa ja kipsatun käden kanssa. Esityksessä teoksen esittää Jyrki Liikka sellisti Mirja Mattisen livesäestyksellä.

16:00–16:30 Kati Kovacs: Eläimelliset aakkoset aikuisille

Onko enää ylisanoja, joilla Kati Kovácsia ei olisi jo kuvattu? Kovács on pitkän linjan sarjakuvataiteilija, joka on hurmannut lukuisat lukevat sukupolvet villeillä ja vallattomilla sarjakuvillaan. Hänen uusin teoksensa on Eläimelliset aakkoset aikuisille. Haastattelijana Mikael Ahlström.

16:30–17:00 Suomen sarjakuvaseura ry 50 vuotta & Hauskaa mutta raskasta -historiikki

Suomen sarjakuvaseuran 50 vuotisesta taipaleesta keskustelemassa Vesa Kataisto, Ville Hänninen sekä Hauskaa mutta raskasta -historiikin kirjoittanut Satu Jaatinen.

17:00–17:30 Riina Tanskanen: Tympeät tytöt

Riina Tanskasen Tympeät tytöt -instagram tili on muutaman viime vuoden puhutuimpia ja menestyneitä sosiaalisen median ilmiöitä. Nyt Tympeät tytöt ovat saatavilla myös kirjana. Kirja on riemastuttava ja tuiki tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta. Haastattelijana Emil Johansson.

17:30–18:00 Call My Agent – Sarjakuva-agentin työ Suomessa

Mitä ihmettä sarjakuva-agentti oikein tekee? Suvi Liukkonen W1llou Agencysta ja Tuomas Sorjamaa Ferlysta avaavat yhdessä tätä Suomessa harvinaista työnkuvaa omien kokemustensa kautta.

18:00–19:00 Hehkutusklubi: Ville Ranta

Hehkutus-klubi on klubi kaikenlaisten kuvakirjojen rakastajille. Klubi-emäntä Kati Rapian kutsumat, hehkuvat vieraat paljastavat omat kuvakirja-aarteensa! Tänä iltana hehkutuksessa sarjakuvataiteilija Ville Ranta.

SUNNUNTAI 14.11.

11:00–11:30 Derf Backderf: Ystäväni Dahmer & Kent State (ennakkonauhoitus)

Onni Mustonen haastatteli etänä sarjakuvataiteilija Derf Backderfiä. Ystäväni Dahmer– ja Kent State -sarjakuvaromaaneihin (Täysi Käsi Oy & Zum Teufel) keskittyvässä keskustelussa puhuttiin teoksia yhdistävistä elementeistä ja eroista niiden taustatutkimusprosesseissa. Molemmat kuvaavat eskaloituvia syöksykierteitä. Ystäväni Dahmerin tapauksessa perheen ja ympäristön turvaverkon pettäminen mahdollisti yksilön vajoamisen väkivaltaisten halujen kurimukseen. Kent Statessa tulehtunut poliittinen tilanne ja epäpätevän johdon katastrofaaliset päätökset johtivat väistämättömästi tragediaan.

11:30–12:00 Anne Muhonen: Älä unohda minua

Pitkän linjan kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Anne Muhosen syksyn uutuusalbumi Älä unohda minua käsittelee huomatuksi tulemisen merkitystä. Kun kukkakauppias Hilla ottaa nuoren Eeron luokseen työharjoitteluun, hän joutuu samalla kohtaamaan myös oman menneisyytensä. Haastattelijana Jon Karvinen.

12:00–12:30 Hanneriina Moisseinen: Puupäähatutettu 2021

Puupäähatulla elämäntyöstään 2021 palkittu Hanneriina Moisseinen yhdistää töissään erilaisia tekniikoita, joiden kautta esimerkiksi hänen sarjakuvansa tulevat uudenlaisella tavalla lähellä lukijaa. Taiteilijana hän on uudistaja, jonka kaltaisia ei monia löydy edes maailman tasolla. Moisseista hänen elämäntyöstään haastattelee Ville Hänninen.

12:30–13:00 Ville Ranta: Kuinka valloitin Ranskan

Ville Ranta on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista sarjakuvantekijöitä. Nyt hän kertoo, miten tehdä läpimurto sarjakuvan suurmaassa Ranskassa ja mitä tapahtuu, kun menestyksestä tulee pakkomielle. Haastattelijana Ville Hänninen.

13:00–13:30 Yhteiskunta suurennuslasin alla: Suuren Kurpitsan julkaisuja 2021

50-vuotias sarjakuvaseura onnittelee 40-vuotiasta Suurta Kurpitsaa! Lavalla luodaan katsaus kustantamon kolmeen uutuuteen, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia asioita. Suvi Ermilän Vastaanottokeskus kertoo 2015-16 kärjistyneestä pakolaiskriisistä, joka toi Suomeen enimmillään kolmessa kuukaudessa noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Välittäjä – Kauppa-Lopo kaukana, kaukana Kuopiosta, Pentti Otsamon kaukaisiin galakseihin sijoittuva versio Minna Canthin novellista, yhdistää alkuperäisteoksen eetoksen ja piirtäjän teinivuosien scifivaikutteet. Jarkko Räihän Pekurinen kertoo Suomen luultavasti tunnetuimmasta aseistakieltäytyjästä Arndt Pekurisesta, jonka kuolemasta tulee 5.11.2021 kuluneeksi 80 vuotta. Haastattelijana Jyrki Liikka.

13:30–14:00 Karstein Volle: Pandemic Mindmap

Ensimmäinen koronavuosi oli kaikille raskas ja pitkä. Niin myös norjalaiselle sarjakuvataiteilija Karstein Vollelle, joka sarjakuvassaan Pandemic Mindmap purkaa pandemian keski-ikäistyvässä miehessä herättämiä tuntoja niin omasta kuin läheisten haavoittuvaisuudesta, yksinäisyydestä ja eristäytymisestä kuin elämästä ja kuolemasta. Haastattelemassa Frederik Strömberg. Haastattelu englanniksi.

The first corona year was rough for everyone. So it is also with Norwegian cartoonist Karstein Volle, who in his comic book Pandemic Mindmap unleashes the feelings the pandemic evokes in a middle-aged man about vulnerability, loneliness and isolation as well as life and death. Interviewer conducted by Frederik Strömberg in English.

14:00–14:30 Sarjakuvia kirjolla: Autismisäätiön sarjakuvahanke 2021

Autismisäätiön syksyn 2021 hankkeessa toteutettiin sarjakuvailmaisun peruskurssi ja työpajoja neurokirjolla oleville aikuisille pääkaupunkiseudulla, Seinäjoella ja Tampereella. Työpajoissa ja kurssilla tehdyistä sarjakuvista kootaan albumi sekä näyttely, jotka julkaistaan vuoden 2022 alussa yhteistyössä Sarjakuvakeskus Helsingin kanssa. Hanketta tukee Taiteen edistämiskeskus. Lavalla hankkeesta kertovat kurssin ohjaaja Miissa Rantanen yhdessä kurssiosallistuja Joannis Clementideksen ja Autismisäätiön suunnittelija Synnöve Lindbergin kanssa. Keskustelua moderoi sarjakuvaopettaja Lauri Pulkkinen.

14:30–15:00 Hannu Leimu: Kadonneet

Kotimaisen genresarjakuvan ystävät iloitkaa! Kuvataiteilijana tunnetuksi tulleen Hannue Leimun esikoissarjakuva Kadonneet on kaunista ja tyylipuhdasta post-apokalyptistä seikkailusarjakuvaa Cormac McCarthyn Tie-romaanin tai Last of Us -videopelien hengessä. Kadonneet seuraa isää ja poikaa, jotka matkustavat yhteiskunnan tuhon jälkeisen Suomen lävitse yrittäessään löytää perheen äitiä.

15:00–15:30 Iiro Küttner ja Ville Tietäväinen: Harvennus

Vuonna 2800 eaa. Nooa saa Jumalalta käskyn rakentaa arkin. Nooan on kerättävä kaksi kutakin eläintä tulevan vedenpaisumuksen varalta. Vuonna 480 eaa. muinainen salaliitto tuhoaa asiakirjoja, ettei totuus Nooasta pääse ihmisten tietoisuuteen. Vuonna 2021 saksalainen kielitieteilijä saa tietoonsa, että yksi asiakirjoista on ehkä jäänyt jäljelle. Iiro Küttnerin käsikirjoittama ja Ville Tietäväisen uusi sarjakuvaromaani Harvennus on Raamatun mysteereiden parissa liikkuva kansainvälinen mysteeri, joka vie lukijan aina ihmiskunnan varhaisvaiheisiin. Haastattelijana Reetta Laitinen.

15:30–16:00 Esitelmä: [FUNDACIÓN CINE + CÓMICS] / Presentation: [FUNDACIÓN CINE + CÓMICS]

Espanjalaiseen ​​sarjakuvaan keskittyvä kohdemaaohjelma tuotettiin tänä vuonna virtuaalisesti haastattelujen ja virtuaalinäyttelyiden avulla. Ohjelman kuratoi kirjoittaja ja kulttuurituottaja Eduardo Serradilla Sanchis. Tällä hetkellä Sanchis työskentelee kansainvälisten projektien vastaavana Fundación Cine + Cómics -säätiössä ja International Comic and Illustration Festival Sta. Cruz de Teneriffa -tapahtumassa. Esitelmä englanniksi.

The focus country programme 2021 presenting Spanish comics was produced virtually through interviews and virtual exhibitions and curated by Eduardo Serradilla Sanchis, who is a writer and cultural promoter. At present Sanchis is the director of International Projects, head of the cinema area of the Foundation for the Promotion and Study of Narrative in Images and advisor to the International Comic and Illustration Festival of Sta. Cruz de Tenerife. Presentation in English.

16:00–16:30 Miekkojen melskettä, huotrien helskettä – fantasiauutuuksia 2021

Tuomas Myllylän faneja hellitään vuonna 2021 useamman opuksen voimien! Myllylän soolouutuudessa Jumalsurma – Toinen kirja taistelujen liekit tuhoavat pohjolaa, kun jumalten sota Silarien mahtavaa keisarikuntaa vastaan kiihtyy. Tuuli Hypénin kanssa yhteistyönä syntyneessä Kuoleman pidot -albumissa puolestaan kuolleet taipuvat elävien tahtoon ja surma seuraa veijarisankarien jokaista harha-askelta. Kirsikkana hurmeisen kakun päällä Myllylän Troll Patrol -sarja jatkuu yhteistyönä sarjakuvamaestro Petri Hiltusen kanssa tarinassa, jossa toisessa maailmansodassa peikkojen täydentämät suomalaiset sotajoukot käyvät taistoon kosmista kauhua vastaan. Haastattelijana Vesa Kataisto.

16:30–17:00 Janne Kukkonen: Voro 3 – Jumalten hauta

Janne Kukkosen eeppinen nuorten aikuisten fantasiasarja Voro saa viimein päätöksensä tänä syksynä ilmestyvän Voro 3: Jumalten hauta -albumin myötä. Voron kolmannessa osassa Lilja ja hänen opettajansa Seamus joutuvat kohtaamaan kuolleen jumalan ja vaakalaudalla on koko maailman kohtalo. Haastattelijana Ahma Hokkanen.

17:00–17:30 Bubble Comics ja venäläinen supersankarisarjakuva

Moskovalainen Bubble Comics on viimeisen kymmenen vuoden aikana luonut tyhjästä venäläisen valtavirtasarjakuvan ja -supersankarin käsitteen. Millainen on Venäjän ”Marvel”? Millaisia sarjakuvataiteilijoita kustantamossa työskentelee? Millainen on venäläinen supersankari? Luento toteutetaan yhteistyössä Suomi-Venäjä-seuran ja Rupla ry:n kanssa ja aiheesta kertoo venäjän kielen opiskelija Johanna Porkkala.